Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Водораслите – неприятни, но полезни

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Суперхрани, Новини, Билки и растения, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 1847 прегледа на този пост

Водораслите са едни уникални растения. За жалост обаче, много малко хора подозират за полезните им свойства. Тези растения са полезни не само за морските обитатели, но и за нас – хората. Проблемът е, че в нашата страна не е разпространена консумацията на водораслите и много хора я приемат за отблъскваща. За разлика от нас, много други народи използват умело полезните свойства на тези растения.

Спирулина

Да започнем със синьо-зелените водорасли. Те се наричат Спирулина (Spirulina) и са богати на много протеини и минерали. Поради тези й качества, Спирулина често се използва за направата на хляб, като се смесва с брашното. Това растение е имуностимулатор и у нас е разпространено в аптеките.

Червеното водорасло Бангия (Bangia)

Спирулината (Spirulina) е богата на много протеини и минерали.

Много интересен факт за червеното водорасло Бангия (Bangia) е, че то е разпространено само в чисти води, годни за пиене. Всъщност в тези растения се съдържа едно специфично вещество – агар. То е сложен полизахарид с широко приложение. Използва се като компонент на много лекарствени продукти, както и при спояването на зъбните протези.

Ирландски Мъх

Друго вещество, разпространено в червените водорасли, е карагенът, който както и агарът са фикоколоиди. Той се получава от водораслото, наречено у нас „Ирландски мъх“. В този фикоколоид се съдържат много полезни за организма вещества като йод, бром и желязо.

Полезните свойства на червените водорасли не спират до тук. Те участват в направата на слънцезащитни кремове, в сиропите за кашлица, много важен фактор са и в облекчаването на коремните болки при язва. От тези растения се прави и питателнa храна за болните.

Кафявите водорасли

Следват кафявите водорасли. Те са от изключително значение за човека, тъй като от тях се извлича голямо количество йод. Но това не е всичко, участват в състава и на някои храни като сладоледи, тестени изделия, кремове. Част от тези растения се използват за направата на лекарства и препарати за отслабване. От много важно значение са и в медицината, тъй като се използват за зашиване на кръвоносни съдове. От кафявите водорасли се извлича и манит, а това служи като заместител на захар при диабетиците.

Зелените водорасли се използват за храна не само на животните, но и на хората. Те са богати на хранителни вещества. Използват се в много хранителни добавки, тъй като подсилват имунната система.

Като цяло всички водорасли са полезни за човека. В тях се съдържат вещества, които могат да намалят тревожността на хората, да подобрят зрението им или просто да укрепят имунната им система.

Водораслите – неприятни, но полезни Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™