Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

За психологическата полза от физическите упражнения – 2 част

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на За психологическата полза от физическите упражнения – 2 част


В >>ПЪРВА ЧАСТ<< на нашата статия Ви представихме първите две ползи за психиката от физическите упражнения. Продължаваме и с останалите 3, за които обещахме да Ви разкажем.

Подправка №3: Развиване на силна воля

Спортът развива силна воляС какво професионалните спортисти се различават от обикновените хора? Те са настойчиви и упорити в постигането на необходимия за тях резултат и поставените цели. Те са целеустремени и имат много добре развита сила на волята. Много от тях, които приключват спортната си кариера, преуспяват в бизнеса или управленческата дейност. Може да поспорим за влиянието на професионалния спорт върху качеството на здравето, но влиянието му върху психиката е неоспоримо – спортът възпитава воля и калява характера на човека. „В здравото тяло духът е здрав“. И това е така!

Как спортуването развива у нас силна воля? Първо, чрез съзнателно приучаване към системни физически натоварвания, докато не ни стане навик (полезен). При всеки времето за това постижение е различно, но средно става за около 2-3 месеца. Тоест 2-3 месеца трябва да тренираме волята си и след това няма да има нужда да се караме насила – организмът ни сам ще започне да се нуждае от физически натоварвания и ние ще се наслаждаваме на „вкуса“ им. Но тези 2-3 месеца ще ни е много тежко, особено ако преди това спортът не ни е бил пръв приятел – почти всеки път ще се налага да се насилваме и пречупваме. Но пък всеки път, когато успеем да превъзмогнем себе си, ще добавяме по една точка към волята си. И това е супер!

Второ, за да бъдат заниманията ни със спорт максимално полезни за развиване силата на волята ни и да каляват характера ни, ни е необходим план за развитие и плавно усложняване на тренировките. В тренировките ни, дори и да тренираме сами и да не се състезаваме с никой, задължително трябва да е заложена идеята за усложнението и развитието – трябва да се състезаваме със самите себе си. Може, разбира се, да тренираме за удоволствие и да не излизаме от зоната си на комфорт. Но ако искаме, освен здраве, силна воля, тогава просто трябва да направим последната серия, когато вече ни е много трудно и некомфортно, но знаем, че можем да направим още, и караме себе си да го направим.

Подправка №4: Увеличаване на самооценката

Заниманието със спорт повишава самооценката и самочувствиетоКакво е самооценката и защо тя трябва да е положителна, всеки почти знае. Това е емоционално украсено отношение към самите нас: към външния ни вид, към способностите и възможностите ни, към постиженията и успехите ни. Диапазонът на това отношение варира от крайно ниска самооценка („Аз съм едно абсолютно нищо“), до крайно висока („Аз съм гениален и съвършен във всичко“). Завишената самооценка не е нещо добро, занижената – още повече. По данни от повечето изследвания за живота и работата най-добрият вариант е тя да е просто висока.

Как заниманията с физкултура повишават самооценката? Когато виждаме прогреса на физическото си състояние и самочувствието си, това влияе положително върху самооценката ни. Когато виждаме, че при продължително и планирано влагане на усилия получаваме желания резултат, това също влияе на самооценката ни много положително. Дори и самият факт, че спортуваме регулярно, е показател, имайки предвид колко хора се отнасят несериозно към това: ту започват, ту се отказват. Емоцията „Аз мога!“ е много важна емоция за всеки човек, тя ни кара да вярваме в собствените си сили и възможности. Спортуването ни дава тази емоция, при това много по-често от всички други неща. Освен това, разбира се, подобрява външния ни вид и физическата ни привлекателност. Другите усещат здравето и благополучието ни и неосъзнато започват да се привличат от нас.

Подправка №5: Променя живота към по-добро. Не е скъпо!

Спорт за по-добро психическо и физическо здраве и по-добър животДа си представим, че сме инвеститори, които търсят изгодно място, в което да вложат парите си и да имат добра парична печалба. А сега да си представим, че вместо пари това са времето и енергията ни. Вложението на времето и енергията ни в заниманието със спорт е една от най-надеждните и печеливши инвестиции в живота ни, която винаги ни носи големи физически и психологични дивиденти. Ако вложим в това, ние влагаме във физическото си и психическото си благополучие. А всичко друго, както се казва, ще си дойде само!

Щяхме да забравим и за другия бонус. Целенасоченото и регулярно спортуване ще ни помогне да осъзнаем, че правим нещо правилно в живота си. И това осъзнаване е още една точка за душевното ни спокойствие.

Правилните физически упражнения и регулярните занимания със спорт са шансът ни да променим живота си към по-добро и всеки може да направи тази крачка. Има методики за физическо възпитание по всеки вкус, всичко, което искаме, само трябва да започнем да тренираме. Половин година регулярно плуване, бягане, всякакви видове фитнес, танци, йога и не просто ще удивим, ще се удивим много силно и много приятно как се променя животът ни, навиците ни, самочувствието ни, характерът ни. Нека се възползваме от този шанс!

За психологическата полза от физическите упражнения – 2 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™