Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Кръвообращение и последиците от неговото нарушение

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 3096 прегледа на този пост

Съдържание на Кръвообращение и последиците от неговото нарушение


Как работи кръвообращението и какво се случва, ако то се наруши?

Инфаркт, мозъчен кръвоизлив, някои видове рак, старческо слабоумие, болести на органите в коремната кухина, импотентност, преждевременно стареене на целия организъм. Това са само някои от заболяванията, които се развиват при нарушено кръвообращение.

Защо при нарушено кръвообращение възникват такива сериозни заболявания?

Ако има нарушения в кръвообращението, това може да предизвика редица сложни и опасни заболяванияРолята на доброто кръвообращение (или неговия недостиг) е много голяма. Всеки човек има нужда, на първо място, да вдишва кислород и да издишва въглероден диоксид и второ – да получава питателни вещества и да отделя отпадъчните. Без нормалното осъществяване на тези процеси, пълноценният живот е невъзможен. Но работата е там, че и всяка клетчица в организма ни също има нужда от кислород и хранителни вещества и да отделя въглероден диоксид и отпадъчни продукти от жизнената им дейност. А обменът в клетките е възможен само чрез кръвта. Ето защо при недостатъчно, нарушено кръвообращение в различните органи и тъкани могат да се развият груби патологии.

От нарушеното кръвообращение първо възниква кислороден глад, което нарушава нормалата обмяна в клетките. А след това недостигът на кръвообращение може да доведе до силно самоотравяне на кръвта. Казано с други думи, явленията на застой на кръвта могат да породят сериозни нарушения в обмена на веществата!

Изводът: За да можем да живеем възможно най-дълго, да не боледуваме и да подмладяваме организма си, трябва да подобряваме кръвообращението си и да имаме силна и здрава сърдечно-съдова система! Всички органи и тъкани трябва непрестанно да се „измиват“ със свежа кръв!

Задръстващите явления, вследствие на нарушеното кръвообращение, често са следствие от определени причини: слабо сърце, неразвита както трябва съдова система, малко подвижен и особено неподвижен начин на живот, застаряване и атеросклероза на съдовете и други.

Но да поговорим от какво се състои сърдечно-съдовата система:

Кръвообращението се случва по определен начин и не бива нищо да се изпречва на пътя на този непрекъснат жизненоважен процесГлавният орган на сърдечно-съдовата система е сърцето. То се нуждае от повишен приток на енергия и питателни елементи. Около 20% от цялата енергия, която се произвежда в организма, отива за подпомагане работата на сърцето. Подхранването му се осъществява от коронарните съдове, които излизат от аортата и му носят около 5% от цялата кръв. Сърцето, при съкращението си, изтласква цялата кръв в аортата – най-мощният съд. Нейната стена освен мускулни, съдържа много еластични влакна, което и помага да се разширява и да поема изливащата се от сърцето кръв. Вътрешната повърхност на аортата представлява гладка и блестяща лигавица, което създава минимално съпротивление и триене. Благодарение на способността си да се съкращава самостоятелно, тя изтласква кръвта в многобройните излизащи от нея съдове. Те пък имат еластични свойства, което съдейства за по-нататъшното придвижване на кръвта. В периферията, където вече тласъкът от съкращаването на сърцето не достига, движението на кръвта се осъществява с помощта на мускулните съкращения на съдовете с по-малки размери. Създава се така нареченото „периферно сърце“. Колкото по-тесен е отворът на артериалния съд, толкова по-малка е скоростта на кръвообращението. Малките артерии преминават в артериоли, а те в капиляри, които пронизват всички органи и тъкани в човешкия организъм. В същото време кръвта поглъща въглероден диоксид и отпадъчни крайни продукти на тъканния обмен. Бавното кръвообращение в капилярите подпомага обмена на веществата. В организма на човека има до 160 милиарда капиляри с обща дължина около 100 000 километра. Ако ги изпънем в права линия, с тях може да се обиколи планетата 2,5 пъти. Капилярите постепенно преминават във вени, в които кръвта се движи наобратно – към сърцето. Най-малките вени се сливат и образуват по-големи, а най-накрая кръвта се събира в две кухи вени, които влизат в дясното предсърдие и изливат в него обработената кръв с ниско съдържание на кислород и високо съдържание на шлаки и въглероден диоксид. Кръвта е преминала през организма по първия кръг на кръвообращението. След това тя постъпва в белите дробове, освобождава се от въглеродния диоксид и се насища с кислород. Обогатената с кислород кръв отново попада в сърцето (вторият кръг на кръвообращението се затваря), за да бъде изтласкана в аортата и да се отправи към различните органи и тъкани. Освен това от стомашно-чревния тракт в кръвта се всмукват питателни вещества. Когато преминава през черния дроб, там, в него се унищожават токсините. Бъбреците филтрират вредните продукти и ги извеждат от организма.

Как от нарушеното кръвообращение възникват болести на сърдечно-съдовата система?

Основни болести

Нарушеното кръвообращение може да е виновник за множество сърдечни патологииНарушеното кръвообращение провокира болести на сърдечно-съдовата система, които се разглеждат като убийци на човечеството №1. Всеки 3-ти човек умира от тях! Тези болести са много коварни – атеросклероза, исхемична болест на сърцето, някои видове рак. От нарушеното кръвообращение възникват и други сериозни проблеми. При това е много по-лесно недостатъчността на кръвообращението да се премахне, вместо да се борим с последиците от нея.

