Какво знаем за антиоксиданта Кверцетин?

Кверцетинът е биофлавоноид, притежаващ силно антиоксидантно действие.Кверцетинът е биофлавоноид, притежаващ силно антиоксидантно действие. Той се съдържа най-вече в цитрусовите плодове. Изключително важен е за регулирането на хистамина в организма, който има важно значение за имунната система. Има висока антиалергична активност, силно противовъзпалително действие, което предпазва и защитава дихателните пътища.

Кверцетинът е много важен за организма. За постигане на добро здраве на дебелото черво е хубаво да се приема храна, която е богата на фибри, както и на кверцетин. Той е един от най-добрите източници на биофлавоноиди, минерали и витамини.

Quercetin участва в метаболизма на мастните киселини, като образува определени ферменти. Това от своя страна може да понижи образуването на левкотриентите, които могат да причинят мощно възпалително действие. Тези левкотриенти са причина за развитието на колит, астма, кожни проблеми, дерматит, псориазис и други.

  • Плодовете, които съдържат кверцетин, са: ябълки, грозде, къпини, тъмни череши, боровинки.
  • Зеленчуци, богати на кверцетин, са: магданоз, лук, чесън, копър.

Какво действие притежава Кверцетинът?

Кверцетинът притежава противовъзпалително действие и се използва за облекчение на болки, депресия.Quercetin подобрява храносмилането и е важен за очите. Освен това при прием на кверцетин Вие ще увеличите съпротивителните сили на тялото си, което същевременно ще увеличи имунната защита и ще предпази организма от вредното действие на свободните радикали. Помага при астма и други алергични симптоми. Тъй като кверцетинът притежава противовъзпалително действие, се използва за облекчение на болки, депресия, умора, както и превъзбуденост. Осигурява здравина на клетките в тялото, също така може да съхрани тяхната цялост.

Помага на организма да се адаптира по-добре към промяната на сезоните. Кверцетинът е изключително богат на витамин С, което подобрява тонуса и придава енергия. Може да се използва за профилактика при рак на белите дробове. Укрепва стените на клетките, забавя процесите на стареене на кожата. Quercetin се използва още като противоалергично средство, понижава отоците при сенна хрема.

Има направени изследвания, които показват, че кверцетинът е по-ефективен от витамин Е и може да предотврати някои заболявания на сърцето. Възпрепятства натрупването на плака в кръвоносните съдове, помага при вирусни инфекции. Действа благоприятно при ревматоиден артрит, колит.

Още ползи на Кверцетина:

Използва се още за по-бързото заздравяване на рани при язви в устната кухина и при парадонтоза. Оказва благотворно действие при процесите на ремоделиране на костната тъкан. Предпазва тялото от потенциални канцерогени. Може да понижи риска от инсулт или инфаркт, както и от появата на тромби. Подпомага функциите на нервната система. Кверцетин може да разшири кръвоносните съдове, намалява тонуса на гладката мускулатура, също така има спазмолитично действие. Действа благоприятно при ревматизъм, атеросклероза и инфекциозни заболявания. Quercetin може да забави процесите на стареене на миокарда и на роговицата на очите.