Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Екзотичните плодове, които да опитате

Търсене в блога
Горещо от Блога
от Мария Милушева | Публикувано в Суперхрани, Новини, Билки и растения, Плодове и зеленчуци, Храни и напитки | 1 коментара. | 2858 прегледа на този пост

Плодът Гранадила е богат на калий, фосфор, желязо, както и на витамин С, В1, В2 и провитамин А.

При всяка една разходка из супермаркета сигурно ви прави впечатление, че на щанда за плодове се появяват от време на време едни красиви и непознати плодчета. Светът е пълен с причудливи и екзотични лакомства, за които вероятно никога не сте е чували преди. Това може да се промени, защото вече имате възможност да опитате от всичко. Ябълките и портокалите ще ви се сторят доста обикновени, след като разгледате тези диви и вкусни плодове.  Почти всеки вид се открива вече и по нашите магазини. 

Гранадила - Passiflora ligularis

Много близък плод до по-познатата ни маракуя. Гранадилата се отглежда основно в Южна Америка, но е разпространена и в Австралия, Нова Зеландия и др. Двата плода много си приличат не само по външен вид, но и по аромат и вкус. Разликата е, че при гранадилата последните две са малко по-деликатни. Самият плод расте на големи лиани с едри и забелязващи се цветове. Жълто-оранжевите плодове имат многобройни семена и са обвити в сочна ципа. Гранадилата се използва по същия начин, както и маракуята, за която ще прочетете малко по-надолу. Плодът Гранадила е богат на калий, фосфор, желязо, както и на витамин С, В1, В2 и провитамин А. 

Питахая (питая, драконов плод) - Hylocereus sp.

Драконовият плод съдържа освен фибри и много антиоксиданти, като един от тях е изключително силен - фитоалбумин. Питахаята идва от Централна Америка, но е много известна в Югоизточна Азия. Има уникална външност, хрупкава сърцевина и приятна сладост. Обикновено този плод, които идва от кактуса се яде суров, но може и да прибавите малко сок от лайм. Съществуват няколко разновидностти на питаята, но най-распространената е тази с розово-червена кора. Плода  е с сивкаво-бяла ядлива част, която има и множество малки черни семенца. Тя наподобява много тази на кивито заради меката текстура, сочността и ядливите и леко хрупкави семенца, с които е изпълнена. На вкус плода е леко сладък и ненатрапчив. Питахаята е действа много освежаващо за през лятото, тъй като има високо съдържание на вода, което е около 90%. 

Питахая или наричана още драконов плод е високо ценена, заради ниското си съдържание на калории. Този плод може да замести нуждата от сладко, като заедно с това може да засити и глада. Драконовият плод е богат на желязо, калций, магнезий, цинк и фосфор. Съдържа редица ненаситени мастни киселини– стеаринова, олеична, линолова и палмитинова киселина. Също така съдържа фибри, които подпомагат функцията на храносмилателната система и помагат за елиминирането на мазнините в организма. В състава на сладкия плод влизат още витамини B, C и E. Множеството малки семенца съдържат липиди. Питаята може да се консумира от диабетици. 

Драконовият плод съдържа освен фибри и много антиоксиданти, като един от тях е изключително силен - фитоалбумин. Неговото основно действие е да се бори със свободните радикали и да предпазва тялото от ракови заболявания. Свободните радикали са отговорни и за преждевременните процеси на стареене. Питахаята не само подобрява храносмилането, но и ускорява отделянето на токсини от организма. Той намалява холестерола и високото кръвно налягане. 

Пасион фрут (маракуя, пешънфрут) - Passiflora edulis

Маракуята или наричана още пешън фрут има кръгла, леко овална форма и много сочна вътрешност, изпълнена със семки.Маракуята или наричана още пешън фрут има кръгла, леко овална форма и много сочна вътрешност, изпълнена със семки. Този плод е с много специфичен аромат, който наподобява мускус. Вкусът е сладко-тръпчив. Маракуята е богата на витамин А, С, и витамини от В-групата. Минералите, които се откриват в плода са калий, желязо, фосфор и магнезий, ниацин, фенолова киселина, фотохимикали, флавоноиди и др. Възплозвайте се от многобройните ползи на този плод. Пасион фрут се използва като средство, което да подобрява храносмилането и да помага в лечението на проблеми със стомаха. По специално Витамин С в маракуята помага за регенериране на тъканите и възпрепятства появата на сърдечни заболявания, рак и др. Една от здравословните ползи на маракуята се изразява в това да подсилва костите. Но това не е всичко, този плод може да блокира действието на хистамина и по този начин да намали симптомите на астма. Благодарение именно на целулозата, която се съдържа в семената на маракуята, успешно се подобрява храносмилателния процес. Витамин А има важната роля да влияе добре на зрението и помага на тялото ни да се бори по-добре със свободните радикали. Всеки антиоксидант, които се съдържа в плодовете има важна роля и тя е да предпазват от развитието на ракови клетки. Сред другите ползи от консумацията на Пасион фрут (маракуя, пешънфрут) са:

  • да намалява нивото на лошия холестерол в кръвта,
  • да понижава кръвното налягане,
  • да предпазва от вирусни инфекции.

Знаете ли, че чаша сок от маракуя преди лягане помага за пълноценен и спокоен сън. Казват, че аромата на маракуя е наситен и запомнящ се, но често хората се питат как точно се яде това? Много лесно: просто разрежете плода на две и с малка лъжичка изгребете сочната част на плода заедно със семената, които можете да схрускате или просто да преглътнете. 

Физалис - Physalis peruviana

Да започнем първо с по-интересното за този плод. Знаехте ли, че растението идва от семейството на Картофите. Плодовете му са оранжеви на цвят и приличат на малки доматчета, които обаче израстват сгушени в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. Вкусът на плодовете е сладко-кисел и го оприличават на нещо средно между домат и ананас. Физалисите могат да се консумират свежи или на конфитюри, желета и компоти. 

Физалисът е известен още под наименования, като „домат в обвивка“, „еврейска ягода“, „цариградско грозде“ и „земна череша“.

Физалисът е известен още под наименования, като „домат в обвивка“, „еврейска ягода“, „цариградско грозде“ и „земна череша“. Това е растение, което може да се отглежда за красота, но и също така заради плодовете, които стават за консумация. Те са изключително вкусни, но запомнете добре:

Цветовете не трябва да се консумират, защото са отровни! 

Физалисът е с много богат състав: антиоксиданти, пектинвитамин А, витамин С, органични киселини, микроелементи.

В 100 г физалис се съдържат около:

  • 130 г калории,
  • 0.8 мг ниацин,
  • 3 мг желязо,
  • 90 г вода,
  • 1.7 г белтъчини,
  • 4.9 г фибри,
  • 20 мг витамин С,
  • 11 г въглехидрати.

Физалисът е доста силен антиоксидант и за това често се използва за медицински цели. Плодовете му имат успокояващо действие, благодарение на съдържащите се в него флавоноиди. Чая, направен от листата на физалис действа антиасматично и диуретично. Да не забравяме да споменем за антисептичните му свойства и за това, че помага да се пречисти кръвта и може да премахва албумина от бъбреците. При редовната консумация на физалис, едно от свойствата заради което е предпочитано е, че унищожава вътрешните паразити, а другото е, че подобрява храносмилането. 

Екзотичните плодове, които да опитате Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (1)

Напишете коментар

Вашето име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2015 | Всички права запазени!