След като вече се запознахме с това как да приготвим изкусителни и различни десерти за гостите си този Великден, сега е време да се научим да приготвяме по различен начин основното от агнешко месо, салата и предястия, за да бъде трапезата завършена и вкусна във всеки свой компонент.

Великденски специалитети

Агнешко с розмарин и балсамов сос

Когато искаме да сме различни и оригинални, основното ястие трябва да е центърът на усилията ни. Традиционното приготовление на агнешкото по нашите географски ширини вече не е толкова актуално и е добре да се повлияем от световните тенденции, за да бъдем и по-здравословни освен всичко.Агнешкото е традиционно месо за Великден.

Необходими продукти:

  • 1.5 кг. агнешко месо – достатъчно за 4 порции
  • 3 с. л. тъмен балсамов оцет
  • 3 с. л. пресен розмарин
  • 2 нарязани и счукани главички чесън
  • Щипка черен пипер
  • ¼ ч. ч. галета
  • ½ с. л. зехтин
  • 1 глава лук шалот
  • ¼ ч. ч. бяло сухо вино
  • 2 с. л. мед
  • ½ с. л. царевично брашно

Начин на приготвяне:

Предварителната подготовка включва изчистването на мазнините от агнешкото месо, ако има такива. След това трябва да смесите балсамовия оцет, нарязания розмарин (оставете малка част от него) и счукания чесън в марината, в която месото ще престои около 1 нощ. Поставете маринатата и месото в найлонов плик или кутия и оставете месото да се овкуси за през нощта в хладилник – ще придобие невероятен аромат и вкус.

На следващия ден, преди да започнете да готвите, загрейте фурната на 250 градуса. Извадете месото от маринатата, като не я изхвърляте. Поставете месото в тавичка и го поръсете с черен пипер, останалия пресен розмарин и покрийте с галета. Печете около 20 минути или докато агнешкото добие желания от Вас вариант – по-сурово или по-препечено.

Намажете дъното на незалепващ тиган със зехтина и запържете нарязания шалот. Добавете бялото вино и запазената марината и кипнете течността. Намалете силата на котлона и редуцирайте соса – трябва да остане като течност около 1/3 чаена чаша. Смесете меда и царевичното брашно и добавете към приготвения сос, гответе за още 1 минута – получавате невероятен сос за агнешкото, с който да полеете леко месото.

Зелена салата с краставици, репички и ментов дресинг

Разбира се, традиционната салата за Великден е пролетната. Можете обаче да разнообразите менюто си и в това отношение, като проявите креативност – как, прочетете по-долу.

Необходими продукти за 6 порции:Различна пролетна салата с ментов дресинг.

  • 1 пакет бейби спанак – измит и изчистен
  • 1 прясна маруля – измита и накъсана
  • 2 краставици – обелени и нарязани на дребно
  • 1 купичка репички – изчистени и нарязани
  • 1 малък шалот, нарязан на дребно
  • 2 с. л. бял балсамов оцет
  • 2 с. л. лимонов сок – прясно изцеден
  • ¼ ч. ч. обезмаслена сметана
  • ½ ч. ч. прясна мента – почистена и нарязана, както и няколко цели листенца за декорация
  • Хималайска сол
  • ½ ч. ч. нарязано сирене фета

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете всички зеленчуци – зеленолистните, както и краставицата и репичките. Разбъркайте добре.

В малка купичка пригответе дресинга. Много експерти ще Ви кажат, че именно дресингът прави салатата винаги уникална – важно е той да не бъде много мазен и калоричен, но и да дава хубав вкус на салатата, без да убива нейната свежест. За целта смесете наситнения шалот, балсамовия оцет, лимоновия сок и ги оставете за около 5 минути, за да се смесят вкусовете. След това добавете сметаната, нарязаната прясна мента и малко хималайска сол.

Преди сервирането покрийте сместа от зеленчуци с парченца сирене фета и поднесете с дресинга, който е в отделна красива купичка. Украсете и дресинга, и салатата с цели ментови листенца.

Разбира се, по желание може да добавите и яйца към салатата.

Великденско бързо предястие с яйца

Ако искате да разнообразите и изненадате с менюто си, можете да приготвите оцветените и счупени вече яйца в интересно предястие, тъй като със сигурност по време на Великденските дни на всички им омръзва да похапват сварени яйца.

Необходими продукти:Вкусно предястие с пълнени яйца.

  • Яйца в брой по избор – 1 порция е половин яйце, по-долу представените продукти отговарят на 8 броя яйца
  • 1/3 ч. ч. нарязана шунка, която е диетична
  • 1 нарязан пресен лук
  • 1 с. л. нарязан пресен копър
  • 1 с. л. нискомаслена майонеза
  • 1 с. л. горчица
  • Щипка нарязана прясна мащерка
  • Хималайска сол
  • Щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Приготвянето е много бързо и затова е подходящо. След като на масата приключите с борбата с яйца, която традиционно е в началото на храненето, Вие можете да изтичате в кухнята и само за 5 минути да приготвите предястие, което да поднесете след салатата.

Счупените яйца почистете от черупките и разрежете на половинки. Отстранете всички жълтъци и ги поставете в купа. Добавете към жълтъците всички съставки и разбъркайте добре, добавете сол по желание, но не прекалявайте. От приготвената плънка поставете във всяко яйце по приблизително 1 с. л. в белтъка. Украсете по желание със стръкчета пресни подправки като копър.

Поднесете с подходящ вид вино (как да го изберете, прочетете повече тук) и се насладете на празника и на оригинално приготвените ястия!