Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Хормони – Грелин

Търсене в блога
Горещо от Блога

Хормоните Грелин и Лептин - кой за какво е?

Грелин и лептин са хормони, които си взаимодействат и при правилната им работа не възникват проблеми с теглотоСигналите в мозъка за това, че организмът има нужда от храна, постъпват с помощта на грелин – хормон, който се повишава когато сме гладни. Колкото повече човек изпитва нужда от храна, толкова по-високи са нивата на грелин. А след засищане нивата му рязко се понижават и лептинът го сменя. Лептин е хормон, който отговаря за чувството на засищане.

Тези два хормона се допълват взаимно. При доброто им взаимодействие такива сложни патологии като анорексия или затлъстяване няма да се появят.

Грелин – характеристика на хормона

За съществуването на този хормон в организма се знае от повече от 20 години. Той се синтезира от клетките на стомаха и хипоталамуса – тясно свързан с нервната система отдел на главния мозък (в незначителни количества).

Учените са установили връзката между нуждата от храна и грелина. Когато стомашната кухина е празна, изхвърлянето на хормона в кръвта се увеличава съществено. При липса на патология, нивото на този хормон намалява при засищане, докато напълно спре да се секретира. В резултат на това, човек чувства удовлетворение, че се е нахранил и за определен период от време няма нужда от храна.

Грелин е хормон, който казва на мозъка ни, че организмът ни е гладен

При хората, които страдат от затлъстяване, изработването на грелин или не се забавя изобщо, или се забавя много бавно. Това всъщност е и причината за добрия апетит, тъй като човекът не може да се засити. Интервалите между храненията са по-кратки, човек изпитва потребност от повече засищаща и калорична храна, заради което се получава затлъстяване.

При пълните хора нивото на грелин е понижено, тъй като хормонът се опитва да нормализира функционирането на организма и да коригира теглото. Що се отнася до дебелите хора, то при тях е обратното – грелинът ще е повишен и подава сигнали към мозъка за необходимостта организмът да се нахрани.

Грелин си взаимодейства с рецепторите на белите дробове, хипоталамуса, хипофизата, храносмилателната и сърдечно-съдовата системи. Свързва се с рецепторите на глада и влияе върху хранителното поведение на хората, като ги принуждава да търсят нещо, с което да утолят нуждите си от ядене.

Първите сведения за хормона са базирани на това, че неговата функция се изразява само в предаването в мозъка на сигнали за чувство на глад. Но не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Проведени изследвания доказват, че неговото действие е по-сложно. Изработването на по-голямо количество от това вещество кара човека да яде постоянно. При това, организмът иска мазна, калорична храна в големи количества. Освен това, грелин отговаря и за удоволствието, което възниква в процеса на хранене. Ето защо пълните хора ядат с по-голямо удоволствие, отколкото тези, които са с нормално тегло.

Високото съдържание на грелин провокира развитието на алкохолна зависимост.

Друг интересен факт е, че хормонът грелин влияе върху възприятието на храната, като я прави в очите на хората много по-апетитна.

Но и с това не се изчерпват функциите на грелин. Той също е и тясно свързан с алкохолната зависимост, по-точно, с нейното формиране. Това е доказано с изследвания, проведени върху мишки. Колкото по-високи са били нивата на грелин в гризачите, толкова повече алкохол пиели те. Върху хора този експеримент не е провеждат до момента.

Тъй като грелин възпрепятства чернодробната тъкан да поглъща холестерол, се повишава рискът от развитие на хиперхолестеринемия, а също се увеличава и обемът на мастната тъкан. Днес вече на учените са им известни мутациите на гените, които носят отговорност за грелина. Ако тези мутации присъстват в човешкия организъм, хормонът се синтезира в прекалено голямо количество.

Превишени норми на грелин

Нивата на грелина зависят от потребността за храна, но и от времето в денонощието, недоспиването и стреса. Липсата на пълноценен сън предизвиква в организма хормонален дисбаланс, грелинът и лептинът не могат да си взаимодействат правилно, тъй като първият се синтезира прекалено много, а вторият – недостатъчно. В резултат на това човек е постоянно с голям апетит, което е и причина за затлъстяване.

Един от факторите, които повишават нивото на грелин е синдромът Прадер-Вили.

Сам по себе си хормонът грелин не предизвиква затлъстяване, тъй като спира да се произвежда, когато се заситим. Но ако по някакви причини това не се случи, ще се сблъскаме с наднорменото тегло, заради невъзможността да се заситим.

