Колагенът е структурен протеин, който е градивен материал за кожата, костите, съединителната тъкан и зъбите. Тялото съдържа 28 вида от този протеин, но три са сред най-важните. Тази троица отговаря за младостта на лицето и тялото, качеството на съня, метаболитните процеси в организма и доброто функциониране на стомашно-чревния тракт.

Протеинът се използва в козметологията против стареене, високото му съдържание в козметиката може успешно да се бори с бръчките, стареенето на кожата и подуването. Колагенът присъства в спортното хранене, произвежда се като добавки за тялото. Препарати на негова основа се използват в медицината за терапия / лечение на определени заболявания. Предлага се под формата на таблетки, серуми, инжекции. Най-безопасният начин за производство на протеин в тялото е да се ядат храни, богати на колагенови съединения. Правилното хранене може да бъде избрано както за месояден, така и за вегетарианец.

Полза и вреда за тялото

Колагеновият протеин се счита в медицината и козметологията за източник на младост. Основната задача е да се поддържа кожата в здраво състояние. Въздейства на фибробластите, поради което се увеличава производството на необходимото количество фибри, стабилизира се състоянието на епидермиса, кожата придобива еластичност и стегнатост, признаците на стареене изчезват.

Ползи от колагеновия протеин:

  •  Протеинът съдържа редица аминокиселини (глицин, пролин, хидроксипролин), които участват в синтеза на нови видове протеинови съединения.Емоционалният фон се нормализира, сънят се възстановява.
  • Структурата на кожата се подобрява, бръчките изчезват, изчезва сухотата на лицето, процесът на регенерация на епидермиса протича по-добре. За да възвърнете младостта на кожата, не е необходимо да използвате козметика против стареене - достатъчно е да увеличите производството на протеин колаген.
  • Възстановяване на водния баланс на кожата. Протеиновите съединения омекотяват и овлажняват епидермиса.
  • Отървете се от много тегло, нормализиране на храносмилателния тракт, храносмилане.
  • Укрепване на костния скелет, опорно-двигателния апарат. Желатинът насърчава по-доброто смазване на костите в ставите, други елементи на структурния протеин участват в укрепването на костите.
  • Подобряване на външния вид и структурата на косата, ноктите. Протеиновите съединения придават на косата желаната плътност, премахват чупливостта, повишават еластичността и здравината.
  • Нормализиране на работата на хормоните, системите на тялото.

Не се препоръчва да се използват лекарства с протеин без препоръките на специалисти. В противен случай източникът на здраве и младост на кожата може да предизвика редица странични ефекти.

Например, високото съдържание на колагенов протеин в козметиката или добавките за кожа и коса, храненето може да предизвика алергични реакции. След приемане на лекарства с протеини, неприятният послевкус в устата може да остане дълго време. Рядко, но има дискомфорт в корема, неизправности на стомашно-чревния тракт, киселини.

С наличните странични ефекти колагеновият протеин не принадлежи към опасните вещества. Разрешено е след консултация с лекар да се използват препарати на негова основа, да се ядат храни, богати на колаген за жени по време на бременност и кърмене.

Защо е необходим този протеин и признаци на неговия дефицит

Колагеновият протеин е основният материал за тъканите, костите, зъбите и кожата. Колагеновият протеин е основният материал за тъканите, костите, зъбите и кожата. В здрава клетка количеството му е 80-90%. Протеинът съдържа редица аминокиселини (глицин, пролин, хидроксипролин), които участват в синтеза на нови видове протеинови съединения.

За синтеза на този протеин организмът трябва да съдържа редица мастноразтворими витамини, както и минерали – мед, цинк, селен, силиций и др. С намаляването на тези елементи в тялото се нарушава естественото производство на колаген.

