История на кафето

Всички знаем или сме чували за кафето като напитка, която се консумира от всеки втори човек, но какво всъщност представлява то и откъде се е появило?

Кафето произхожда от дърво, което можем да срещнем на надморска височина до около 1800 метра. Дървото вирее в субтропичния и екваториалния пояс по целия свят. Самото кафе всъщност е семето на плода на въпросното дърво. Интересното е, че плодът прилича много на череша. Прародителят на кафето е Кофеа, като сортовете, които масово се отглеждат днес, са два – Кофеа Арабика и Кофеа Робуста.

Кафеените растения са взискателни и капризни, затова се нуждаят от по-интензивни грижи през цялата година, за да дадат добри добиви с високо качество. Тайната се крие в комбинация от работа и географски условия. Най-голямо влияние оказват температурата, валежите, слънчевата светлина и почвата. Семената на кафето съдържат от 0.6 до 2.4% кофеин, захари, мазнини, азотни вещества и други вещества. Плодът му може да бъде събиран 9 месеца след разцъфването, когато може да се каже, че е узрял. Кафето е най-консумираната напитка от хората след водата. Единствената конкуренция, която може да има, е чаят. По-голямо икономическо значение в света има само петролът. Арабите са тези, които първи започнали да приготвят от неговите семена напитката кафе. Като най-известен и най-качествен сорт се явява Моката.

Кафето има много вреди, но има и много ползи

Кафето е втората най-употребявана напитка след водата

Ако ежедневно консумираме кафе, дали чисто, дали с мляко, захар, или сметана, то това е отличен начин за поддържане на здравословното ни състояние и на тонуса. Освен че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, кафето намалява и риска за заболяване от рак на дебелото черво и образуването на камъни в бъбреците. Приемът на кафето през деня повишава вниманието и помага за постигането на концентрация благодарение на кофеина. То действа положително и върху настроението заради естествените антиоксиданти, които се съдържат в него.

Друг положителен ефект, който има то, е влиянието върху нервните клетки, като блокира желанието за употреба на алкохол или наркотици, не позволява появата на чувство за депресия, а най-хубавото е, че повдига самочувствието. Употребата на кафе от 2 до 4 чаши на ден е безвредна и освен това намалява риска от появата на диабет тип 2, който се придобива поради затлъстяване или стрес. Една от многото ползи на кафето е свързана именно със затлъстяването или по-точно с появата на целулит и борбата с него.

Какво всъщност представлява целулитът?

Целулитът е козметичен дефект, който може да се премахне с помощта на утайка от кафеЦелулитът може да е предпоставка към най-различни здравословни заболявания, като например най-известното от тях – затлъстяването – и други генетични състояния. Той се появява в резултат на взаимодействието между слоя мазнини и съединителната тъкан в дермалния слой. Реално той е козметичен проблем, от който почти всеки се опитва да се отърве, но към момента няма доказано стопроцентово лечение за него. Кожата, която има целулит, е подобна на множество струпани една до друга трапчинки, затова целулитът е известен още като портокалова кожа.

Можем да забележим портокаловата кожа най-често по корема, бедрата и долната част на седалищните части, но понякога не е изключено да се появи и в областта на стомаха и гърдите. Причините за появата на целулита могат да бъдат много противоречиви. Някои от тях са начинът на хранене, генетично наследство, токсините в организма, хормоналният баланс и, разбира се, възрастта. Както вече споменахме по-горе, целулитът главно е козметичен проблем, от който почти всеки се опитва да се отърве. Един интересен метод за справяне с него е терапия с кафе или по-точно с утайката от кафето.

Утайка от кафе срещу целулит – терапии

Кафето може да бъде полезно за нас много повече, отколкото сме предполагали. То се използва за блясък на косата, за ексфолиране на кожата и за борба с въпросния целулит. Едва ли има някой, който не е чувал за домашната терапия с утайка от кафе. Много от хората не вярват и гледат скептично на това, както на всяко нечуто и невидяно нещо, но всеки, който го пробва, остава доволен и има доста добри отзиви за самата терапия. Начинът на приготвяне на отварата за терапията е съвсем прост:

От утайката на кафето се прави скраб срещу целулит - рецепта

Необходими са 3-4 дози утайка от сварено кафе, малко захар и малко зехтин. Тези 3 съставки се смесват на око, като не трябва да се прекалява с количеството зехтин, освен ако кожата е много суха и чувствителна. Най-подходящото място за извършване на терапията е банята, тъй като е необходимо изплакване. Със сместа интензивно се търка проблемната зона, докато мястото не се зачерви или докато не се изморите. Не плакнете веднага, а оставете кофеинът да подейства още малко и тогава изплакнете. Задължително след банята нанесете овлажняващ лосион и се насладете на ефекта.

Освен в тази терапия за справяне с целулита, можем да използваме кафето като лечебно средство и по друг начин. Рецептата е следната:

Този път са необходими:

Всичко се разбърква хубаво до получаване на хомогенна смес. Полученият ексфолиант се нанася с кръгови, масажни движения в проблемните зони по ръцете, бедрата и ханша. След масажа се изплаква, като се редува топла и студена вода.

Някои полезни съвети за терапиите с кафе

Утайката на кафето може да се използва за маска за лицеЗа да са по-успешни и да имат по-голям ефект, терапиите с кафе трябва да се правят поне 2-3 пъти в седмицата. По желание към масажите могат да се добавят няколко капки от етерично масло, според любимите аромати на всеки. Вместо кафява захар пък може се използва морска сол, като основата ѝ е същата като тази на захарта. Друга от положителните черти на ексфолиантите с кафе е, че могат да се съхраняват в стъклено бурканче в хладилник в продължение на няколко дни или дори да се замразят като мъфини и да се вадят от фризера при нужда.

Кафето може да се използва и като натурален скраб за почистване на лицето и тялото. Освен че убива мъртвите клетки заради кофеина, който се съдържа в нея, утайката от кафето действа успокояващо и освежаващо за подпухнали очи и уморена кожа. За да бъде по-силен ефектът, към утайката може да се прибави захаросан мед, а при много суха кожа – и няколко капки зехтин. Пилингът трябва да се прави 2-3 пъти седмично за по-добро действие.

За дамите, които бързат, също има решение. Сварява се кафе, което да е умерено силно. След това се налива във формички за лед и се замразява. При излизане лицето се масажира с тях и ефектът е забележителен.

Кафето може да е полезно и под формата на маска. Маската се приготвя от мед и ситно смляно кафе, като трябва да се остави да подейства няколко минути, преди да се измие. Преди нанасяне сместа трябва да се позатопли леко, като се внимава да не се стигне до изгаряне. При по-мазна кожа маската може да се направи от 1 лъжичка смляно кафе и 100 грама кисело мляко, като млякото трябва да бъде нискомаслено. След като се нанесе е хубаво да поседи около 15 мин, преди да се измие.

Има вариант и за всякакъв тип кожа. Маската се приготвя от кафе, но този път с овесени трици. Съотношението трябва да бъде 1:1. Съставките се заливат с вряла вода. Водата трябва да покрие сместа. След това се оставя да изстине. Изстиналата смес се нанася върху лицето и се оставя да постои така за 15 минути и се измива. По този начин порите се почистват добре и кожата се освежава.