Кой не обича бадеми? Разбира се, има и такива хора, но повечето хора все още харесват тези ядки. Трудно е да объркате бадемовия вкус с който и да е друг, защото и двамата миришат и се усещат в устата по специален начин. Ето защо сега бадемите са толкова популярни почти по целия свят и следователно много скъпи, тъй като търсенето понякога надвишава предлагането.
Бадемите са познати на мнозина, особено на тези, които обичат сладкото, тъй като са често срещана съставка в сладкиши. Родината на бадемите е Азия. В древен Египет например само представители на върховната власт можели да се насладят на този деликатес. Интересни факти за бадемите ще разкажат за костилковия плод, който погрешно се класифицира като ядки.
Бадемът се счита за малко дърво или храст от подсемейството на сливите. Мнозина погрешно наричат бадемите ядки, но семето на бадемовия плод се яде, така че е по-правилно бадемите да се наричат костилкови плодове.
Бадемите са сладки и горчиви. Ядките на сладкия бадем са почти 60% мастни масла, останалото са витамини, протеини, въглехидрати, багрила и етерични масла. Ядките на горчивия бадем не са годни за консумация и се използват в козметологията, парфюмерията и медицината.
Сладките бадеми се използват много често в народната медицина. Затова се препоръчва да се използват при мигрена, анемия, диабет и заболявания на сърцето. Бадемите имат противовъзпалително и успокояващо действие върху организма, а също така подобряват състоянието на косата и ноктите.
Бадемите се препоръчват и от традиционната медицина. Така че ядките от сладък бадем са изключително полезни за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. За да поддържате тази система в ред и да почиствате съдовете от плаки, трябва да ядете около 60 г бадеми седмично.
Ако сте на диета и се опитвате да ограничите порциите храна, тогава не се препоръчва да ядете бадеми преди хранене, тъй като това повишава апетита. Но в същото време бадемите са много полезни за тези, които искат да загубят излишни килограми, тъй като помагат за нормализиране на метаболизма на мазнините, а ако използвате бадеми след тренировка, можете ефективно да увеличите процента на мускулна маса в тялото. Заслужава да се отбележи и важен момент: когато отслабвате, бадемите трябва да се консумират без люспи.
Интересни факти за бадемите:
- Съдържат голямо количество витамин Е, който е много ценен антиоксидант.
- Строго погледнато, бадемите не са ядка, точно както фъстъците. Те са сърцевината (ямката) на плод като слива или праскова. Особеността на бадемите е, че целият вкус на плода е концентриран в костилката, а не в пулпата му.
- Бадемите са особено полезни за хора с повишен риск от сърдечни заболявания. Нещо повече, редовната консумация на бадеми намалява риска от инфаркт на половина, според настоящи изследвания.
- Горчивите бадеми (това е името на сорта) не са подходящи за ядене. Въпреки това се използват широко в производството на скъпи сапуни.
- Това растение се появява за първи път в северозападна Азия.
- В Швейцария има традиция в коледната торта да се слага по един бадем. Вярва се, че този, който го получи, ще бъде богат през следващата година.
- Около 80% от световната реколта от бадеми се събира в Съединените щати. Повечето от него се отглеждат в Калифорния.
- Гореспоменатите горчиви бадеми са отровни, когато са сурови. Петдесет ядки лесно могат да се превърнат в смъртоносна доза.
- Въпреки това, те се използват и в кулинарията, смесен със сладки бадеми в съотношение около 1 към 100. Това помага да се подчертае ореховият вкус.
- Бадемите нормализират работата на черния дроб и далака, извеждат жлъчката от тялото и пречистват кръвта.
- Освен това е леко естествено болкоуспокояващо средство.
- Около половината от масата на един бадем е мазнина.
- Марципанът, популярен деликатес, всъщност е бадемово брашно.
- Бадемите се използват широко в козметологията и ароматерапията.
- Тази ядка дори се споменава в Библията.
- В древен Египет само фараоните и представителите на висшето благородство са имали възможност да пируват с бадемови десерти.
- Общо в света има повече от тридесет разновидности на бадеми, но само 10 от тях се отглеждат в промишлен мащаб. В същото време, с голяма разлика, първото място се заема от обикновените сладки бадеми.
- Около 40% от всички сладки бадеми се използват за направата на шоколад (вижте 30 интересни факта за шоколада).
- В древен Рим бадемите са били неразделна част от сватбените тържества. Вярвало се, че той ще донесе късмет на младоженците.
- Бадемите могат да се съхраняват в хладилника от година и половина до две.
- Националният ден на бадемите в САЩ е 16 февруари. Датата е свързана с началото на цъфтежа на бадемовите дървета в Калифорния. Повече от 60% от световното предлагане на бадеми идва от САЩ. Освен това в началото на годината в Португалия, както и в Испания, се отбелязва Денят на бадемовия цвят.
- От горчивите бадеми се извлича масло, преработено от амигдалин. Горчивият сорт бадем съдържа голяма доза амигдалин. Следователно непреработените бадеми са опасни за консумация. 50 горчиви бадема – тази доза е фатална за нас.
- Азия се смята за родното място на бадема, тук културата му се е родила преди много векове. Бадемовите деликатеси са били много популярни и са били много търсени в древен Египет, такива ястия са били сервирани само на благородниците и фараоните.
- Ароматът на бадем помага за повишаване на апетита.
