Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Защо глицинът е полезен: 9 основни предимства на аминокиселината глицин

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Защо глицинът е полезен: 9 основни предимства на аминокиселината глицин


Искате ли да повишите представянето, здравето и съня си на следващото ниво? Може да сте експериментирали с няколко добавки и сега търсите нещо ново, за да подобрите представянето си. Една малка аминокиселина - с не толкова малки ефекти - може да Ви даде тласък.

Тази невероятна аминокиселина е глицин. Не можем да живеем без нея. И докато глицинът се намира в много от храните, които ядем, вероятно все още не получавате толкова, колкото Ви е необходимо. Ефектите на глицина, макар и да не са добре разбрани, също могат да представляват интерес за тези, които искат да подобрят когнитивните и физическите показатели.

Тъй като аминооцетната киселина е вещество, участващо в синтеза на протеини, използването й отвън също е полезно и не вреди на здравето.

Дефицитът на глицин не е животозастрашаващ, но ниските нива на глицин ще доведат до кратка промяна в синтеза на важни ензими и протеини - това може да има вредни последици за здравето.

Ниските нива на глицин означават, че ще ограничите способността си да произвеждате колаген и съединителна тъкан за костите, кожата, косата и ноктите. Синтезът на глутатион протича чрез глицин, така че по-ниските количества глицин (или неговият антиоксидантен продукт) могат да доведат до намалена антиоксидантна регулация и общо състояние на възпаление на имунната система. Резултат? Оксидативен стрес, среда, свързана с негативни здравословни проблеми като метаболитен синдром.

Сега нека Ви разкажем повече за ползите от глицина.

1. Помага за предотвратяване на стареенето

Глицинът се намира в глутатиона, мощен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали, които са причина за много заболявания.Глицинът се намира в глутатиона, мощен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали, които са причина за много заболявания.

Без достатъчно глицин, тялото произвежда по-малко глутатион, което може да повлияе отрицателно на това как тялото се справя с оксидативния стрес в клетките и по този начин старее по-бързо.

С напредване на възрастта нивото на глутатион намалява, така че е много полезно за възрастните хора да консумират аминооцетна киселина под формата на таблетки.

2. Не на възпалителните процеси в тялото

Намаляването на възпалението и оксидативния стрес има много предимства, включително всичко - от профилактика на заболяванията до подобряване на психичното здраве и производителност. Приемът на глицин може да помогне тук, тъй като е доказано, че предпазва от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Глицинът инхибира производството на токсични възпалителни молекули като фактор на туморна некроза (TNF) и свободни кислородни радикали в белите дробове и дори е доказано, че намалява оксидативния стрес след увреждане на черния дроб, исхемичен инсулт и инфаркти.

Тези дълбоки ползи се дължат главно на факта, че глицинът е хранителен предшественик на мощна антиоксидантна молекула - глутатион. Глутатионът неутрализира увреждането на свободните радикали и намалява оксидативния стрес.

Повишаването на нивата на глицин ще засили синтеза на глутатион. Само 20 дни добавка на глицин намалява експресията на провъзпалителния ген. Полезните ефекти от добавянето на глицин са демонстрирани от 94,6% увеличение на нивата на антиоксиданти на глутатион. Глицинът също така драстично намалява възпалителните фактори при възрастни хора с високи нива на оксидативен стрес (които са с дефицит на глицин)

3. Укрепва мускулите

Глицинът също участва в производството на креатин, вещество, което дава енергия на мускулите. Глицинът също участва в производството на креатин, вещество, което дава енергия на мускулите. Ето защо много спортисти по културизъм използват креатинови добавки за увеличаване на мускулната сила и маса.

Последните изследвания показват, че креатинът може също така да укрепи костите, да подобри мозъчната функция и да облекчи болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Креатинът в едно здраво човешко тяло се произвежда в достатъчно количество, но ако приемате глицин, тогава производството му се увеличава и мускулите получават допълнителна енергия.

4. Повишава еластичността на кожата и укрепва костите, сухожилията и хрущялите

Колагенът съдържа и голямо количество глицин. Колагенът се счита за най-разпространения протеин в човешкото тяло. Той е основният градивен елемент на фасциите, хрущялите, сухожилията и костите. Освен това колагенът е отговорен за здравината и еластичността на кожата. Когато количеството му в тялото намалява, това води до появата на бръчки и отпуснатост на костите, сухожилията, връзките.

Глицинът индуцира синтеза на важни компоненти на сухожилията и наличните данни сочат, че може да е полезна добавка за хора с възпаление на сухожилията.

Следователно, ако пиете глицин под формата на таблетки, тогава процесът на синтез на колаген няма да спре, но количеството му ще намалее.

Други дейности на глицина включват важната му роля в производството на хем (протеин, намиращ се в кръвта), креатин и няколко антиоксиданта. Глицинът също е интегриран в ензими, което им позволява да се огъват, да се извиват и да взаимодействат с енергийните субстрати в нашето тяло.

