Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Хлорогенна киселина – какво е това и за какво помага?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Здравословни проблеми и състояния, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 484 прегледа на този пост

Основното свойство, което „прослави“ тази киселина, е понижаването на теглото. Кафето съдържа много хлорогенна киселина. Тя присъства и в зелените кафени бобове, и в изпечените зърна.

Как помага за отслабване хлорогенната киселина?

Хлорогенна киселина помага за понижаване на кръвната захар и холестерола

Специалистите казват, че обмяната на въглехидратите е основната точка за приложение на хлорогенна киселина. С други думи, тя активира процеса на запасяване с глюкоза, която постъпва под формата на гликоген (източник на енергия, съдържащ се в черния дроб). Когато ни потрябват калории, той отново се превръща в прости молекули на глюкоза. Мастните „запаси“ остават непокътнати и докато целият гликоген не се изхаби, организмът няма да започне да разгражда липидите и въглехидратите. И така, излишните мазнини много лесно се отлагат, но е трудно да се избавим от тях. Хлорогенната киселина превръща мазнините в достъпен вид източник за получаване на калории, блокира изхвърлянето на глюкоза, кара организма да хаби мазнини, а след това въглехидрати, което провокира отслабване.

Хлорогенна киселина е под прицела на учените само от няколко години, затова е трудно да говорим за 100% постоянни резултати.

Полезните действия на хлорогенна киселина:

 • Понижава нивата на кръвната захар;
 • Влияе положително върху въглехидратния обмен;
 • Нормализира съдържанието на липидите;
 • Оказва благотворно влияние върху сърдечно-съдовата система;
 • Извежда шлаките;
 • Има мек слабителен ефект;
 • Възпрепятства развитието на затлъстяване.

Хлорогенна киселина, екстракт от зелено кафе и отслабването

В екстракта от зелено кафе хлорогенната киселина е активен компонент. В последно време все повече хора използват този екстракт за отслабване. Хлорогенната киселина играе важна роля в отслабването, защото точно тя помага за горенето на мазнините и възпрепятства тяхното натрупване заради регулиране производството на глюкоза.

Хлорогенна киселина е не само превъзходно средство за топене на мазнините, но и антиоксидант, който способства прочистването на целия организъм. От това до голяма степен зависи успеха в отслабването и доброто състояние. Ето защо много хора днес са толкова възхитени от употребата на екстракта от зеленото кафе.

Хлорогенна киселина: полза за здравето

На фона на горенето на мастните отлагания другите достойнства на хлорогенната киселина понякога се игнорират. А полезните свойства на това вещество са предостатъчно:

 • Антиоксидантни качества (предотвратява развитието на рак);
 • Слабителни качества (нормализира храносмилателните процеси);
 • Пречистващи качества (пречиства дебелото черво).

Хлорогенната киселина има антиоксидантни свойства и помага за детоксикация на организма

Хлорогенната киселина е един от най-мощните антиоксиданти, а също е и добро слабително средство. Тя извежда ефективно токсините от организма. Най-опасните токсини са в червата. Тъй като тя е супер-ефективно средство за прочистване на чревния тракт, хлорогенната киселина понижава риска от инфектирането му и развитието на опасни заболявания в пъти. Освен това защитава и черния дроб.

Стабилизирайки работата на червата, хлорогенната киселина изпълнява тройна работа: пречистване, предотвратяване на запеците и защита на червата. Пречиствайки организма си по естествен начин, човек чувства лекота, става по-активен, енергичен и здрав.

Днес 100% натурален екстракт от зелено кафе се използва много активно в сферата на отслабването и контролирането на теглото. Ако Ви е интересно защо този продукт е завоювал доверието на диетолозите и е станал популярен в индустрията на здравословното хранене, значи сте на правилното място. Днес милиони хора използват екстракта за отслабване и контрол на теглото си. Между другото, не само желаещите да отслабнат прибягват до употребата на този продукт: все по-често на него се обръща внимание и от обикновените хора, които се грижат за здравето си.

Въпросът за вредата и ползата на хлорогенната киселина съвсем доскоро не вълнуваше широката общественост. Още повече, че какво представлява тя и „с какво (точно с какво) се яде“ тя, доскоро знаеха само химиците. Но сега, когато възникна интересът на многото отслабващи хора към зеленото кафе и чудодейните му свойства, този въпрос стана много актуален.

