Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Защо и кога ни е нужен инулин?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Защо и кога ни е нужен инулин?


Всичко за ползите на инулина!

В последно време хранителните добавки с инулин са много популярни. Казват, че с негова помощ може да се отслабне, да се нормализират нивата на кръвната захар и холестерола, да се подобри храносмилането. Но доколко са достоверни тези приказки?

най-голямо съдържание на инулин има в цикория и артишок

Какво е това инулин?

Инулинът е вариант на разтворими растителни фибри. Пребиотик. Съдържа се в 36000 различни растения. Най-много той присъства в корена на цикория и ерусалим артишок.

Той е необходим на растенията, за да ги запаси с енергия и за да поддържа постоянната им вътрешна температура. Тъй като тази молекула има осмотична активност, тя предпазва растенията от увреждане при ниска температура.

По химична природа инулин е фруктан – въглехидрат, състоящ се от няколко остатъка на фруктозата. Съединението има високо молекулно тегло и моментално може да свързва значително количество водни молекули. Което го прави още по-обемно.

Основните полезни свойства на инулин:

Нормализация работата на чревната микрофлора:

Инулин подобрява чревната микрофлора и помага срещу запек

Инулинът не може да се усвои от човешкия организъм. Затова пък прекрасно подхранва полезните бактерии, които обитават червата. Подобряване състоянието на микрофлората в червата дава възможност:

 • Да се усили имунитета
 • Да се отслабне
 • Да се подобри усвояването на някои питателни съединения
 • Да се премахнат от червата болестотворните микроорганизми
 • Да се намали хроничното индолентно възпаление в червата, което обикновено остава незабелязано, но може да доведе до възникване на много тежки болести, например до рак на корема.

Лечение на хроничните запеци:

Оказал се веднъж в червата, инулин адсорбира вода в себе си. И това помага бързо да се оформят обемни фекални маси. При което изпражненията, които са се образували под действието на пребиотика, имат интересно свойство. По химически състав те приличат на мазнина. Заради това смазват стената на червата, облекчават дефекацията и предотвратяват развитието на хемороиди.

Освен това инулинът подхранва бактериалната флора, която е необходима за доброто храносмилане, включително и за регулярното изхождане.

Инулин може да се използва за подслаждане вместо захар, особено при диабетПомощ в лечението и профилактиката на диабет:

Установено е, че употребата на този пребиотик е полезна за хора, страдащи от захарен диабет. Продължителното въздействие върху организма на високите дози на инсулина, които винаги се използват при диабет от 2 тип, усилва оксидативния стрес. И именно това води до възникване на много тежки усложнения на това заболяване. Инулинът повишава антиоксидантната активност в организма и така дава възможност да се избегне развитието на диабетни усложнения. Също така е доказано, че приемът на пребиотика намалява нивото на захарта на гладно до 8.5%, а нивото на А1с (показател за продължителен контрол на нивото на глюкозата в кръвта) – до 10.5%.

Инулин забавя обработването на храната, особено на лесно усвояващите се въглехидрати. Това предотвратява постъпването в кръвта на значително количество захар и последващото след това постъпване на масивно изхвърляне на инсулин. Нормализацията на нивата на захарта и инсулина е точно това, към което е насочено всяко лечение на диабет.

Инулин защитава сърцето и съдовете:

Инулин има защитни свойства за сърцето и съдовете

Когато е в червата, пребиотикът забавя усвояването не само на въглехидратите, но и на мазнините. В частност – на холестерола. Съгласно съвременното научно виждане холестеролът, който постъпва с храната, не е свързан пряко с нивото на това съединение в кръвта и с риска от възникване на атеросклероза.

Но за някои хора, например за тези, които консумират прекалено много мазно, влиянието на инсулина може да бъде важно.

Освен това голямо значение за профилактиката срещу възникването на болестите на сърцето и съдовете има подобряване контрола над нивата на инсулина и захарта. Тъй като повишените нива на захар и на хормона инсулин водят до развитие на метаболитен синдром, а той – до възникване на най-различни сърдечно-съдови патологии – от хипертония до инсулт.

Подобряване състоянието на костната тъкан:

През 2005 година е установено, че употребата на инулин позволява на жените да се спасят от развитието на остеопороза във възрастта на постменопаузата, а на девойките – от възможни проблеми с костната тъкан, които понякога възникват при бърз растеж.

