Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Инсулт – причини, признаци, диагностика и лечение

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 8740 прегледа на този пост

Съдържание на Инсулт – причини, признаци, диагностика и лечение


Инсулт – това е остро нарушение на кръвообращение в мозъка, което води до увреждане и загиване на нервни клетки.

Какво представлява инсултът?

Инсултът е остро нарушение на кръвообращението в мозъка, което води до загиване на мозъчни нервни клеткиИнсулт се случва, ако кръвоносен съд в мозъка или се блокира (от плака или тромб – исхемичен инсулт), или се спука (хеморагичен инсулт). След загиването на част от клетките организмът губи една от функциите си, за които отговарят загиналите вече клетки: възниква парализа, загуба на речта и други сериозни нарушения. Колкото по-голяма е областта от умрели клетки в мозъка, толкова по-сериозни последици има инсултът.

Съгласно данни от изследвания общата смъртност от исхемичен инсулт в първите 30 дни е 19%, а годишно оживяват 77% от случаите. Рискът от инсулт се увеличава с напредването на възрастта, но в днешно време тази патология много се „подмлади“. 40-годишен човек с инсулт вече не е рядко срещано явление. След 55 години рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно с увеличаването на възрастта на всеки десет години.

Прогнозата при инсулт зависи от големината на поражението, но също и от качеството на оказаната първа помощ, скоростта на транспортиране на болния до болница, а по-нататък – от правилността и обема на рехабилитацията. От роднините и близките на човека след прекаран инсулт се изисква повече търпение и работа, за да осигурят на пострадалия необходимите му грижи по време на рехабилитацията.

Тъй като е много по-лесно инсултът да се предотврати, отколкото да се излекува, трябва да се грижите за здравето си и при поява на рискови фактори да предприемете необходимите мерки под лекарски контрол.

Какво се случва?

Инсултът възниква при притискане, запушване или спукване на съдове, които снабдяват главния мозък с кръв.

Видовете инсулт са исхемичен и хеморагиченМного от инсултите са исхемични. По механизъм на развитие този вид инсулт прилича много на инфаркт на миокарда (всъщност това е инфаркт на мозъка): атеросклеротична плака, намираща се в една от артериите, се разрушава, а заедно с това се образува тромб, който запушва съда. На клетките на мозъка не им достига кислород и ако съседните артерии не поемат кръвоснабдяването на този участък от мозъка, за няколко минути тези клетки умират. Много по-рядко просветът на артериите се запушва от капки мазнини или балончета с въздух (мастна и въздушна емболия), тромби от лявата камера на сърцето или се притискат в резултат на травма или тумор.

Причината за хеморагичния инсулт е кръвоизлив. Това се случва по-рядко, но е много по-опасно за живота. В този случай се разкъсва стената на дефектната артерия. Причината може да е атеросклероза, а провокиращият фактор – повишено артериално налягане. Клетките загиват от дефицита на кислород, а разливащата се кръв се пропива в съседните тъкани и ги притиска, като им пречи да работят нормално.

Предвестник на инсулта може да е нарушеното мозъчно кръвообращение или транзиторната исхемична атака (ТИА). Тя може да се случи за седмица или месец преди инсулта. Това е „лек инсулт“, който временно преустановява циркулацията на кръвта в мозъка. Заради недостига на кръв мозъкът не може да функционира. Симптомите на ТИА приличат много на симптомите на инсулта, но преминават напълно за 10-15 минуси. На този етап организмът все още може да възстанови напълно нормалното постъпване на кръв и да избегне непоправимите щети.

Определени области на мозъка отговарят за движението на ръцете, краката, речта, зрението и т.н. Затова последиците от инсулта зависят пряко от това в коя част на мозъка се е случила катастрофата. Може да е парализа (напълно обездвижване) или пареза (частично нарушение на движенията) на ръцете или краката от едната страна, противоположна на страната, където се е случило увреждането, сериозни нарушения на говора и писането, разстройства на паметта, нарушения на чувствителността и т.н.

Как се проявява инсултът?

Инсултът се случва най-често рано сутрин или късно през нощта. Първите му признаци са:

  • Внезапно изтръпване или слабост в мускулите на лицето, ръцете или краката, особено от едната страна на тялото;
  • Внезапно появили се затруднения в артикулацията или възприемането на говор, текст;
  • Рязко влошаване на зрението на едното или и на двете очи;
  • Внезапно нарушение в координацията на движенията, заваляне при ходене, световъртеж;
  • Внезапно, рязко и необяснимо главоболие.

По принцип тези прояви възникват на фона на повишено кръвно налягане. Ако при Вас или при някой около Вас са се появили подобни признаци, извикайте бърза помощ незабавно. Помнете, че в тази ситуация, ако се забавите, това наистина е „смъртоносно“. Опишете точно на диспечера всичко, което се е случило, за да дойде специализиран неврологичен екип.

Докато дойдат лекарите, сложете болния да легне, осигурете му пълен покой и приток на свеж въздух. При постъпване в болницата лекарите преценяват сърдечната и дихателната дейност, оказват необходимата спешна помощ. При нужда прехвърлят човека в неврологичното отделение.

Диагностика

При диагностика се определя вида на инсулта и методите за неговото лечение

Преди всичко, лекарите трябва да установят вида на инсулта. За тази цел се прави ЯМР на главния мозък, което позволява да се разграничи хеморагичният инсулт от исхемичния и да се изключат други заболявания, а също и да се установи точното място и размерите на увредената област в мозъка.

След поставянето на диагноза „исхемичен инсулт“ се прави ултразвуково изследване на съдовете на врата и главния мозък, като се включва дуплексно изследване, а също и церебрална ангиография и ехокардиография. Допълнително може да има нужда от провеждане на холтерово мониториране (запис на електрокардиограма за едно денонощие).

При диагноза „хеморагичен инсулт“ за изясняване причината за кръвоизлива трябва да се направи церебрална ангиография и доплерография на съдовете на главния мозък. При нужда може да се наложи консултация с неврохирург.

Рехабилитация

При инсулт се провежда специална рехабилитация, която цели да възстанови функциите на мозъкаПри инсулт в мозъка се образува огнище от загинали нервни клетки, мястото и размерът на който определят степента на нарушение на една или друга функция. А около него – клетките, както се казва, са временно деактивирани, „спрели“. Тяхната активност трябва да се възобнови. Има и такива, които преди това не са били задействани за осигуряване на движение, говор, но са готови да се пренастроят и до известна степен да поемат „отговорността“ на загиналите. Те могат да бъдат „научени“ да работят в нови условия, за да премахнат пречките за нормалната работа на едни или други области на мозъка, но това може да се получи само с помощта на различни упражнения. Точно това най-вече е целта на рехабилитацията на болните от инсулт.

Възстановяването на нарушените функции става бавно, затова болните, прекарали инсулт, имат нужда от специално внимание и качествени грижи.

Профилактика

За намаляване вероятността от инсулт, особено ако страдате от артериална хипертония, трябва регулярно (два пъти на ден!) да си мерите кръвното. Това изобщо не е трудно: просто трябва да си закупите апарат за кръвно налягане и да се научите да го използвате. Оказва се, че само с мерене на налягането на кръвта и контролирането му може да се намали броят на инфарктите на миокарда с 19-21%, а броят на инсултите – с 43-45%! Освен високото кръвно има цяла група рискови фактори за инсулт и ако им обърнете внимание, може да удължите живота си и при това той да бъде пълноценен.

Инсулт – причини, признаци, диагностика и лечение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™