5. Глицин за по-добър сън

Глицинът може да помогне на хора, които изпитват проблеми с нощния сън, а именно, заспиват дълго време, събуждат се посред нощ и се чувстват сънливи сутрин. Напоследък все повече хора изпитват проблеми с нощния сън, а именно, заспиват дълго време, събуждат се посред нощ и се чувстват сънливи сутрин. Глицинът може да помогне да се отървете от тези проблеми.

Въпросното вещество действа успокояващо на нервната система, в резултат на което човек започва да чувства вътрешен баланс и престава да реагира негативно на различни дразнещи фактори. Ако изпиете една таблетка от 100 mg глицин 20 минути преди лягане, процесът на заспиване ще бъде бърз и качеството на съня е високо.

В експеримент, проведен с хора, които са страдали от безсъние, е установено, че приемането на 3 g глицин преди лягане намалява времето, необходимо за заспиване. Освен това се подобрява качеството на съня и няма сънливост през деня.

По този начин глицинът е безопасна алтернатива на хипнотиците.

6. Глицин за махмурлук

Твърде много алкохол влияе отрицателно върху функционирането на различни органи и системи на човек, особено на черния дроб и централната нервна система, а също така води до появата на синдром на махмурлука.

В резултат на научни изследвания беше установено, че глицинът намалява вредното въздействие на алкохолни напитки върху черния дроб, като по този начин предотвратява интоксикацията и възпалението му, има профилактичен ефект срещу хепатотоксичността и заедно с аланина има специален характер за подобряване на метаболизма на алкохола. Той намалява концентрацията на алкохол в кръвта, като стимулира метаболизма на алкохола в кръвта, а не в черния дроб, което предотвратява развитието на цироза на черния дроб.

Освен това глицинът се използва за лечение на махмурлук. И така, след като човек е изпил алкохолна напитка, тя попада в кръвта, транспортира се до черния дроб и се превръща там в ацеталдехид, отровно вещество, което влияе върху общото състояние на организма. Когато глицинът взаимодейства с ацеталдехид, последният се превръща в ацетилглицин, който, напротив, е полезен за хората и участва в синтеза на хормони, ензими и протеини.

Интересното е, че глицинът се използва в наркологията като средство за излизане от преяждане и като профилактика срещу делириум тременс.

7. Помага за предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата система

Приемът на глицин предотвратява запушването на кръвоносните съдове и стесняването на артериите, като по този начин намалява риска от атеросклероза. Освен това аминооцетната киселина се използва при комплексното лечение на исхемичен инсулт, тъй като подобрява кръвоснабдяването на мозъка.

Механизмът на действие на аминокиселината Глицин е свързана и с освобождаването на активното вещество азотен оксид, произвеждано в ставите, което е отговорно за отпускането на гладката мускулатура на съдовите стени, което води до увеличаване на притока на кръв и намаляване на кръвното налягане. В резултат на това кръвта циркулира безпроблемно и се доставя до всички органи, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

8. Глицин подобрява паметта, умствените способности и психо-емоционално състояние

Глицин подобрява дейността на мозъка, паметта, умствените способности и психо-емоционално състояниеГлицинът е инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система и играе важна роля в обработката на двигателната и сензорната информация. Освен това подобрява мозъчната циркулация. Всички те допринасят за подобряване на умствената работоспособност и също могат да повдигнат настроението Ви.

Глицинът има способността да нормализира и активира процесите на защитно инхибиране в централната нервна система, в резултат на което свръхвъзбуден човек се успокоява. Хранителната добавка Глицин може да се приема в стресови ситуации.

9. Подобрява метаболизма

Глицинът също може да помогне на метаболитното здраве. По-високите серумни нива на глицин са свързани с по-ниски нива на инсулинова резистентност, по-добра инсулинова чувствителност и по-малко коремни мазнини.

Изследванията показват, че консумацията на 5 грама глицин сутрин увеличава секрецията на инсулин през деня при хора с диабет тип 2. Инсулиновата секреция и правилната инсулинова чувствителност са от съществено значение за ефективното усвояване на глюкозата; глицинът може да помогне с този процес. В допълнение, добавянето на глицин заедно с приема на глюкоза намалява нивата на кръвната захар наполовина в сравнение само с глюкозата.

По-доброто регулиране на глюкозата носи големи ползи за всички, не само за диабетиците. Способността за по-добро регулиране на нивата на кръвната захар през целия ден може да подобри Вашите умствени и физически резултати.

Важно е да се отбележи, че глицинът се съдържа и в храни, богати на протеини:

  • риба;
  • месо;
  • млечни продукти;
  • бобови растения.

Затова винаги имате избор да вземете хапче или да ядете здравословни храни, които включват глицин.

Защо глицинът е полезен: 9 основни предимства на аминокиселината глицин Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™