Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Хормони – Грелин

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Хормони – Грелин


Хормоните Грелин и Лептин – кой за какво е?

Грелин и лептин са хормони, които си взаимодействат и при правилната им работа не възникват проблеми с теглотоСигналите в мозъка за това, че организмът има нужда от храна, постъпват с помощта на грелин – хормон, който се повишава, когато сме гладни. Колкото повече човек изпитва нужда от храна, толкова по-високи са нивата на грелин. А след засищане нивата му рязко се понижават и лептинът го сменя. Лептин е хормон, който отговаря за чувството на засищане.

Тези два хормона се допълват взаимно. При доброто им взаимодействие такива сложни патологии като анорексия или затлъстяване няма да се появят.

Грелин – характеристика на хормона

За съществуването на този хормон в организма се знае от повече от 20 години. Той се синтезира от клетките на стомаха и хипоталамуса – тясно свързан с нервната система отдел на главния мозък (в незначителни количества).

Учените са установили връзката между нуждата от храна и грелина. Когато стомашната кухина е празна, изхвърлянето на хормона в кръвта се увеличава съществено. При липса на патология нивото на този хормон намалява при засищане, докато напълно спре да се секретира. В резултат на това човек чувства удовлетворение, че се е нахранил и за определен период от време няма нужда от храна.

Грелин е хормон, който казва на мозъка ни, че организмът ни е гладен

При хората, които страдат от затлъстяване, изработването на грелин или не се забавя изобщо, или се забавя много бавно. Това всъщност е и причината за добрия апетит, тъй като човекът не може да се засити. Интервалите между храненията са по-кратки, човек изпитва потребност от повече засищаща и калорична храна, заради което се получава затлъстяване.

При пълните хора нивото на грелин е понижено, тъй като хормонът се опитва да нормализира функционирането на организма и да коригира теглото. Що се отнася до дебелите хора, то при тях е обратното – грелинът ще е повишен и ще подава сигнали към мозъка за необходимостта организмът да се нахрани.

Грелин си взаимодейства с рецепторите на белите дробове, хипоталамуса, хипофизата, храносмилателната и сърдечно-съдовата системи. Свързва се с рецепторите на глада и влияе върху хранителното поведение на хората като ги принуждава да търсят нещо, с което да утолят нуждите си от ядене.

Първите сведения за хормона са базирани на това, че неговата функция се изразява само в предаването в мозъка на сигнали за чувство на глад. Но не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Проведени изследвания доказват, че неговото действие е по-сложно. Изработването на по-голямо количество от това вещество кара човека да яде постоянно. При това организмът иска мазна, калорична храна в големи количества. Освен това грелин отговаря и за удоволствието, което възниква в процеса на хранене. Ето защо пълните хора ядат с по-голямо удоволствие, отколкото тези, които са с нормално тегло.

Високото съдържание на грелин провокира развитието на алкохолна зависимост.

Друг интересен факт е, че хормонът грелин влияе върху възприятието на храната, като я прави в очите на хората много по-апетитна.

Но и с това не се изчерпват функциите на грелин. Той също е и тясно свързан с алкохолната зависимост, по-точно с нейното формиране. Това е доказано с изследвания, проведени върху мишки. Колкото по-високи са били нивата на грелин в гризачите, толкова повече алкохол пиели те. Върху хора този експеримент не е провеждат до момента.

Тъй като грелин възпрепятства чернодробната тъкан да поглъща холестерол, се повишава рискът от развитие на хиперхолестеринемия, а също се увеличава и обемът на мастната тъкан. Днес вече на учените са им известни мутациите на гените, които носят отговорност за грелина. Ако тези мутации присъстват в човешкия организъм, хормонът се синтезира в прекалено голямо количество.

Превишени норми на грелин

Нивата на грелина зависят от потребността за храна, но и от времето в денонощието, недоспиването и стреса. Липсата на пълноценен сън предизвиква в организма хормонален дисбаланс, грелинът и лептинът не могат да си взаимодействат правилно, тъй като първият се синтезира прекалено много, а вторият – недостатъчно. В резултат на това човек е постоянно с голям апетит, което е и причина за затлъстяване.

Един от факторите, които повишават нивото на грелин е синдромът Прадер-Вили.

Сам по себе си хормонът грелин не предизвиква затлъстяване, тъй като спира да се произвежда, когато се заситим. Но ако по някакви причини това не се случи, ще се сблъскаме с наднорменото тегло заради невъзможността да се заситим.

