Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Какво е аутизъм: важна информация за родителите

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 2050 прегледа на този пост

Съдържание на Какво е аутизъм: важна информация за родителите


Всичко за аутизма!

Повторни движения, избягване на физически контакт, контакт с очи, повтаряне на думи са признаци за аутизъм

Аутизмът е мозъчно разстройство, което ограничава възможностите на човек да общува и да разбира другите хора. Започва да се проявява в детството, може да е както лека, така и тежка форма. Съгласно статистиката разстройството от аутистичен спектър (РАС) влияе на едно от 68 деца, при това почти 5 пъти по-често се проявява при момчетата, отколкото при момичетата.

Признаци за аутизъм

Признаците за аутизъм може да се проявят на възраст до 3 години. Някои деца се развиват нормално до 18-24 месеца, а след това уменията им се губят. Признаците на РАС може да включват:

 • Повторни движения (люлеене или обръщане);
 • Опити за избягване на контакт с очи или физически контакт;
 • Забавяне в развитието на речта;
 • Повтаряне на думи или фрази.

Важно е да отбележим, че тези симптоми могат да възникнат и при деца без РАС.

Как навреме да забележим аутизма: първа година

Ако детето до една годинка не реагира на гласа на майката, не гледа в очите, не реагира, когато го викат по име, това са симптоми на аутизъмДори и съвсем малки децата са общителни, затова можем да видим признаците на аутизъм в това как децата си взаимодействат със света около тях. В тази възраст детето с РАС може да:

 • Не реагира на гласа на майка си;
 • Не се отзовава, когато го повикат по име;
 • Не гледа хората в очите;
 • Не се усмихва или не отговаря на социалните сигнали от другите.

Децата, които нямат аутизъм, също може да имат такова поведение, но е най-добре при какъвто и да е проблем веднага да се обърнете към лекар.

Как да забележим навреме аутизма: втора година

Признаците на аутизъм са по-забележими през втората годинка на детето. Докато другите деца формират първите си думи и сочат това, което искат, детето с аутизъм остава по-назад.

Признаците за аутизъм включват:

 • Нито една дума за 16 месеца;
 • Никакви по-определени игри до 18 месец;
 • Не прави двусричкови фрази към втората година;
 • Липсват езикови навици;
 • Липса интерес, когато възрастните посочват обект като самолет, който лети в небето.

Други признаци и симптоми на аутизма

Аутизъм при деца до две години се изразява в проблеми в говора и липса на езикови умения

Хората с аутизъм понякога може да имат физически симптоми, включително проблеми с храносмилането, като запек, и проблеми със съня. При децата може да се наблюдава лошо съгласуване на големите мускули, които се използват за тичане или пълзене, или на по-малките мускули на ръцете. Около 1/3 от хората с аутизъм имат и спазми.

Как влияе аутизмът на мозъка?

Аутизмът влияе на частите от мозъка, които контролират емоциите, общуването и движенията на тялото. Някои деца с РАС имат необичайно големи глави, което може да е заради проблем с растежа на мозъка. Аномалните гени, предавани по семейна линия, са свързани с лоши функции в някои части на мозъка. Изследователите се надяват да намерят начин да диагностицират аутизма чрез сканиране на мозъка.

Ранен скрининг за аутизъм

При много деца не се диагностицира аутизъм, докато не тръгнат на детска градина или дори на училище, и те може да не получат помощ, необходима им в първите години. Ето защо лекарите препоръчват да се прави скрининг на всички деца в деветия месец, ако се наблюдава забавяне на основните умения за тази възраст. Специалните проверки за РАС са необходими през 18 и 24 месец, а също и ако детето има признаци за тревожно поведение или е със семейна история на аутизъм.

Диагностика на аутизъм

Аутизъм влияе върху социалното общуване, проявява се в проблеми в говора

Проблем с говора

При регулярните прегледи лекарят проверява как реагира детето на глас, усмивка или други изрази. Ако прецени, може да препоръча консултация с логопед. Освен това може да се наложи да се направи тест на слуха на детето. Повечето деца с аутизъм в крайна сметка проговарят, но го правят по-късно от другите деца. Общуването може да бъде много трудно.

