Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Седем аюрведични билки за подмладяване

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Седем аюрведични билки за подмладяване


Аюрведа е една от най-древните и всеобхватни здравни системи, познати на човечеството. Това наистина е науката за живота, която ни казва как да подобрим качеството и продължителността на човешкия живот.

В науката на Аюрведа има специален клон на лечението, наречен расаяна*, или подмладяване, което насърчава дълголетието.В науката на Аюрведа има специален клон на лечението, наречен расаяна*, или подмладяване, което насърчава дълголетието. *Расаяните се наричат ​​още подмладяващи билки и продукти. Когато използваме думата "дълголетие", обикновено имаме предвид удължаване на живота, красиво стареене и поддържане на здравето. Често измерваме дълголетието с броя на годините, които сме живели – осемдесет, деветдесет или сто години. За постигането на тази цел може да са необходими строги диети и използване на много билки и хранителни добавки. Техниките за управление на стреса, упражненията и йога със сигурност са част от правилния подход към дълголетието, но въпреки че повечето хора се чувстват по-добре, следвайки този път, малцина могат да се придържат към него за дълго поради ограничаващия му и отнемащ време характер.

Когато използваме думата дълголетие в Аюрведа, имаме предвид нещо друго – удължаването на живота се счита за странична полза от много цялостния подход за наслада от живота. Аюрведичният начин на живот осигурява пълен човешки потенциал, а не само добавя няколко добри години към живота.

Връщане на младостта

Аюрведа учи, че ако животът се води в съответствие с пракрити, конституцията на Вашето индивидуално тяло и ум, тогава естествената младост се поддържа през целия Ви живот. Подмладяването е от съществено значение за Вашата жизненост, креативност, щастие и вътрешен растеж.

Ето защо, когато разглеждаме подмладяването и дълголетието в Аюрведа, ние разглеждаме методи, които ще възстановят паметта на съзнанието във всяка клетка на тялото, което изисква пречистване и подмладяване.

Полученото преживяване прилича много на атом, ураган или слънчева система, безшумно отвътре и невероятно мощно отвън. Стресът, който причинява производството на дегенеративни хормони за борба или бягство и свободни радикали, буквално лишава клетките ни от жизненоважна същност.

Целта на аюрведичното дълголетие е способността да се наслаждавате напълно на живота, да останете спокойни и изпълнени със сила, да бъдете в епицентъра на ураган.

За подмладяване Аюрведа препоръчва използването на различни храни и билки, за да получите енергия от майката природа.

Как работят Расаяните?

Расаяните се използват в Аюрведа за подобряване качеството на живот, а не непременно неговата продължителност, въпреки че двете често вървят ръка за ръка. И интересното е, че те са ефективни само когато нашето поведение е постоянно вдъхновяващо, начинът ни на живот е в хармония с природата, а храната и въздухът, които поемаме, са пълни с прана.

Расаяна терапия може да се прилага на здрави хора за насърчаване на здравето чрез подобряване на тъканите; както и болните, за поддържане на имунитета и устойчивостта към болести. Първият компонент на всяка ефективна расаяна терапия е прочистването на тялото и каналите чрез серия от техники за прочистване на тялото. След това се въвеждат билкови формулировки.

Има много видове терапии с расаяна и безброй комбинации от билки, които да отговарят на специфичните нужди на човек. Може да се прилага на лице от всякаква възраст и пол под наблюдението на аюрведа лекар.

Съвременният напредък в разбирането на клетъчната биология ни позволи да оценим ефектите от терапията с расаяна на клетъчно ниво. Билки, които обикновено се използват като расаяни, като шатавари и ашваганда, са наблюдавани като подкрепа за целостта и защитата на клетките. Ашваганда, брахми, тулси и лимонена трева са показали адаптогенна активност, тоест помагат на човек да се адаптира към различни условия. Расаяна терапията има потенциала да революционизира подхода към здравословния начин на живот и свързаните с възрастта заболявания.

Ефекти от Расаяна терапия

Аюрведа заявява, че Расаяна терапията:

 • осигурява оптимално хранене за всички тъкани,
 • води до дълголетие,
 • подобрява интелигентността и паметта,
 • насърчава цялостното здраве и имунитет,
 • подобрява блясъка на кожата,
 • укрепва сетивните органи,
 • увеличава репродуктивната сила и жизненост.

Харитаки (Terminalia chebula) насърчава здравето на сърцето и предпазва от заболявания на кръвта.

Билки за подмладяване

Сега, когато знаете за значението, целта и аспектите на расаяна, ще разгледаме някои от най-добрите билки, използвани за подмладяване. Билките са на почит в Аюрведа, както и в много местни култури. Имат огромна лечебна сила – съдържат фитонутриенти (хранителни вещества от растителен произход), антиоксиданти (антиоксидантни компоненти), витамини и минерали. Те са толкова умни, че знаят точно къде да отидат и как да работят върху системата ум-тяло.

Според Аюрведа това са седемте най-добри билки расаяна за всичките седем дхату**, или тъкани:

Харитаки (Terminalia chebula): Раса дхату

Харитаки засяга и трите доши – вата, питта и кафа и особено вата. Растението има пет от шест вкуса (всички освен солено). Това е плодът, който Медицинският Буда държи в ръцете си по време на медитация.

 • Хар означава пречистване. Растението почиства мала (естествени секрети) и помага за прочистването на червата, като по този начин действа като подмладяващо средство.
 • Полезен при нервно-мускулна слабост и зрителни увреждания.
 • Харитаки често се среща във формулировки, които насърчават комфорта и здравословната храносмилателна среда в червата, както и здрави отделителни системи като черния дроб и бъбреците.
 • Той насърчава здравето на сърцето и предпазва от заболявания на кръвта.

