Гуава е малък плод, който традиционно произлиза от Южна и Централна Америка. По тези места плодовете гуава са познати със своя сладък и остър, запомнящ се вкус. Наравно с вкуса, гуава се слави с многобройните си ползи и приложения при различни състояния на организма. Плодът е сочен за суперхрана поради високото си съдържание на витамин С, антиоксиданти, включително ликопен и витамин А.

Хранителни ползи на гуава:

Гуава е суперхрана и е мощен източник на антиоксиданти.

Хранително съдържание в 100 грама от гуава:

  • Само 68 ккал.
  • 14.3 гр. въглехидрати
  • 2.6 гр. протеини
  • 228.3 мг. витамин С (381% от препоръчителния дневен прием)
  • 5.2 мг. ликопен
  • 5.4 гр. фибри
  • 49 мг. фолати
  • 0.2 мг. мед
  • 417 мг. калий

Защо да включим плода в менюто си?

Подпомага имунната система

Високото съдържание на витамин С в гуава е причина плодът да бъде особено полезен за имунната система. Порция от гуава съдържа много повече витамин С от цитрусите като портокалите или грейпфрутите. Витамин С е един от най-важните витамини за имунната система. Той е водоразтворим витамин и затова е важно да си осигуряваме ежедневен прием от него, тъй като в противен случай се изхвърля с урината. Витаминът е също мощен антиоксидант, който се бори с преждевременното остаряване и ни дава енергия.

Източник на калий

Гуава съдържа голямо количество калий – минерал, който намалява по естествен път кръвното налягане. Калият е един от най-важните минерали в човешкото тяло, който намалява вредното въздействие на твърде много приет натрий вследствие на твърде завишена консумация на сол и солени храни. Калият е един от най-важните минерали за здраво сърце.

Източник на фибри

Плодът гуава ни осигурява 20% от необходимата дневна консумация на фибри, особено ако го консумираме с кожата. Фибрите са изключително важни за доброто храносмилане, но не само. Те помагат метаболизма на мазнините и въглехидратите да се осъществява по-бързо и в същото време помагат на тялото да изхвърли токсини и бактерии.

Източник на много антиоксиданти

Гуава преборва много от плодовете по съдържание на антиоксиданти, които са най-важните елементи за запазване на организма млад и жизнен за по-дълго време. Антиоксидантите се борят ефективно с вредното въздействие на свободните радикали (повече прочетете тук).

Бори се с рак

Ликопенът, който се съдържа в плода гуава, е също мощен антиоксидант. Една порция гуава е източник на половината ликопен, от който организмът се нуждае на ден. Традиционно известният източник на ликопен са доматите, но гуава е също една добра алтернатива. Ликопен е един от известните антиоксиданти, които се борят с рака и мутирането на клетките.

Ползи от листата на растението гуава

Гуава има чудесен вкус и може да се консумира по различни начини.

Не само плодът гуава има редица здравословни ползи, но и неговите листа.

  • Листата от гуава са използвани в традиционната медицина в Източна Азия за лечение на диабет
  • Предпазват от диария
  • Противовъзпалително действие, благодарение на флавоноидите, които се съдържат в тях
  • Предотвратяват складирането на мазнини в артериите
  • Антимикробни, антибактериални и антигъбични свойства

Как да консумираме плода гуава?

  • Като добавка към здравословни печива и сладкиши
  • Към смути и домашно приготвени сокове
  • Снакс
  • Към алкохолни коктейли
  • В салати
  • Като пасираме плода и го поднесем със сирене.