Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Орторексия – новата „анорексия”

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Отслабване, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 1908 прегледа на този пост

Съдържание на Орторексия – новата „анорексия”


Храненето като понятие и това, какво включва, претърпява различни метаморфози през годините. Днес търсим здравословното, нискокалоричното и алтернативното. Може ли желанието за положителна промяна всъщност да ни навреди?

Болест ли е орторексията?

При орторексия зависимостта от храната е психологическа. Какво представлява орторексията?

Орторексията е състояние, което описва манията да се храним винаги с правилната храна, със здравословния аналог на традиционните ястия. Да откажем рафинираната захар е полезно, да избираме киноа пред паста е също полезно, а да заменим пържените картофи със зеленчуци още повече, но не е ли комплексът от всички тези мерки прекален, нездравословен и обсебващ?

Правилно или грешно?

Да, здравословното хранене има редица плюсове:

  • Намалява възпаленията в тялото
  • Намалява теглото
  • Намалява нивата на лошия холестерол
  • Редица ползи върху общото състояние на организма

Вредните храни при орторексия се превръщат в прегрешение.

Манията да се храним обаче винаги с правилното нещо се нарича орторексия, където „орто” означава правилен. Манията за „правилните храни” не е грешна за тялото ни, но за ума – да. В това състояние човек се вманиачава да чете всички етикети, да се ограничава все повече и повече, да търси все повече аналози. Орторексията не се числи към хранителните разстройства като анорексията. Но това е състояние, в което човек се фокусира изцяло върху тялото и върху храната си. Обсебеността обаче не идва от количеството калории, а от вида храна, която се консумира. Орторексиците чувстват, че когато са приели "нечиста или неправилна храна", телата им се замърсяват. Друга прилика с анорексията е, че при орторексията също вманиачаването върху хранителните навици е начин да се търси контрол върху ситуацията и живота като цяло.

Симптоми на орторексията

Да изключваме вредни храни и да се опитваме да се храним със здравословни аналози не е лошо нещо. Ето защо орторексията е трудно разпознаваема и границата с обикновеното здравословно хранене е много тънка. Но ако се замисляме за дни, в които например трябва да сме навън, и планираме единствено действията си около това с какво ще се храним, тогава може да се говори за психологична зависимост. Критериите за откриване и диагностициране на орторексията са по-скоро психически:

  • Все по-големи рестрикции на храната с времето
  • Страх от нечистота на тялото поради приема на "лоша" храна
  • Срам при консумация на „нечисти” храни
  • Неоткриване на разликата между това да се консумират от време на време „неправилни храни”, които няма да нарушат по никакъв начин живота ни, и спазването на здравословен режим
  • Отказване от различни социални прояви като излизания с приятели заради страх да не се „съгреши” с храна

Орторексията е поредното сътояние, свързано с хранителни разтройства, което доказва, че трябва да се търси балансът във всичко – в ума, в житейската нагласа, в храненето.

Орторексия – новата „анорексия” Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™