Появява се дефицит:

  • влошаване на зъбите;
  • изсъхване на кожата - появяват се бръчки, стегнатостта / еластичността на епидермиса намалява, козметиката не помага да се отървете от симптомите на изсъхване;
  • косата расте лошо, ноктите стават чупливи, падат;
  • влошаване на зрението, появата на подпухналост около очите, по лицето;
  • появата на проблеми с опорно-двигателния апарат, гръбначния стълб;
  • мускулна слабост, апатия.

Причините за дефицит са различни - това е естественото стареене на тялото, недохранване, хормонален срив и други. Например преди 25-годишна възраст няма особен смисъл да се използват колагенови продукти, освен ако няма хронична липса на протеини в организма. От 26-30 годишна възраст започва процесът на увяхване. През този период е препоръчително да се яде храна, богата на колагенови съединения, да се използват козметични продукти, препарати за възстановяване на кожата и косата. Лошите навици, нарушенията на съня, заседналия начин на живот оказват силно влияние върху качеството на кожата.

Видове колаген

Желатинът насърчава по-доброто смазване на костите в ставите, други елементи на структурния протеин участват в укрепването на костите.Известни са около 30 колагенови протеина, но първите три вида са най-важни за поддържане на красотата и младостта:

  • Първият тип се намира в почти всички съединителни тъкани на тялото, в костите, зъбите, връзките, роговицата на очите. Този протеин създава големи влакна, които лекуват рани и белези. Ако е в достатъчно количество в тялото, тогава еластичността на епидермиса се увеличава и вътрешните тъкани се предпазват от разкъсване.
  • Вторият вид се намира в хиалинния хрущял, който покрива ставите, в междупрешленните дискове, в сухожилията. По-скоро не е колаген за кожата, а протеин за ставите. Той отговаря за тяхната подвижност и здраве, помага за облекчаване на болката при ревматизъм, артрит.
  • Третият изглед е от ретикуларните влакна и извънклетъчния матрикс. Този вид колагенов протеин е в основата на кожата и органите. Често срещан в комбинация с първия тип, той също е важен за стегнатостта и еластичността на кожата, здравината на сърдечните тъкани и кръвоносните съдове.

Храни за производство на протеини

За да поддържате кожата в здравословно състояние, не е необходимо да използвате лекарства, хранителни добавки. Протеин, желатин и други елементи се намират в най-често срещаните храни и ястия. Например в прости бульони на телешка кост или в мазна риба. Пъдпъдъчите яйца са богати на аминокиселини, а шипките, чушките, цитрусовите плодове и кивито са неизчерпаем източник на витамин С. Този витамин участва в синтеза на колагенови аминокиселини: лизин и пролин.

Вегетарианците могат да си направят колагеново меню от листни зеленчуци – маруля, рукола, спанак. Също така много протеини се намират в бадемите, слънчогледовите семки, сусамовите семена, стридите, черния шоколад.

За да обобщим, кои храни съдържат протеини, можем да различим четири източника:

Вегетарианците са малко по-трудни с диета, но всякакви зелени салати, цитрусови плодове, домати спомагат за повишаване на нивото на колаген в тялото.

Как да стимулирате собственото си производство на протеин?

Недостатъчното количество колагенов протеин в организма провокира сериозни патологии. Важно е да се разбере, че след 25-годишна възраст по един или друг начин трябва да стимулираме производството на този протеин. Високото ниво Ви позволява да останете млади и здрави по-дълго.

Как да се възстанови производството на колагенов протеин?

  • Консумирайте повече храни с високо съдържание на колагенови съединения. Например, желатинът е много богат на протеини - това са всички месни, костни бульони, желе, хрущял.
  • Използвайте хранителни добавки по предписание на специалист. За по-добро усвояване е препоръчително да се допълва с витамин С.
  • Извършвайте козметични процедури - маски за лице, протеинови серуми, лазерна терапия и др.
  • Протеинът колаген е отговорен за здравето и красотата на кожата, косата, зъбите и костите. Освен това има благоприятен ефект върху работата на много системи и органи. Има много хранителни добавки, лекарства и други източници на колаген, но те трябва да се използват правилно и само по предписание на специалист.