В последно време хранителните добавки с инулин са много популярни. Казват, че с негова помощ може да се отслабне, да се нормализират нивата на кръвната захар и холестерола, да се подобри храносмилането. Но доколко са достоверни тези приказки?
Инулинът е вариант на разтворими растителни фибри. Пребиотик. Съдържа се в 36000 различни растения. Най-много той присъства в корена на цикория и ерусалим артишок.
Той е необходим на растенията, за да ги запаси с енергия и за да поддържа постоянната им вътрешна температура. Тъй като тази молекула има осмотична активност, тя предпазва растенията от увреждане при ниска температура.
По химична природа инулин е фруктан – въглехидрат, състоящ се от няколко остатъка на фруктозата. Съединението има високо молекулно тегло и моментално може да свързва значително количество водни молекули. Което го прави още по-обемно.
Инулинът не може да се усвои от човешкия организъм. Затова пък прекрасно подхранва полезните бактерии, които обитават червата. Подобряване състоянието на микрофлората в червата дава възможност:
Оказал се веднъж в червата, инулин адсорбира вода в себе си. И това помага бързо да се оформят обемни фекални маси. При което изпражненията, които са се образували под действието на пребиотика, имат интересно свойство. По химически състав те приличат на мазнина. Заради това смазват стената на червата, облекчават дефекацията и предотвратяват развитието на хемороиди.
Освен това инулинът подхранва бактериалната флора, която е необходима за доброто храносмилане, включително и за регулярното изхождане.
Установено е, че употребата на този пребиотик е полезна за хора, страдащи от захарен диабет. Продължителното въздействие върху организма на високите дози на инсулина, които винаги се използват при диабет от 2 тип, усилва оксидативния стрес. И именно това води до възникване на много тежки усложнения на това заболяване. Инулинът повишава антиоксидантната активност в организма и така дава възможност да се избегне развитието на диабетни усложнения. Също така е доказано, че приемът на пребиотика намалява нивото на захарта на гладно до 8.5%, а нивото на А1с (показател за продължителен контрол на нивото на глюкозата в кръвта) – до 10.5%.
Инулин забавя обработването на храната, особено на лесно усвояващите се въглехидрати. Това предотвратява постъпването в кръвта на значително количество захар и последващото след това постъпване на масивно изхвърляне на инсулин. Нормализацията на нивата на захарта и инсулина е точно това, към което е насочено всяко лечение на диабет.
Когато е в червата, пребиотикът забавя усвояването не само на въглехидратите, но и на мазнините. В частност – на холестерола. Съгласно съвременното научно виждане холестеролът, който постъпва с храната, не е свързан пряко с нивото на това съединение в кръвта и с риска от възникване на атеросклероза.
Но за някои хора, например за тези, които консумират прекалено много мазно, влиянието на инсулина може да бъде важно.
Освен това голямо значение за профилактиката срещу възникването на болестите на сърцето и съдовете има подобряване контрола над нивата на инсулина и захарта. Тъй като повишените нива на захар и на хормона инсулин водят до развитие на метаболитен синдром, а той – до възникване на най-различни сърдечно-съдови патологии – от хипертония до инсулт.
През 2005 година е установено, че употребата на инулин позволява на жените да се спасят от развитието на остеопороза във възрастта на постменопаузата, а на девойките – от възможни проблеми с костната тъкан, които понякога възникват при бърз растеж.
По какъв начин пробиотикът подобрява усвояването на калций от храната, все още не е ясно. Учените предполагат, че това влияние е свързано с нормализацията на дейността на чревната микрофлора, която играе голяма роля в усвояването от човешкия организъм на хранителни съединения от храната.
Изключително положително!
Основната полза на инулина за отслабването е свързана с неговата способност да потиска апетита. Приемът на добавките с това съединение е удачен отговор на въпроса «как да намалим апетита си, ако постоянно сме гладни?».
Пребиотикът забавя усвояването на хранителните вещества и затова удължава периода на ситост. Установено е, че на фона на неговия прием расте нивото на хормоните на ситостта и се понижава това на хормоните на глада. Освен това съединението набъбва в стомаха, като по този начин го запълва с обема си. И това намалява апетита.
Освен уменията да потиска апетита, инулинът има още няколко свойства, полезни за намаляването на теглото:
Днес има два основни вида хранителни добавки с инулин: капсули и на прах. Вторият вид се счита за по-добрия избор, тъй като инулинът на прах може да се включи в хранителния режим по най-различни начини. Например може да се заменя захарта в сладкишите с него, като ги прави по-малко вредни.
Може да си измислите и други начини да го използвате. Например някои хора предпочитат вместо захар да добавят инулин при приготвянето на карамелизирано месо или плодове.
Може, ако включите в режима си на хранене продукти, богати на това съединение. Най-много инулин има в цикорията. От това растение обикновено се произвеждат хранителните добавки с пребиотика. Също може да се открие в:
Но в забързания живот не винаги можем да отделим време и средства, за да си набавим тези продукти и то толкова, колкото ни е необходимо, за да си набавяме достатъчно инулин. Затова ние имаме предложение за Вас... Дори две. Ето ги и тях:
Не се колебайте! Не оставяйте здравето си на заден план! Не пренебрегвайте нуждите на Вашето тяло! Използвайте инулин!
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: