Чаят се приготвя чрез запарване или сваряване на листа, които са ферментирали или обработени. Чаят се нарежда на трето място по консумация в света. Той има освежаващ, тръпчив и понякога горчив вкус. Използва се най-често в студените дни за стопляне и ободряване. Има различни видове чай, зелен, черен, жълт, бял, улонг и много други. Разновидностите се получават от едно и също растение, но има разлика и тя е между различните сортове, както и в начина на обработката на листата.
Понякога чаят има и много благоприятни лечебни свойства върху организма. Чаят се състои от до 50% разтворими съставки. Колкото по-млади са листата на растението, толкова те имат и по-добро и ценно действие. Някои от веществата, които се съдържат, са: витамини, дъбилни вещества, етерични масла, алкалоиди, аминокиселини и други. Богат е още на полифеноли, танини, кофеини и таурин.
Ние от БиоМол се стремим да Ви предлагаме голямо разнообразие от чайове. Може да ги разгледате в тази категория.