Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Водораслите – неприятни, но полезни

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Суперхрани, Новини, Билки и растения, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 3251 прегледа на този пост

Съдържание на Водораслите – неприятни, но полезни


Водораслите са едни уникални растения. За жалост обаче, много малко хора подозират за полезните им свойства. Тези растения са полезни не само за морските обитатели, но и за нас – хората. Проблемът е, че в нашата страна не е разпространена консумацията на водораслите и много хора я приемат за отблъскваща. За разлика от нас, много други народи използват умело полезните свойства на тези растения.

Спирулина

Да започнем със синьо-зелените водорасли. Те се наричат Спирулина (Spirulina) и са богати на много протеини и минерали. Поради тези й качества, Спирулина често се използва за направата на хляб, като се смесва с брашното. Това растение е имуностимулатор и у нас е разпространено в аптеките.

Червеното водорасло Бангия (Bangia)

Спирулината (Spirulina) е богата на много протеини и минерали.

Много интересен факт за червеното водорасло Бангия (Bangia) е, че то е разпространено само в чисти води, годни за пиене. Всъщност в тези растения се съдържа едно специфично вещество – агар. То е сложен полизахарид с широко приложение. Използва се като компонент на много лекарствени продукти, както и при спояването на зъбните протези.

Ирландски Мъх

Друго вещество, разпространено в червените водорасли, е карагенът, който както и агарът са фикоколоиди. Той се получава от водораслото, наречено у нас „Ирландски мъх“. В този фикоколоид се съдържат много полезни за организма вещества като йод, бром и желязо.

Полезните свойства на червените водорасли не спират до тук. Те участват в направата на слънцезащитни кремове, в сиропите за кашлица, много важен фактор са и в облекчаването на коремните болки при язва. От тези растения се прави и питателнa храна за болните.

Кафявите водорасли

Следват кафявите водорасли. Те са от изключително значение за човека, тъй като от тях се извлича голямо количество йод. Но това не е всичко, участват в състава и на някои храни като сладоледи, тестени изделия, кремове. Част от тези растения се използват за направата на лекарства и препарати за отслабване. От много важно значение са и в медицината, тъй като се използват за зашиване на кръвоносни съдове. От кафявите водорасли се извлича и манит, а това служи като заместител на захар при диабетиците.

Зелените водорасли се използват за храна не само на животните, но и на хората. Те са богати на хранителни вещества. Използват се в много хранителни добавки, тъй като подсилват имунната система.

Като цяло всички водорасли са полезни за човека. В тях се съдържат вещества, които могат да намалят тревожността на хората, да подобрят зрението им или просто да укрепят имунната им система.

Водораслите – неприятни, но полезни Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™