Дюлята е един категоричен символ на есента, един от най-обичаните в миналото плодове, днес сякаш не толкова популярен. В миналото дюлята била истински символ на плодородна и изобилна земеделска година. Днес най-често се използва за приготвяне на сладка и конфитюри. Характерният й стипчив вкус и силен аромат не могат да Ви оставят безразлични – или ще я харесате изключително много, или не чак толкова. Но всъщност тя има толкова полезни свойства, за които е добре да знаем повече.

Желето от дюля е обичан и често приготвян десрт.

Какви са полезните свойства на дюлята?

  • Плодовете са много богати на пектин, фибри, витамин А, витамин С, витамин В, желязо, магнезий, калий, цинк, които ги правят истинска бомба от полезни вещества.
  • Имат силно противовъзпалително действие. Използват се като укрепващо и лекуващо средство при бронхит и остри респираторни заболявания. Домашен лек за кашлица е запарването на изсушени дюли.
  • Сладките сортове дюля укрепват нервната система, облекчават главоболието, стимулират мозъчната функция, подобряват настроението и подсилват имунната система, затова и дюлите са много препоръчителни в сезона на настинките (повече прочетете тук).
  • Интересно за дюлите е, че се използват при лош дъх.
  • Благодарение на пектина, който съдържат, дюлите са изключително полезни за сърцето.
  • Плодовете са много полезни за храносмилането и прочистват храносмилателната система. Освен това изцеден сок от дюля с малко мента се използва в народната медицина против повръщане.

По-долу може да се запознаете с 3 интересни рецепти за включване на дюлите във Вашето ежедневно меню.

3 изкушаващи рецепти с дюля

Пълнени ябълки с дюля

Необходими продукти:

  • 4 големи червени ябълки
  • 2 дюли
  • Бита сметана
  • Канела
  • Кафява захар

Начин на приготвяне:

Почистете ябълките, без да ги белите, като отрежете горната част като капаче. Отстранете сърцевината с помощта на лъжица. Почистете и нарежете на кубчета двете дюли. Поставете ги в малка тенджера и ги сварете до омекване – 20-25 минути. След изтичане на времето отстранете от котлона и добавете малко кафява захар и канела. Разбъркайте и напълнете с тази смес почистените ябълки. За украса сложете малко количество бита сметана (все пак не трябва да нарушаваме нискокалоричния ефект на този десерт).Дюлята има натрапчив и силен вкус, както и аромат.

Печени дюли с орехи и мента

Необходими продукти:

  • 4-5 дюли
  • Орехи и филирани бадеми
  • Кафява захар или друг подсладител
  • Индийско орехче
  • Ванилова пудра
  • Свежа мента

Начин на приготвяне:

Почистете дюлите и ги разрежете на половинки. Почистете и вътрешната им част. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене, намазана с масло. Поръсете ги със захарта на вкус. Добавете щипка индийско орехче и печете до карамелизиране на крайчетата. По желание може да добавите и орехите малко преди да извадите плодовете, за да се запекат леко. След изваждане поставете десерта в ефектен съд, настържете малко бадеми, поръсете с ванилия и украсете с листенца мента.

Десерт с дюля, моркови и маскарпоне

Ако искате да впечатлите близките и гостите си със здравословен есенен десерт, този със сигурност е един от тях.

Торта с дюли, моркови и маскарпоне за десерт.

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 4 с. л. кафява захар
  • Бакпулвер
  • 5 дюли
  • 250 гр. маскарпоне
  • 4-5 моркова
  • Орехи
  • 5-7 лъжици брашно

Начин на приготвяне:

Приготвяне на пандишпанов блат: Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете 1 ч. л. бакпулвер и 5-7 лъжици брашно. Изсипете сместа върху хартия за печене и печете до златисто. След като извадите блата и го отделите от хартията за печене, изрежете кръгчета с помощта на чаша.

Подготовка на дюлите и морковите: Почистете и обелете дюлите. Нарежете ги на шайби и ги запечете във фурна, увити във фолио, за около 30-35 минути. В тенджера сварете до омекване морковите и ги смесете след отцеждане със сиренето маскарпоне. Разбийте добре сместа.

Оформяне на десерта: За целта ще Ви е нужна кръгла форма за десерти без дъно с ширина на пандишпановото кръгче. Най-красив ефект се получава, когато десертът не е много широк. Друг вариант е да оформите торта, без да изрязвате пандишпановия блат и да опечете няколко блата.

Който и вариант да изберете, нареждането става по следния начин: най-отдолу е пандишпановият блат, следва плънка с моркови и маскарпоне, печена дюля и орехи. След това повторете тази последователност в пъти по желание. Насладете се на този вкусен и ефектен десерт.