Алкалната диета балансира нивата на pH в организма, с което намалява възможността за разболяване и стрес в него. Алкалната диета силно балансира процесите в организма и намалява възможността за страдане от високо кръвно налягане, диабет, артрит, недостиг на витамин Д, ниска костна плътност. Алкалните храни, като пресни плодове и зеленчуци, необработени растителни източници на протеини, са част от диетата и стабилизират всички процеси в организма.

Важност на алкалната среда?

Основното действие на алкалната диета е да балансира нивата на pH във всички телесни течности. Стойността на pH е особено важна за поддържане на добър минерален състав в организма, както и адекватно ниво на електролитите в него. Поддържането на високо pH ниво е гаранция, според повечето експерти, че организмът ще се разболява по-рядко. Нивото на pH зависи от много фактори: храната, хидратацията, киселинните храни, които консумирате. Нормално то варира между 7.35 и 7.45.

  • При алкалната диета се приемат много пресни плодове и зеленчуци. От древността до сега начинът на хранене се променя много: днес консумираме много по-малко калий, магнезий и хлориди в сравнение с хората от миналото.
  • Нормално бъбреците поддържат в норми нивата на електролитите в организма ни: тези на калций, магнезий, калий, хлориди. Когато приемаме твърде много киселини, нивата на електролитите стават твърде небалансирани.
  • Калият е един от най-полезните минерали, а отношението на приема му спрямо това на натрия е едва 1:3. За сравнение в миналото хората са консумирали много повече калий и отношението на приема между двата минерала било 10:1 в полза на калия.
  • Хранителният режим, който съдържа много сол, малко антиоксиданти, витамини, минерали и фибри, води до метаболитен синдром, наречен ацидоза. Освен това типичната западна диета се характеризира с висок прием на мазнини, обикновени захари, много хлориди и натрий. Това състояние, освен с небалансираната среда в организма, се характеризира с магнезиев и калиев дефицит.
  • Ацидозата забързва застаряващите процеси, нарушава функциите на органите и води до деминерализация на организма.

Какви са ползите на алкалната диета?

  • По-висока костна плътност и мускулна маса. Приемът на достатъчно количество минерали играе важна роля в поддържането на костите и мускулите. Алкализиращо действащите плодове и зеленчуци са много добро средство срещу преждевременно остаряване на костите и мускулите и загубата на маса и в двата случая. Алкалната диета е особено благоприятна за поддържане на хормонален баланс в организма, както и за осигуряване на доброто усвояване на витамин Д – два от най-важните фактори за здрави кости и мускули.
  • Занижен риск от инфаркт. Алкалната диета води до намаляване на възпалителните процеси в тялото и завишаване на синтеза на хормони. Това са фактори, които действат много добре на сърдечно-съдовата система, намаляват нивата на холестерола, високото кръвно налягане, както и намаляват възможността за образуване на камъни в бъбреците.
  • По-малко хронична болка и възпаления. Хроничната ацидоза (прекалената киселинност в организма) според редица проучвания причинява болки в гърба, мускулни спазми, болезнена и нередовна менструация, болки в ставите, възпаления в организма. Според едно проучване, в което вземат участие хора, страдащи от болки в гърба, и на които се дава в определен период от време алкална хранителна добавка, болките им намаляват с около 80%.
  • По-добра усвоимост на витамините. Добрата усвоимост на витамините е гаранция за липсата на техен дефицит. Много често приемаме достатъчно количество витамини, но организмът не ги усвоява правилно.
  • По-силна имунна система. Алкалността в организма е сочена като основен показател за поддържането на организма здрав и най-вече за защитата му срещу рак.
  • Трайно отслабване. Алкалните храни намаляват възпалителните процеси в тялото и нивата на хормона лептин, което директно означава, че ще изпитвате по-малко чувство на глад и ще изгаряте мазнините по-ефективно.

Кои са алкалните храни?

  • Стойността на pH е характерна за всички живи организми. Всички сурови храни, в това число сурова риба и рибни продукти, както и морски дарове;
  • Всички плодове и зеленчуци, възможно най-пресни и екологично чисти;
  • Растителни протеини от бадеми, черен боб;
  • Алкална вода (с pH от 9 до 11). Трик за алкализиране на водата е добавяне на лимонов сок, сок от лайм или алкални капки;
  • Зелени смутита и напитки: смутита, приготвени от зелени зеленчуци и прахообразни такива суперхрани, са бомба от алкални съставки и хлорофил. Хлорофилът е с подобен състав на собствената ни кръв и й помага да се алкализира;
  • Анти алкални храни: яйца, леща, храни, с високо съдържание на натрий, мляко, обработени храни, обработени меса, фъстъци, орехи, тестени храни, паста, кафе, алкохол.

Сравнение между Алкалната и Палео диетата

По много показатели алкалната диета е подобна на Палео. Въздействието им върху организма е подобно: няма риск от недостиг на хранителни вещества, витамини и минерали, намаляват възпаленията, по-добро храносмилане, трайно отслабване, не позволяват консумацията на храни с високо съдържание на натрий, захар, брашно и други прости въглехидрати.

Ползите, които алкалната диета има над тези на Палео са, че тя: позволява умерената консумация на млечни продукти като кефир или пробиотичен йогурт, стимулира консумацията на органични продукти, препоръчва консумацията на много плодове и зеленчуци, намалява киселинността в организма.