Лоши социални умения

Проблемът, свързан с другите хора, е важен маркер за РАС. Психолог със специално обучение може колкото може по-скоро да открие социални проблеми. Децата може да избягват да гледат хората в очите, дори и родителите си. Те могат да се съсредоточат върху някой обект, като игнорират околните за дълго време. Те може да не използват жестове, пози на тялото или изражения на лицето за общуване.

Тест за аутизъм

Няма никакви медицински тестове за аутизъм, но тестовете може да са полезни за изключване загубата на слух, проблеми с речта, отравяне с живак или проблеми в развитието, не свързани с аутизъм. Родителите може да трябва да отговорят на списък с въпроси, наречени скрининг инструмент, за оценка поведението на детето и уменията му да общува. Започването на лечение до третата година може значително да подобри развитието на детето.

Лечение на аутизъм

Програми за поведението

Поведенческата терапия се използва широко, за да помогне на децата с РАС да се научат да говорят и общуват, да се развиват физически и да общуват по-ефективно с другите хора. Стъпка по стъпка тези интензивни програми поощряват позитивните действия и възпрепятстват негативното поведение. Другият подход, наречен Floortime („Време за работа“), работи върху емоциите и социалните умения. Използват се карти с картинки и други визуални сигнали.

Образование

Училищата са длъжни да разработят индивидуална програма за обучение за всяко дете. Децата с аутизъм могат да претендират за ранно вмешателство или услуги с разширена учебна година. Ако се тревожите за детето си, бъдете негов адвокат и поискайте от училището да разработи такава програма.

Няма лечение за аутизъм, но може да се повлияе с различни програми за обучение и терапии за подобряване на поведението

Лекарствени препарати

Няма лечение за аутизма, но медицината може да помогне за някои симптоми. Антипсихотичните лекарства могат да се изпишат при сериозни проблеми с поведението. Ако спазмите са проблем, може да помогне препарат срещу спазми. Понякога изписват лекарства, които лекуват депресия. Трябва да следите внимателно реакциите на детето към изписаните медикаменти.

Сензорна обработка

Хората с аутизъм могат да са много чувствителни към звук, докосване, вкус, поглед или мирис. Например може да ги разстрои мигачът на колата или училищният звънец. Ако се помогне на детето да се приспособи към различните усещания, това ще доведе до по-малко аутични маниери и ще подобри поведението му.

Аутизъм и помощна технология

Дори невербалните деца могат да разговарят с новите устройства, предназначени за преобразуване на изображенията или текста в устни думи. Тази технология включва камерни устройства и „приложения“ за смартфони или компютри.

Аутизъм и диета

Храносмилателните проблеми са разпространени сред децата с аутизъм и около 30% от тях може да ядат неподходящи предмети като кал или хартия. Някои родители пробват диета без глутен и казеин. Също използват и други видове диети, включвайки добавки с витамин В6 и магнезий. Досега няма достатъчно доказателства за това, че някоя диета работи. Лекарят трябва да контролира пробните диети, за да се осигури на детето добър хранителен режим.

Нетрадиционни начини за лечение

Интернет е пълен с необикновени процедури за аутизъм, предлагани от отчаяни родители. За да разберете дали е безопасно такова лечение, първо трябва да се обърнете към лекуващия лекар на детето си.

Какво предизвиква аутизъм?

Няма доказателства, че ваксините причиняват аутизъмУчените не знаят точната причина за аутизъм, но гените, може би, играят определяща роля. В днешно време се водят изследвания, за да се разбере възможно ли е химичните вещества от околната среда или инфекциите преди раждането да са виновни.

Ваксините не причиняват аутизъм

Между ваксините и аутизма няма никаква връзка, независимо от многото научни изследвания. Изследователите са изучили добре ваксините срещу морбили, заушка и рубеола, тъй като в британски доклад от 1998 година са повдигнати опасения. По-късно списанието е публикувало опровержение.

През 2001 година от ваксините е премахнат тимерозал – форма на живак, като предпазна мярка, макар че не са открити никакви доказателства, че той предизвиква аутизъм.

Аутизъм сред братята и сестрите

Хората, които имат едно дете с аутизъм, са с 19% шанс и другото им дете да го получи – съгласно едно от изследванията. Ако и две деца са с аутизъм, рискът е по-висок за третото. Изучаването на близнаците сочи, че когато единият близнак има аутизъм, има вероятност от 31% той да се прояви и при втория близнак, особено ако са момчета.

Какво е аутизъм: важна информация за родителите Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™