Гудучи означава защитник на тялото - Амрита е синоним, означаващ билката на безсмъртието (затова продукти от годучи често се наричат ​​Амрит или Амрут).

Гудучи (Tinosporacordifolia): Ракта дхату

Гудучи означава защитник на тялото. Амрита е синоним, означаващ билката на безсмъртието (затова продукти от годучи често се наричат ​​Амрит или Амрут). Подходящ и за трите доши. Има горчив вкус, поради което се нарича тикта расаяна.

 • Една от най-добрите лечебни билки.
 • Намалява ама (токсините) и премахва замърсяванията от тялото.
 • Помага за поддържане на нормална телесна температура и намаляване на излишната питта в тялото.
 • Насърчава здравословен възпалителен отговор към патогени и комфорт на ставите.
 • Ефективно подпомага прочистването на черния дроб чрез пречистване на кръвта и по този начин насърчава здрава и безпроблемна кожа.
 • Възстановява и разпалва дхату агни.

Амалаки (Embelica officinalis) укрепва нервната система, костния мозък и сетивните органи.Амалаки (Embelica officinalis): Мамса дхату

 • "A" означава "не", а "mala" означава примеси. Индийското цариградско грозде Amalaki (Amla) съдържа пет от шестте вкуса (всички освен солено).
 • Унищожава ама или токсините в тялото и поддържа здравето и младостта.
 • Укрепва нервната система, костния мозък и сетивните органи.
 • Тонизира мозъка, подобрява паметта и успокоява разстроената садхака питта.
 • Полезен за балансирано елиминиране на отпадъците, здраве на черния дроб, храносмилателен комфорт и подкрепа за очите и матката.
 • Расаяна за всички дхату, особено добра за мамса (мускулите), подобрява нервно-мускулната сила и гъвкавост.

Кумари / Алое Вера (Aloebarbadensis) подпомага пречистването на кръвта и е полезно при много често срещани проблеми с кожата и косата.Кумари / Алое Вера (Aloebarbadensis): Meda dhatu

 • Кумари означава тийнейджърка (нарича се така, защото растението изглежда младо дори когато остарее). Успокоява питта.
 • Поддържа баланса при юношите - например по време на менструация, периодични менструални спазми и предменструален синдром.
 • Подпомага жените по време на менструация и менопауза.
 • Насърчава притока на кръв към матката за поддържане на гладка менструация.
 • Горчив тоник, който действа върху храносмилателната система, за да увеличи секрецията, като същевременно осигурява лек слабителен ефект.
 • Подпомага пречистването на кръвта.
 • Полезно при много често срещани проблеми с кожата и косата.
 • Увеличава метаболизма и намалява излишната мастна тъкан чрез почистващо действие.
 • Облекчава некистозно акне, парене и кървене от очите.

Guggulu (Commiphoramukul): Asthi dhatu

Guggul означава премахване на всички видове дисбаланси. Guggul (смолата на дървото Commiphora Mukkul) успокоява и трите доши.

 • Полезно за осигуряване на комфорт на ставите и намаляване на напуканите стави. Подпомага поддържането на нормална костна порьозност в напреднала възраст.
 • Полезен както за детоксикация, така и за подмладяване. Разпалва агни и намалява излишната секреция, премахва излишните мазнини и насърчава загубата на тегло.
 • Перфектно почиства кръвта, поддържа здрави липиди и холестерол.

Разновидностите на Брахми включват готу кола и бакопа мониери - Брахма, създателят на Вселената. Брахми означава това, което ни дава знание и ни прави интелигентни.Брахми/Готу Кола (Centella asiatica): Маджа дхату

 • Разновидностите на Брахми включват готу кола и бакопа мониери. И двете са много сходни в действие.
 • Името Брахми идва от санскрит - Брахма, създателят на Вселената. Брахми означава това, което ни дава знание и ни прави интелигентни.
 • Невероятно ценно растение за мозъка и цялата нервна система. Като тоник за мозъка подобрява интелигентността, познанието и паметта.
 • Помага за концентриране и отпускане на ума и нервната система. Подпомага добър нощен сън, особено за хората от Пита с нестабилен ум.

Ашваганда (Withaniasomnifera): Шукра дхату

Известно като притежаващо „силата на десет коня“, растението ашваганда се нарича „индийски женшен“ поради свойствата му против стареене. Добър за сън и релакс.

 • Адаптогенно растение, което помага на тялото да се справи с външните промени в околната среда и вътрешните настроения.
 • Подпомага здравословната функция на надбъбречната жлеза и помага за намаляване на стреса и умората. Увеличава енергията и общото благосъстояние.
 • Повишава сексуалната потентност както при жените, така и при мъжете.
 • Насърчава съня и успокоява нервната система, укрепва меда (мазнината) дхату и поддържа подвижността на ставите, особено свързана с вата.
 • Поддържа здравите тъкани с възрастта.
 • Поддържа здрава имунна система и укрепва мускулната система.

* Всички билки расаяна, споменати по-горе, са много мощни и ефективни. Преди да започнете каквато и да е билкова програма, винаги се препоръчва да се консултирате с аюрведа терапевт относно употребата и дозировката.

** Седем тъкани (дхату) на тялото: раса (плазма), ракта (кръв), мамса (мускулни), асти (кости), медас (мазнини), маджа (мозък и кост), шукра (репродуктивни тъкани)

Седем аюрведични билки за подмладяване Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™