- Бадемовото брашно в трудни години, по време на недостига и високата цена на пшеницата, бадемите бяха най-използвани в печенето.
- Бадемовото масло е много популярно в козметиката. Използва се като крем за ръце, както и като продукти против бръчки и ароматни есенции.
Състав и хранителна стойност на бадемите:
Съдържание в порция (100g) % от нормата
- Протеини (протеини) 19 g 22%
- Въглехидрати 13 g 10%
- Мазнини 52g 81%
- Вода 4 g 0,1%
- Фибри (диетични фибри) 7 g 35%
- Калорично съдържание 605 kcal 43%
Няма нужда да спорим за вкуса на бадемите, те се оценяват дори от заклетите гастрономи. Бадемите се добавят към шоколад, сладкарски изделия, салати, напитки, консумират се чисти, пържени или пресни. Но не е нужно да се увличате със сладки бадеми: високото съдържание на калории диктува свои собствени правила, така че диетолозите препоръчват да приемате не повече от 7-10 ядки на ден.
В същото време няма забрана за приемане на бадеми при отслабване, в умерени дози е полезно за всички, които следят фигурата и теглото си. Ограниченията се отнасят само за пациенти със затлъстяване, диетата за тях е лекар.
По отношение на гликемичния индекс непечените и неосолени бадемови ядки съдържат 15 единици. Общоприето е, че храните с показател до 40 единици имат нисък ГИ. Ето защо бадемите, с тяхната енергийна стойност, съдържание на протеини и мазнини, се препоръчват като компонент за закуска или междинно хранене на пациенти с диабет.
Витамини и минерали в бадемите
По характеристики и съдържание на полезни елементи бадемите заемат първо място в класацията на значимите за здравето продукти. Например порция от 100 г сухи продукти съдържа почти 80% от дневната доза В2 (рибофлавин).
В списъка на елементите и витамините:
- група В: тиамин (В1), пиридоксин (В6), пантотенова киселина (В5), фолиева киселина;
- витамин А (бета-каротин);
- витамин С (аскорбинова киселина);
- Омега 3 и Омега 6;
- витамин Е (токоферол) и др.
Съдържанието на макронутриенти в бадемите заслужава специално внимание. За по-голяма яснота, ето списък с елементи, показващи процента на дневната нужда за човек в 100 g сухи бадеми:
- фосфор - 68%;
- калий - 15%;
- магнезий - 66%;
- калций - 26%;
- манган - 98%;
- желязо - 46%;
- цинк - 27%;
- мед - 110%.
С други думи, пресните бадеми в ежедневното меню ще заменят лекарствата и витаминните комплекси. Прочетете, за да разберете как бадемите влияят на тялото ни.
Ползите от бадемите за човешкото тяло
Сладките бадеми, благодарение на своите полезни свойства, имат многостранен ефект върху тялото:
- укрепват имунната система;
- разтварят холестеролните плаки и предотвратяват развитието на атеросклероза;
- облекчават безсънието;
- нормализират и регулират нивото на киселинност в стомаха;
- облекчават болката в стомаха, облекчават дискомфорта;
- стимулират чревната перисталтика;
- възстановяват сърдечния ритъм и кръвното налягане;
- повдигат духа;
- енергизират и зареждат с енергия;
- подобряват физическата форма;
- намаляват концентрацията на захар в кръвта;
- повишават хемоглобина;
- премахват токсичните вещества;
- почистват кръвта;
- облекчават махмурлука;
- успокояват нервите;
- предотвратяват ранното стареене на тялото;
- служат за предотвратяване на ракови образувания.
Бадемите ще бъдат особено полезни за човешкото тяло при анемия, настинки, мигрена, депресия, конвулсии, заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи. Поради ниския гликемичен индекс, бадемите могат да се консумира от хора с диабет.
Желателно е да се въведат бадемови ядки в диетата на ученици и студенти, както и на хора, занимаващи се с интелектуална работа. Активират мозъчната дейност, подобряват паметта, повишават концентрацията. Ядките на прах се добавят към храната за деца, които изостават в развитието.
При редовна употреба на бадеми мъжете бързо ще забележат полезните свойства. Бадемите стимулират производството на тестостерон, предотвратяват развитието на заболявания на простатата, повишават потентността, предотвратяват ранната еякулация, повишават подвижността на сперматозоидите и способността им за оплождане. Достатъчно е да ядете няколко ядки дневно, за да запазите мъжката сила и сексуалната младост за дълго време.
За жените бадемите ще помогнат за поддържане на здравето и красотата, а за децата - за укрепване на тялото. При жените тези ядки нормализират хормоналните нива, подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата. От особена полза ще бъдат лечебните свойства на бадемите за тялото на бременни жени, тъй като ядките съдържат фолиева киселина, която е необходима за правилното формиране на плода и предотвратяване на малформации. По време на кърмене продуктът ще помогне на майката и бебето да укрепят имунитета и да избегнат настинки.
Бадемите трябва да заемат важно място в храненето на спортистите:
- благодарение на балансираното съдържание на въглехидрати и мазнини, бързо засища глада, без да повишава нивата на кръвната захар;
- медта подобрява сърдечната дейност, намалява риска от инфаркт при повишено физическо натоварване;
- магнезият активира метаболизма;
- цинкът насърчава изграждането на мускулите.