Нарушение на мозъчното кръвообращение!

На първо място ще кажем за нарушенията на мозъчното кръвообращение. Защо трябва да подобряваме кръвообращението в мозъка? Работата е там, че именно мозъкът регулира практически всички процеси в организма. Доказано е, че лекарствата-неуротопи, които подобряват дейността на главния мозък (и включително подобряват кръвообращението му), със сигурност удължават живота. Поне на 50%! Изводът е, че ако искаме да живеем по-дълго, то трябва, на първо място, да не допускаме нарушения в мозъчното си кръвообращение. За щастие, за подобряването на това кръвообращение има много средства – лекарства и не само.

Лекарства и други средства за подобряване на мозъчното кръвообращение

Нарушенията в мозъчното кръвообращение може да предизвика инсулт и затова е редно да се взимат мерки за предпазване от тези проблемиАко при човек има сериозно нарушение в кръвообращението на мозъка му, то, разбира се, той трябва да се обърне към лекар. Само лекарят може да назначи лечение и да изпише съответните лекарства. Ние ще кажем тук за лекарствата, които може да се използват самостоятелно от всеки човек за подобряване на мозъчното кръвообращение с профилактична цел. Ако започнете техния прием от средна възраст, то може и много десетилетия да се застраховате от този тип усложнения. А още повече от опасните усложнения като инсулт (мозъчен кръвоизлив, който води в най-лошия случай до смърт). Най-използваното лекарство за профилактика на това заболяване е най-обикновеният аспирин. Аспиринът много ефективно разрежда кръвта и мощно противодейства на образуването на тромби. Използва се дори и в най-тежките случаи. Той е много ефективен, ако се приема като профилактична мярка своевременно. Все пак трябва да се консултирате с лекар и да прецени каква е подходящата доза за Вас и дали е разумно да го приемате, тъй като има противопоказания и то съвсем не леки. По друг начин стоят нещата с био-добавките. За техния прием не е задължително да бъдете насочен от лекар, тъй като те не са лекарствени средства, отпускат се без рецепта и няма странични ефекти от техния прием, които да усложнят здравословното Ви състояние. Става дума за екстрактът от гинко билоба. Независимо че това е растителен продукт, той действа съвсем ефективно. Понякога помага дори при остри нарушения в кръвообращението на мозъка. Ако започнете да приемате добавки на основата на гинко билоба от млада възраст, то ефектът ще бъде още по-голям. Това е доказано и чрез експерименти. За профилактика на нарушенията в кръвообращението на мозъка може да използвате алкохол. Само че използвайте не повече от 30-50 милиграма твърд алкохол на ден, в противен случай може да си навредите. Обърнете внимание и на това как спите. Важно е кръвообращението в съдовете на врата да не се нарушава от неправилното положение на главата. Помислете дали да не се снабдите с ортопедична възглавница.

Други болести при неправилно кръвообращение. Как да го подобрим?

Нарушеното кръвообращение провокира различни проблеми, както в половата сфера, така и във всички останали сфери в организмаПо статистика жените страдат 3 пъти по-често от мъжете от болести на коремната кухина. Това се обяснява с особеностите на дишането при двата пола. Мъжете дишат с корема си, което помага за лекото масажиране на някои органи. Жените пък дишат с гърдите си, което не помага за подобряването на кръвообращението в органите от коремната кухина. Веднага можем да Ви посъветваме от време на време с различни движения (да издувате и свивате корема си) да си правите своеобразен масаж на органите си. Да речем веднъж дневно или през ден по 2-3 минути. Само не го правете веднага след като се нахраните. Поради това е полезно да се яде гореща храна. Тя усилва кръвообращението в храносмилателните органи (не трябва да е прекалено горещо, за да не предизвика болести на хранопровода).

Много разпространени са болестите по женските полови органи. По време на еротично възбуждане половите органи се изпълват с кръв, което способства подобряване на тяхното подхранване, затова се смята, че жените, които водят редовен полов живот, имат по-малко проблеми със заболявания в половата сфера. Още повече, на жените няма да им попречи и масаж на гърдите. Особено ако гърдите им са големи. Най-добре е да се прави в легнало положение, за да се създават условия за отток в случай на застой на кръвта в гърдите. Продължителността се определя от личните усещания на всяка жена. Най-важното е циркулацията на кръвта да е възможно най-силна. Движенията не трябва да са най-повърхностни. Периодичността е няколко пъти в седмицата. Може и всеки ден. При малко подвижен или неподвижен начин на живот може да възникнат проблеми и при мъжете. Слабото кръвообращение може да повлияе върху „мъжката сила“.

Свиването, застаряването и атеросклерозата на съдовете на главния мозък обикновено водят до старческо слабоумие. Недостатъчното кръвообращение може да породи козметични недостатъци. Грубата, сбръчкана кожа, слабата и падаща коса, могат да са причина за лоша циркулация на кръвта в тези части от тялото. Недостигът на кръвообращение в тъканите именно е един от разрушаващите организма фактори, с които може и трябва да се борим, за да избегнем преждевременното стареене и много болести. Затова трябва да взимаме мерки за подобряването на кръвообращението в организма си!

Кръвообращение и последиците от неговото нарушение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™