По какъв начин пробиотикът подобрява усвояването на калций от храната, все още не е ясно. Учените предполагат, че това влияние е свързано с нормализацията на дейността на чревната микрофлора, която играе голяма роля в усвояването от човешкия организъм на хранителни съединения от храната.

Как действа инулин върху отслабването?

Инулин влияе положително при отслабването като премахва мазнините и подобрява храносмилането

Изключително положително!

Основната полза на инулина за отслабването е свързана с неговата способност да потиска апетита. Приемът на добавките с това съединение е удачен отговор на въпроса «как да намалим апетита си, ако постоянно сме гладни?».

Пребиотикът забавя усвояването на хранителните вещества и затова удължава периода на ситост. Установено е, че на фона на неговия прием расте нивото на хормоните на ситостта и се понижава това на хормоните на глада. Освен това съединението набъбва в стомаха, като по този начин го запълва с обема си. И това намалява апетита.

Освен уменията да потиска апетита, инулинът има още няколко свойства, полезни за намаляването на теглото:

 1. Практически винаги до формирането на излишни мастни отлагания води резистентността на тъканите в организма към инсулина. Тъй като пребиотикът забавя, както вече споменахме, усвояването на въглехидратната храна, дава възможност да се избегне понижаването на кръвната захар. Това помага да се усили чувствителността на клетките към инсулина. Това е важно не само за профилактиката на диабет, но и за отслабването.
 2. При патологично увеличаване на телесната маса винаги се променя състава на микрофлората на червата. И тази промяна ускорява напълняването. Инулин поддържа полезните бактерии в червата и потиска тези, които могат да предизвикат различни заболявания, включително затлъстяване.
 3. Тъй като инулин подхранва полезната чревна флора, той помага на организма да се справи с хроничните възпалителни процеси в организма, които често водят до набор на излишно тегло, макар и да остават незабелязани.

Кога е разумно да започнем да приемаме инулинови хранителни добавки?

 • Инулин присъства в много продукти, сред които са аспержите и лукътКогато просто искате да подобрите храненето си и да запазите здравето си дълги години в добро състояние
 • При повишено съдържание на захар в кръвта – диабет или преддиабетно състояние
 • При съществуващи храносмилателни проблеми, особено при хроничен запек
 • При повишен холестерол и високи нива на триглицеридите
 • В случай на висок риск от развитие на остеопороза
 • При диагноза «чернодробно затлъстяване» или риск от развитие на това заболяване
 • При понижен имунитет
 • Когато искате да отслабнете
 • При прием на антибиотици (задължително заедно с пробиотици).

Какви видове биодобавки съществуват с инулин?

Днес има два основни вида хранителни добавки с инулин: капсули и на прах. Вторият вид се счита за по-добрия избор, тъй като инулинът на прах може да се включи в хранителния режим по най-различни начини. Например може да се заменя захарта в сладкишите с него, като ги прави по-малко вредни.

Можете да добавяте инулин от HAYA LABS в своите напитки или ястия вместо захарКак да включим инулинът на прах в хранителния си режим?

 1. Добавяйте в кафето, чая или какаото си.
 2. Използвайте го при приготвянето на зеленчукови смутита (ето Ви някои идеи за такива смутита тук).
 3. Използвайте в рецепти за сладкиши. Инулин може да замени до 50% захарта, която е необходима за печивото.
 4. Може да посипете плодовете си с праха.

Може да си измислите и други начини да го използвате. Например някои хора предпочитат вместо захар да добавят инулин при приготвянето на карамелизирано месо или плодове.

Може ли да минем и без хранителни добавки?

Може, ако включите в режима си на хранене продукти, богати на това съединение. Най-много инулин има в цикорията. От това растение обикновено се произвеждат хранителните добавки с пребиотика. Също може да се открие в:

 • Инулин от Now Fodds е перфектното решение за набавяне на необходимото количество инулин за здравето на организма

  Ерусалим артишок
 • Праз лук, зрял лук, чесън
 • Корен на глухарче
 • Корен на репей
 • Аспержи
 • Банани (особено зелени).

Но в забързания живот не винаги можем да отделим време и средства, за да си набавим тези продукти и то толкова, колкото ни е необходимо, за да си набавяме достатъчно инулин. Затова ние имаме предложение за Вас... Дори две. Ето ги и тях:

Не се колебайте! Не оставяйте здравето си на заден план! Не пренебрегвайте нуждите на Вашето тяло! Използвайте инулин!

Защо и кога ни е нужен инулин? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™