Синдромът Прадер-Вили също предизвиква висока концентрация на грелин.  Това е вродено заболяване, свързано с анормално висок апетит, което съответно, е съпроводено със затлъстяване. Характерни признаци за този синдром е и слабият мускулен тонус, малкият ръст и умствената изостаналост.

Освен това, високото съдържание на хормона се наблюдава и при хора, болни от анорексия. Това заболяване се характеризира с крайно изтощаване, което много често води до смърт. Повишение на хормона се наблюдава и при хора с онкологични заболявания, които изпитват силно изтощение.

Ефективни начини за понижаване на грелин

За да отслабнем и да запазим красивата си фигура, да укрепим здравето си и да се чувстваме прекрасно, трябва да се научим да си взаимодействаме с хормона на глада, така да се каже, да се договорим с него. Затова трябва да усвоим някои ефективни уроци:

  • Разделно хранене – активното производство на грелин започва след пълното изпразване на стомаха. Така хормонът подава сигнали в мозъка за чувството на глад. Колкото повече интервали между храненията има, или колкото по-бързо се обработва храната, толкова по-интензивно ще се синтезира този хормон. Ето защо е хубаво да преминем на разделен режим на хранене, с интервал между храненията не повече от три часа. Освен това, порциите трябва да са малки. Яденето на малки порции намалява стомаха, а колкото по-малък е той, толкова по-малко ще се изработва грелин.
  • За да подобрим баланса на грелин и лептин, трябва да се храним разделно, здравословно и на малки порции.Употребата на продукти, които способстват продължително засищане, също ще помогне в борбата с излишните килограми. И съвсем не става дума за калоричната, мазната и наситената с въглехидрати храна. Някои продукти имат свойството дълго време да се задържат в стомаха, при това съвсем без да причиняват вреда на организма. Тук се отнасят гъстите коктейли и крем-супите. Не е за вярване, но обикновената супа се преработва много по-бързо отколкото супата, направена на пюре. Ето защо блендерът трябва да стане неизменна част от кухненските ни помощници.
  • Поддържане на баланса между грелин и лептин – не винаги дисбалансът на тези два хормона се случва заради яденето на големи порции или заради гладуване. Често причината за дисбаланс са стомашно-чревни проблеми. За да не ги допуснем, трябва да се погрижим за чревната си микрофлора, като я подхраним с полезни бактерии. Тук става дума за пробиотици: квасено зеле, квас, кисело мляко, кисели краставички и други. А за да могат да се усвоят напълно, трябва да се приемат паралелно и пребиотици: лук, чесън, банани. Ние също можем да Ви дадем решение, по-малко ангажиращо. Можете да откриете при нас пробиотични смеси, в някои от които има и включени пребиотици, в категорията „Здравословни добавки“ -> „Пробиотици“.
  • Да се употребяват потискащи апетита продукти. Както знаем, съществува холецистокинин – пептиден хормон, който потиска глада. Особено важен е синтезът на този хормон вечерно време, тъй като в тези част от денонощието преяждането е най-вредно. За да може да се изработва холецистокинин, трябва да се използват продукти с омега-3 мастни киселини и линоленова киселина. Такива продукти са: яйца, морски продукти и риба, слънчогледово олио, зехтин, ленено семе.
  • Да се сведе до минимум употребата на мазнини, които вредят на организма. Става дума за мазната риба и месо, кравето масло, свинската мас, захарта и сладкишите. Тези продукти не само предизвикват хормонални нарушения, но и се задържат в организма под формата на подкожна мазнина. Освен това, тази храна се отразява крайно негативно върху съдовете, което води до заболявания на сърдечно-съдовата система.
  • Да се намали използването на продукти, съдържащи фруктоза, тъй като тя провокира активното произвеждане на „гладния хормон грелин“ и, съответно, зверски апетит. Освен това фруктозата спира производството на лептин, заради което не се случва засищане, което се отразява много лошо върху храносмилателната система. Ето защо е толкова важно да спрем, или поне да намалим употребата на газирани и енергийни напитки, както и на ненатурални сокове.

В заключение искаме да отбележим, че не по-малко важен фактор за поддържането на хормоналния баланс и изобщо на здравето, е да избягваме стреса, физическата ни активност да е в нормални граници и да си почиваме пълноценно.

Хормони – Грелин Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (1)

Напишете коментар

Вашето име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2015 | Всички права запазени!