Райска ябълка срещу рак и диабет
Зимата, когато толкова много не ни достига топлина и уют, а светът е станал сив, ни се иска да внесем в живота си малко цвят и светлина. Да ни повдигне настроението може райската ябълка – вкусна гостенка от южните страни. Но можем ли да ядем райска ябълка при диабет, има ли някакви особености при употребата и?
Този плод с топло-оранжев цвят, с тръпчиво сладък вкус и удивително нежен, го обичат всички – и малките, и големите. Освен това по полезните си свойства може да се състезава с много горски и други плодове. В какво се изразява ползата на този плод, който се харесва на всички?
Райска ябълка при диабет: полезни свойства
Райската ябълка се нарича още и «оранжево слънце». Интересното е, че яркият цвят осигурява на този плод голяма част от полезните му качества.
- Специалистите твърдят, че оранжевият плод повишава настроението, оказва положително действие и на организма.
- Райската ябълка съдържа антиоксиданти, при което в големи количества, които защитават от въздействието на свободните форми на кислород в тялото.
Свободните молекули на кислород (или още радикали в свободна форма) са агресивни кислородни молекули, които се образуват в организма в процеса на неговата работа и провокират процеси, подобни на гниене и разяждане, което в резултат води до разстройства на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, ускорява стареещите процеси на клетките.
За да се избегне негативното въздействие на тези «агресори», лекарите съветват да се употребяват повече плодове и зеленчуци с оранжев цвят. Райската ябълка при диабет, както и цитрусовите плодове, заема лидерско място при борбата със свободните радикали, затова от нея се правят различни продукти, например патока, бира, сайдери или вино. Печените семки на тази ябълка заменят дори и кафените зърна, а в Япония от неузрелите плодове правят саке.
- Ако употребявате райска ябълка всеки ден, ще подобрите състоянието на съдовете си, тъй като плодът съдържа витамините С и Р.
- Ще намалите рисковете от образуване на злокачествени тумори, благодарение на витамин А.
- Наличието в райската ябълка на йод е добра профилактика на заболявания на щитовидната жлеза.
- Райската ябълка също така е полезна за хора, които имат разстройства на храносмилателната система, тъй като съдържа пектин.
- Благодарение на дъбилните вещества в състава на плода, той има противомикробни свойства, влияе благоприятно върху нервната система и зарежда с енергия.
Лечебните свойства на райската ябълка за диабетици
Благодарение на наличието на витамини, дъбилни вещества, микро и макроелементи, протеини и захарози, райската ябълка помага в лечението на много заболявания. Този природен антиоксидант свързва и извежда от организма радикалните молекули, което влияе положително на здравето на хората, страдащи от диабет. Влияе благотворно върху работата на храносмилателния тракт, помага в елиминирането на чревни глисти и нормализира липидния обмен, което е много важно при наличието на такова заболяване като диабет.
В различните страни райската ябълка се използва с различни цели. В Кавказ с нея лекуват токсичен обрив в начален стадий. В Япония това е средство срещу морска болест и атеросклероза, а в Корея е противовъзпалително и може да излекува бронхит, дизентерия и ентероколит. С нея може да се лекуват външни увреждания: изгаряния и рани, включително и трофични язви на стъпалата при диабет. За това трябва да се разреже плода наполовина и да се постави на болното място. Два плода на ден ще помогнат да се решат проблемите с нервното и физическото изтощение, а също и с авитаминозата и да се защити тялото от простуда.
Като лекарство се използва не само меката част на райската ябълка, но и дръжките. Отварата от тях помага срещу енуреза. Изсушените листа на дървото или храста, а също и чаят от тях, ще помогне при анемия. Запарените листа може да се слагат върху гнойни рани.
Диабет и райска ябълка
За диабетиците немаловажна роля играе гликемичният индекс на продукта, а при райската ябълка той е доста висок – 70. За щастие, този продукт влияе много слабо на нивото на глюкозата в плазмата на кръвта, затова диабетиците могат да си позволят да го използват в малки количества, разбира се. 70 гр от плода (приблизително ½ от него) са равни на 1ХЕ. Това трябва да се отчита при съставянето на ежедневното меню.
При захарен диабет райската ябълка ще помогне да се пречистят съдовете, да се повиши и тяхната еластичност. Ще се справи с нервните разстройства. Не напразно казват, че оранжевите плодове подобряват настроението. Оказва невероятно влияние върху работата на черния дроб и жлъчния мехур, което е много важно за диабетиците, тъй като им се налага регулярно да приемат лекарства. Също така ябълката има ярко изразен диуретичен ефект.
Добре влияят и бактерицидните свойства на райската ябълка. Не е тайна, че при болките от захарен диабет често се появяват рани, които заздравяват бавно, техният имунитет е отслабен, затова този плод ще е много полезен за тях. Нормализира работата на храносмилателните органи и поддържа организма тонизиран, като с това му помага да противостои на негативните въздействия на болестта.
Райска ябълка и рак: как, защо?
Райската ябълка има свойството на убива раковите клетки и да запазва доброто здраве. Древните лекари от Близкия Изток за знаели за чудодейните свойства на това растение още преди много векове. Екстрактът от неговите цветове и листа е бил способен да изцели от множество болести – от ухапване от отровни гадини до безплодие. Лекарството е струвало баснословна сума, затова е било достъпно основно за висшите слоеве на обществото. В онова време, както отбелязват съвременните учени, не се е знаело нищо за онкологичните заболявания.
В продължение на седем години растението-чудо се изследва от група израелски учени. Резултатът от техните изследвания е препарат на основата на стъблата и листата на райската ябълка, който е способен да ликвидира «лошите» клетки, без да влияе на здравите.
Райската ябълка помага за профилактика на рак. Вкусните малки плодове имат актиракови агенти, които могат да повишат способността на организма да се бори със свободните радикали, а това значи, да предпазят от рак. Плодът има високи нива на витамин С и А, а също и фенолни съединения като катехини и галокатехини, които са непосредствено свързани с профилактиката на различни видове рак.
И изобщо ябълката, наречена «райска», укрепва имунната система значително заради високото си съдържание на аскорбинова киселина. Тя стимулира имунната система и увеличава производството на бели кръвни клетки, които противостоят на микробите, вирусите и гъбичните инфекции, а също и на токсините.