Синдромът Прадер-Вили също предизвиква висока концентрация на грелин. Това е вродено заболяване, свързано с анормално висок апетит, което съответно е съпроводено със затлъстяване. Характерни признаци за този синдром е и слабият мускулен тонус, малкият ръст и умствената изостаналост.

Освен това високото съдържание на хормона се наблюдава и при хора, болни от анорексия. Това заболяване се характеризира с крайно изтощаване, което много често води до смърт. Повишение на хормона се наблюдава и при хора с онкологични заболявания, които изпитват силно изтощение.

Ефективни начини за понижаване на грелин

За да отслабнем и да запазим красивата си фигура, да укрепим здравето си и да се чувстваме прекрасно, трябва да се научим да си взаимодействаме с хормона на глада, така да се каже, да се договорим с него. Затова трябва да усвоим някои ефективни уроци:

  • Разделно хранене – активното производство на грелин започва след пълното изпразване на стомаха. Така хормонът подава сигнали в мозъка за чувството на глад. Колкото повече интервали между храненията има или колкото по-бързо се обработва храната, толкова по-интензивно ще се синтезира този хормон. Ето защо е хубаво да преминем на разделен режим на хранене с интервал между храненията не повече от три часа. Освен това порциите трябва да са малки. Яденето на малки порции смалява стомаха, а колкото по-малък е той, толкова по-малко ще се изработва грелин.
  • За да подобрим баланса на грелин и лептин, трябва да се храним разделно, здравословно и на малки порции.Употребата на продукти, които способстват продължително засищане, също ще помогне в борбата с излишните килограми. И съвсем не става дума за калоричната, мазната и наситената с въглехидрати храна. Някои продукти имат свойството дълго време да се задържат в стомаха, при това съвсем без да причиняват вреда на организма. Тук се отнасят гъстите коктейли и крем-супите. Не е за вярване, но обикновената супа се преработва много по-бързо, отколкото супата, направена на пюре. Ето защо блендерът трябва да стане неизменна част от кухненските ни помощници.
  • Поддържане на баланса между грелин и лептин – не винаги дисбалансът на тези два хормона се случва заради яденето на големи порции или заради гладуване. Често причината за дисбаланс са стомашно-чревни проблеми. За да не ги допуснем, трябва да се погрижим за чревната си микрофлора като я подхраним с полезни бактерии. Тук става дума за пробиотици: квасено зеле, квас, кисело мляко, кисели краставички и други. А за да могат да се усвоят напълно, трябва да се приемат паралелно и пребиотици: лук, чесън, банани. Ние също можем да Ви дадем решение, по-малко ангажиращо. Можете да откриете при нас пробиотични смеси, в някои от които има и включени пребиотици, в категорията „Здравословни добавки“ -> „Пробиотици“.
  • Да се употребяват потискащи апетита продукти. Както знаем, съществува холецистокинин – пептиден хормон, който потиска глада. Особено важен е синтезът на този хормон вечерно време, тъй като в тези част от денонощието преяждането е най-вредно. За да може да се изработва холецистокинин, трябва да се използват продукти с омега-3 мастни киселини и линоленова киселина. Такива продукти са: яйца, морски продукти и риба, слънчогледово олио, зехтин, ленено семе.
  • Да се сведе до минимум употребата на мазнини, които вредят на организма. Става дума за мазната риба и месо, кравето масло, свинската мас, захарта и сладкишите. Тези продукти не само предизвикват хормонални нарушения, но и се задържат в организма под формата на подкожна мазнина. Освен това тази храна се отразява крайно негативно върху съдовете, което води до заболявания на сърдечно-съдовата система.
  • Да се намали използването на продукти, съдържащи фруктоза, тъй като тя провокира активното произвеждане на „гладния хормон грелин“ и съответно – зверски апетит. Освен това фруктозата спира производството на лептин, заради което не се случва засищане, което се отразява много лошо върху храносмилателната система. Ето защо е толкова важно да спрем или поне да намалим употребата на газирани и енергийни напитки, както и на ненатурални сокове.

В заключение искаме да отбележим, че не по-малко важен фактор за поддържането на хормоналния баланс и изобщо на здравето е да избягваме стреса, физическата ни активност да е в нормални граници и да си почиваме пълноценно.

Хормони – Грелин Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (1)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™