Ако мислите, че постите са скучни и че липсата на месо ще Ви лиши от вкус, то това далеч не е така. Със зеленчуците и останалите вегетариански продукти може много да се експериментира и да се получават вкусове, които ще изненадат и най-претенциозните. Може да добавите и интересна вегетарианска рецепта към ястията за предстоящата Бъдни вечер, за да изненадате близките си.
Временната детоксикация само с вегетариански продукти има значителни ползи за организма: стомахът и храносмилателната система се прочистват и почиват от доста по-тежката преработка на месо. Черният дроб също си почива и подобрява функциите си, кожата се изчиства, а енергията се повишава. Затова изберете някое от по-долу изброените вкусни и интересни ястия и подарете малко детокс на себе си и на близките си.
7 нетрадиционни вегетариански рецепти:
Карамелизирани моркови с чесън и мед
Макар да се смята, че вегетарианските ястия се готвят много по-бавно, има и изключения. С тези вкусни моркови ще впечатлите гостите и близките си. За целта нарежете по интересен начин желаното от Вас количество моркови – най-добре с вълнообразна приставка на ренде. Пригответе марината от наситнен чесън (по-малко или повече, според личния Ви вкус) и мед – ако медът е захаросан, предварително го разтопете на бавен огън. Оваляйте парчетата моркови в маринатата и съвсем за кратко време ги запържете – добавете подправки по вкус като люти чушки или копър например.
Зелен боб с натрошени бадеми
Изберете млад зелен боб, който може и да е замразен. Запечете го в тава до лек кафеникав оттенък, като обилно полеете зеленчука с подходящ вид зехтин и малко чесън, както и предварително овкусете със сол и пипер на вкус. Смелете бадемите – по възможност сурови, и изстискайте половин лимон (или цал, в зависимост от количеството, което приготвяте). Залейте приготвения зелен боб със соса от бадеми и лимон.
Тиква, сушени домати и йогурт с кардамон
Тази уникално различна и вкусна комбинация ще впечатли и вегетарианците, и месоядните. Нарежете оранжева тиква на подходящи малки и красиви парченца и я сварете за кратко, за да остане твърда. След това за кратко я запържете в подходящ за целта зехтин до лек златист оттенък и овкусете тиквата с малко сол и пипер. Смесете с нарязани на ситно сушени домати, които сте отцедили от мазнината. Пригответе и малко дип от йогурт и кардамон – в зависимост от вкуса добавете малко сол, но не прекалявайте с нея. Поднесете с тиквата и сушените домати, поръсени с малко от дипа.
Салата от див ориз, спанак и тиква
Тиквата е много полезна и вкусна (ако й дадем шанс), затова трябва да я включваме по-често в различни и нетрадиционни ястия. Тази салата не е обикновена такава, тя ще Ви засити и освен това е изключително полезна. Сварете дивия ориз и го отцедете от водата. Накъсайте пресен спанак, който може да се намери и през зимата, към ориза. Предварително сварете тиква, а след това я нарежете на малки кубчета. Пригответе дресинг от балсамов оцет и малко мед, може да добавите и натрошени орехи. Поръсете с дресинга приготвената салата от тиква, спанак и див ориз – насладете се на неочаквано вкусната и различна комбинация.
Салата от бял боб, кейл и сушени домати
Сушените домати са едно от многото открития на италианската кухня, на които вече можем да се наслаждаваме по целия свят. За приготвянето на салатата сварете бял боб от салатния вид, ако нямате време, изберете този от консерва. След това нарежете сушените домати и накъсайте малко от суперхраната кейл. Тъй като сушените домати са доста мазни, добавете зехтин само ако е нужно. По този начин получавате салата, която е – вегетарианска, не съдържа глутен и освен това е невероятно вкусна.
Крем супа от картофи и тиква
Едва ли има по-полезна и вкусна зимна крем супа. А освен това приготвянето й е много лесно, много бързо и не на последно място не изисква скъпи продукти. За една средно голяма тенджера ще са Ви нужни половин килограм картофи и също толкова тиква, една глава лук и един морков. Нарежете всички продукти на дребно и ги сварете. Овкусете със сол и черен пипер, куркума и други подправки по желание. След това пасирайте и поднесете с крутони.
Картофи с масло и чесън
И макар горе изброените рецепти да изглеждат нетрадиционни и доста различни, картофите с масло и чесън е доста близо до нашите разбирания. Това ястие можем да поднесем и на гости, които не са толкова предразположени към различни вкусови възприятия. Пригответе дип от масло, копър и наситнен чесън – количеството чесън е спрямо вкуса, който имате, както и този на гостите Ви. Нарежете картофите на вълнообразната приставка на рендето и ги овкусете със сол и чесън. Наредете ги в тава, запечете ги за малко – около 10 минути в малко зехтин, а след това добавете приготвения дип. И запечете до омекване на картофите. Поднесете ги топли.
Когато приготвяме вегетариански ястия, можем да бъдем много креативни, да използваме пресни продукти и такива, които са произведени от местни производители. Освен това вегетарианските ястия могат да се приготвят съобразно правилата на сезонното хранене и затова да бъдат много полезни. Повече за сезонното хранене прочетете тук.