Всички сме имали чувството, че не можем и секунда повече без нещо сладко, без нещо мазно, без сандвича от витрината и всички сме имали чувството, че стомахът ни е толкова празен, че спешно се нуждае от храна. Трябва обаче да се научим да различаваме истинския глад (никой не иска да припадаме) от лъжливото чувство и желанието за нещо забранено. И ако сме обядвали стабилно преди час и половина, да, чувството е лъжливо.
Броенето до 10 върши работа не само при овладяване на гнева, но и при овладяване на глада. При пристъп на глад се залъжете с работа, с нещо, което отвлича трайно вниманието Ви, като преди това си припомните колко е вредно преяждането и безсмисленото тъпчене с храна. След 10 минути няма да има и помен от „гладното” чувство.
Дъвките залъгват мозъка, че все пак организмът приема храна. Най-добре е, разбира се, да се прибягва към дъвки без захар и с мента, чийто вкус бързо се разпространява и гладът за сладко намалява.
Според акупунктурата точката във вдлъбнатината между носа и горната устна е точката, която трябва да натиснем, когато изпитваме глад – за 15 секунди. Натискът казва на мозъка: вече нямам апетит.
Включването на пълнозърнести продукти като хляб, спагети от пълнозърнесто брашно или кафяв ориз спомагат за контролиране на глада, тъй като дават дълготрайно чувство за ситост. Закуската е задължителна, тъй като без нея дори сутрин да не сме гладни, стомахът започва да къркори много преди обяда и прибягваме към нещо вредно. 3 редовни и стабилни хранения също са гаранция за чувство за ситост, тъй като при пропускане на едно от тях кръвната захар спада и организмът веднага има нужда от нещо, бързо даващо енергия като сладко или фаст фууд. За спешни случаи, когато се е наложило да пропуснем хранене, е добре да имаме сурови ядки или сушени плодове под ръка, за да овладеем неконтролируемото чувство на глад.
Една чаша гореща вода или вземане на горещ душ прави чудеса с апетита ни. Горещата вода прочиства организма, а горещият душ успокоява духа и премахва стреса, който е една от основните причини за преяждането и прекаляването със забранени храни.
Водата върши работа и когато е студена. Между отделните хранения трябва да пием достатъчно количество вода, първо, за хидратация и, второ, за поддържане на стомаха ни пълен.
Шоколадът не е забранен като междинно хранене, но е добре да е с поне 65% съдържание на какао и, разбира се, позволено е само едно парче. В противен случай тялото произвежда твърде много инсулин за преработката му и прегрешението е равносилно на това да сме похапнали нещо много по-вредно от иначе здравословния тъмен шоколад. Плодовете са безспорно пълни с ползи като баластни вещества, витамини, минерали и при достатъчно количество, когато запълнят стомаха ни, могат да ни дадат и чувство за ситост.
При достатъчно количество сън имаме по-малко чувство за глад на сутринта, което се повлиява от хормоните. Затова и след купони често ни обхващат „трески” за вредна храна. Стресът може да ни накара да ядем винаги, дори въобще да не сме гладни, дори и да знаем, че сме недоволни от фигурата си. Затова помага редовният спорт, който освен че премахва стреса, със сигурност помага и в овладяването на пристъпите на глад.
Често се ограничаваме на обяд да хапнем торта или друг десерт с мисълта, "че ще ни стане много". Истината е обаче, че правим много по-добре за тялото си, ако хапнем десерт след основното ястие, а не следобед, когато прегладнеем. Във втория случай кръвната захар скача рязко, след като е била спаднала, което е изключително вредно.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: