Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Бързи начини за спиране на хълцане

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 59 прегледа на този пост

Избавяме се от продължителното хълцане – лесни методи

Сред всички проблеми, които предизвикват дискомфорт, хълцането е на първо място. Това явление е много неприятно, при това възниква внезапно и непредсказуемо. Всеки знае, че хълцането е непредвидимо. При това може да се появи в най-неподходящия момент. Едва ли има човек, който не би искал да знае как да се избави бързо от хълцането.

Причини

Хълцане причинява неправилното хранене, злоупотребата с алкохол, газирани и студени напитки, стресОще в далечните времена са мислели, че хълцането се появява, когато човек си спомни нещо. В това мнение има резон, но все пак основните причини са следните:

 • Неправилно хранене: преяждане и наличието в менюто на горчиви и люти подправки;
 • Злоупотреба с алкохолни, газирани и студени напитки;
 • Бързо похапване;
 • Преохлаждане на организма;
 • Стрес и вълнение.

Всичко това може да е причина за временното хълцане, което преминава след като изчезне източникът на дразнене. Но заедно с безобидните причини, които предизвикват хълцане, има и по-сериозни, които могат да свидетелстват за проблем със здравето.

Когато хълцането продължава дълго време, човек започва да се чувства безсилен, появяват се неприятни усещания: главоболие, спазми на краката и пробождане в областта на сърцето. В този случай основна причина за хълцането може да е увреждане на ЦНС, което говори за много сериозни заболявания: мозъчно сътресение, инсулт, отравяне с тежки метали, нарушен метаболизъм. При възникване на болка в областта на гръбначния стълб внезапно появилият се недъг може да свидетелства за наличие на херния в междупрешленните дискове или тумор в областта на врата.

При подозиране на вътречерепна хипертония внезапното хълцане се превръща в системно явление. Точно то може да е първият сигнал за развитие на злокачествен тумор в стомаха, пикочните пътища и черния дроб.

Какво помага да спрем да хълцаме?

Най-популярният начин, познат ни от детството, е да кажем скоропоговорка. Но това е и най-безполезното, което можем да направим при хълцане. Уплахата също не е ефективна, дори може да се появи заекване. Някои хора препоръчват да потиснем хълцането с воля, което можем да направим не само вкъщи, но и на работа. Но това е загуба на време, защото причината за неприятното явление лежи много по-дълбоко и по никакъв начин не ни се подчинява. Когато човек се съсредоточи върху гръдния си кош, диафрагмата се напряга подсъзнателно, което усилва честотата на хълцането. Хълцането трябва да се „надхитри“, за да се наруши ритъмът му.

Народни методи

 • Хълцането може да се спре чрез един лесен и проверен начин. Притиснете с пръст основата на езика си, сякаш искате да си предизвикате повръщане. При спазма на хранопровода се премахва спазмът на диафрагмата.
 • Изпийте на екс голяма чаша вода. Направете го, като се наведете леко напред.
 • Начин за справяне с хълцането е да задържите въздуха си възможно най-дълго, след което да вдишвате от хартиен плик издишания въздух.Хапнете нещо люто или кисело. Например чаена лъжичка предварително разреден с вода оцет или резен лимон.
 • Няколко лъжички захар, разтворени в чаша бира е една вкусна и полезна борба с хълцането.
 • Парче стар хляб и лед – сложете си ги под езика, изплезете се леко напред и надолу.
 • Любимият метод на медиците – бас на пари. Този начин, както твърдят много хора, никога не е подвеждал. Когато някой започне да хълца, се хванете на бас с него за пари, че ще спре да хълца след минута. Няма да повярвате, но хълцането ще спре на мига.
 • Какво още? Коремни преси и лицеви опори – много ефективен метод за справяне с хълцането. Е, няма да се хареса на всички…
 • Още един начин. Вземете един съд с вода и пийте от него, като го въртите около оста му. Няма значение дали е по посока на часовниковата стрелка.
 • Сключете ръце зад гърба си, наклонете се напред и пийте на малки глътки вода от чаша, която държи някой Ваш познат. Хълцането трябва да спре бързо, защото в тази поза диафрагмата се отпуска, а постоянното преглъщане я свива отново. Тези синхронни действия възпрепятстват това да се движи, което е причината за хълцането.
 • Как да се отървете от хълцане, което продължава отдавна? Вдишайте няколко пъти дълбоко, след което не дишайте известно време. Издишайте в хартиен плик и след това вдишвайте от него. Направете това няколко пъти. този начин избавя от хълцането в домашни условия – насища кръвта с въглероден диоксид, което помага да спрете да хълцате.
 • Нетрадиционен начин за спиране на хълцането е гъделичкането. Принципът му се състои в това, че при гъделичкане човек се опитва да сдържи смеха си, следователно и дишането си. Благодарение на този процес дишането се възстановява и, о, чудо, хълцането спира.

По принцип всички изброени начини за спиране на хълцането имат резон и са ефективни. Най-важното е да не се паникьосвате и да не очаквате резултат. Резултатът така или иначе ще се появи, но след известно време.

Ако хълцането е системно и се усилва, а народните способни да се избавите от него не са ефективни, трябва веднага да се прегледате и да се изясни каква е причината за възникването му, за да може да се предприемат мерни навреме и да се назначи правилно лечение.

Бързи начини за спиране на хълцане Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™