Така че какво представлява тази киселина? Това е химично съединение, което е сложен етер на кафената и хининовата киселини. На повечето хора това не им говори нищо. Ще се опитаме да обясним по-просто. Тя представлява безцветни кристали, които се разтварят лесно във вода. Хлорогенната киселина не съдържа хлор!

Името и произлиза от гръцкото „хлорос“, което значи светло-зелен. Тя присъства в големи количества в неизпеченото кафе и в младите семки на слънчогледа. Но с какво вреди и с какво е полезна хлорогенната киселина? Защо стана толкова интересна? Оказва се, че това съединение забавя отделянето на глюкоза в кръвта след приема на храна. Така естественият източник на енергия се блокира и организмът е принуден да получава енергия чрез разграждането на вече натрупалите се мазнини.

Хлорогенна киселина се съдържа в зеленото кафе и помага за отслабване

Ползите на хлорогенната киселина:

 • Увеличава енергията;
 • Потиска апетита;
 • Стимулира отслабването;
 • Премахва възпаления;
 • Бори се с вируси, болестотворни бактерии и микроби;
 • Извежда шлаките и токсините от тялото;
 • Укрепва мускулите и костите;
 • Нормализира чернодробната дейност;
 • Понижава вероятността от възникване на сърдечни патологии;
 • Възпрепятства образуването на тромбове;
 • Понижава съдържанието на захарта в кръвта;
 • Нормализира храносмилателните процеси;
 • Пречиства чревния тракт.

Хлорогенна киселина и влиянието и върху теглото

Хлорогенна киселина помага срещу възпаления, потиска апетита, подпомага сърдечното здраве и увеличава енергията

Специалистите, изучаващи механизмите на нейното действие, са стигнали до извода, че основната „точка на използване“ на хлорогенна киселина е въглехидратният обмен. Тази киселина усилва запасяването с постъпващата в организма глюкоза под формата на гликоген. Гликогенът е сложен въглехидрат, който е концентриран източник на енергия и се отлага в черния дроб.

Ако гледаме от позицията на нормалната физиология на човека, излишните мазнини се отлагат лесно, а се изразходват много трудно, защото това е по-сложен източник на енергия, отколкото са въглехидратите. „Задачата“ на хлорогенната киселина е да превърне мазнините в първия по достъпност източник на калории. По този начин организмът прибягва първо до използването на мазнините, за да получи необходимата му за всички процеси енергия. Това води до отслабване.

Влиянието на хлорогенната киселина върху въглехидратния обмен способства понижаването на кръвната захар, а освен това вторично води до нормализиране съдържанието в кръвта на липидите. Заедно с въздействието и върху килограмите, тя действа ефективно и върху състоянието на сърдечно-съдовата система, тъй като намалява изразителността на основните рискови фактори за исхемична болест на сърцето, хиперлипидемия и затлъстяване. Освен това може да се използва и като профилактична мярка срещу диабет от втори тип.

А сега най-интересното – какво е действието на хлорогенната киселина върху организма?

Хлорогенна киселина помага за по-бързото горене на мазнините

За да разберем това, трябва да знаем откъде организмът ни взима енергия:

 1. Първо, от храната, по-конкретно – от мазнините и въглехидратите, които ние поемаме.
 2. Когато те свършат, организмът ни започва да използва запасите от гликоген, които се намират в нашите мускули.
 3. На последно място, когато вече няма избор, той започва да преработва мастните запаси, но в това време ние вече успяваме да си похапнем нещо вкусно и се връщаме към първа точка.

Действието на хлорогенната киселина се изразява в това, че тя блокира извеждането на гликогена от мускулите и на организма ни не му остава друг избор, освен веднага да пристъпи към преработването на мазнините. Така веднага преминаваме към точка 3 – горене на мазнините. Ето така отслабваме.

Става ясно, че за да прояви хлорогенната киселина „отслабващото“ си действие, трябва да настъпи дефицит на енергия. Затова се препоръчва да пиете зелен чай преди хранене или преди трениране, когато реално е възможно да настъпи този дефицит.

Хлорогенна киселина – какво е това и за какво помага? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™