Шам фъстък – ползи и вреди
Дървото Шам фъстък от древни времена се смята за растение, което дава ядки на щастието. Полезността на шам фъстъците е била описана още в Светото писание. Вкусните ядки с оригинален мирис са най-любимото лакомство на много хора в наше време.
Как расте шам фъстъкът?
Растат и зреят върху така нареченото дърво шам фъстък, което научно се казва Pistacia vera (истински фъстък). Сред азиатските народи е известно и като "дървото на живота“.
Това дърво, роднина на кашуто, не винаги е дърво. Може да расте и под формата на многостволен разклонен храст. На височина достига до 6 метра.
Най-голямото удобство в този случай за човека е ниската му и широка корона, която се отличава от другите дървета с това, че е много гъста. Кората на дървото има сиво-кафява окраска и винаги е покрита с дълбоки пукнатини.
Плодът му е с яйцевидна форма с ъгловата костилка с дължина не повече от 25 мм. При това ядрото му – семето, се характеризира като изключително белтъчна фракция.
Вътрешната част на черупката винаги е кожеста и има червен, жълт или лилав цвят, а семената са зеленикави.
Периодът на пълното узряване на ядките е септември-ноември месец. Но в много страни, в които се отглеждат (Гърция, Италия, Сирия, Иран, Испания, Турция, САЩ), урожаят се събира през юли-август. Тогава черупката се разчупва частично, като издава звук, а листата, под въздействието на ултравиолетовите лъчи, отделят активно етерични масла, което може да провокира световъртеж при здравия човек.
Къде расте шам фъстъкът?
Основните места, където расте дървото-дълголетник (живее около 400 години) в диворастящ вид са Североизточен Иран, Сирия, Месопотамия и планинските склонове на Средна Азия. Предпочита тропичния и субтропичния климат.
Химичен състав на шам фъстъка
Благодарение на богатия си състав, шам фъстъкът е много калоричен продукт. Но, независимо от това, се препоръчва от диетолозите на хора, които искат да отслабнат, тъй като съдържа много диетични фибри. Какво се съдържа в 100 гр шам фъстък?
- Микроелементи като фосфор, калий, мед, желязо, манган, магнезий. Те отговарят за нормалното функциониране на целия организъм
- Около 20 гр белтък – източник на аминокиселини. Те забавят стареенето на клетките и провокират произвеждането на колаген за възстановяване на костите, връзките и кожата
- Около 50 гр мазнини, състоящи се от полезни за човека мастни киселини – олеинова, линоленова, стеаринова, палмитинова. Те отговарят за нормалния липиден обмен, за регулиране тонуса на съдовете и предпазване от сърдечно-съдови заболявания
- Около 25 гр въглехидрати, които възстановяват енергийните потребности на човека
- Витамини от група А (зеаксантин, лутеин) и група В (В1, В9, В6), които подхранват и насищат клетките, възстановяват защитните и регенериращите им функции.
Полезните свойства на ядките са обусловени от наличието на всички тези съставки. Затова на всеки човек се препоръчва да ги включи в ежедневното си хранително меню, дори и да са в малки количества.
Има някои противопоказания за децата. Ако се използват прекомерно много, може да предизвикат алергична реакция. Затова родителите трябва внимателно да контролират консумацията им от децата.
С какво са полезни шам фъстъците?
- Помагат да се удължи младостта на клетките. Фенолните съединения възпрепятстват разрушението на стените им от свободните радикали. Шам фъстъкът влиза в групата продукти с голямо съдържание на антиоксиданти. Благодарение на това се смята за един от най-добрите източници на дълголетие
- Благодарение на наличието на огромно количество витамини се препоръчва да се използва за възстановяване на жизнените сили: след спортна тренировка, след дълъг работен ден, след продължително боледуване
- Повече от полезен е шам фъстъкът в укрепването на съдовата система. Антиоксидантите заздравяват съдовете и се справят с причините за учестено сърцебиене
- Съдържащият се танин помага да се изведат токсичните вещества като глюкозиди, алкалоиди и тежки метали от организма при отравяне
- Лутеинът въздейства положително върху зрението
- Благодарение на аргинина ядките повишават половата активност при мъжете
- Хранителните влакна способстват мекото извеждане на шлаките от червата и поддържането на микрофлората им.
С козметична цел маслото от шам фъстък се използва за:
- Избелване на кожата;
- Борба с първите признаци на старостта;
- Оказване на регенериращо въздействие върху кожата
- Снемане на възпаленията по лицето и тялото.
Полезен ли е шам фъстъкът за мъжете?
Заради неправилното хранене и предимно заседналия си начин на живот, някои мъже още от млади губят сексуалното си влечение и активност. Това е свързано с понижаването на мъжките хормони в кръвта. След провеждане на многобройни изследвания и експерименти, учените са доказали, че за да се подобри качеството на спермата и жизнеспособността на сперматозоидите, мъжете трябва да употребяват шам фъстък.
Препоръка: При възникване на полово безсилие е необходимо в продължение на три седмици да се ядат по 30 гр шам фъстък всеки ден. След това включете ядките в ежедневния си режим на хранене.
Механизмът на ерекцията е пряко свързан с процеса на кръвооросяване на половия член. Ако Ви е интересно да разберете с какво е полезен шам фъстъкът в тази ситуация, отговорът е лесен – в тях има аргинин, който отговаря за разширяването на съдовете. Така, насищайки организма с азотен оксид, мъжът може да се избави от половите разстройства.
Как шам фъстъкът въздейства върху женския организъм?
Жените се борят по-активно с излишните килограми от силния пол. Повечето момичета, прочитайки етикета с калоричността на шам фъстъка, се отказват от него. Малко от тях знаят, че тези прекрасни ядки могат да станат незаменими помощници във войната с килограмите.
Ако настъпи непреодолимо чувство на глад, само няколко фъстъка бързо ще преборят това чувство, като ще удължат чувството на ситост с още няколко часа. Регулярната употреба на шам фъстък подпомага правилната работа на червата и ефективното им пречистване от шлаките и токсините. А това е много по-важно от калоричността на употребяваната храна.
Важно! Ползата и вредата от шам фъстъка в този случай зависи само от количеството, което се употребява. Затова не се препоръчва да се ядат повече от 20 гр от тези ядки на ден.
Може ли бременните да ядат шам фъстък?
В периода на бременността е желателно жените да не боледуват. Високото съдържание на фитостероли и различни витамини в шам фъстъка способства укрепването на имунната система. Освен това в ядките има зеаксантин, калций и лутеин, които помагат за правилното сформиране костната тъкан на бебето.
Витамините от В групата помагат по естествен начин да се поддържа здравето на косата и ноктите. Тъй като през бременността трябва да се премахне разнообразната химическа козметика, на бъдещата майка ще и е необходима допълнителна порция красота.
Препоръки: в шам фъстъка се съдържат много фибри. 15 ядки се равняват на половин порция овесена каша. Нека бременните не прекаляват с употребата на ядките. Препоръчва се да се използват не повече от 15 бройки на ден.
След раждането на бебето за жените има противопоказания. По време на кърмене не бива да се яде шам фъстък. Дори и бебето да е на изкуствено хранене, трябва да минат не по-малко от 7 месеца след раждането, за да може отново да употребяват любимото си лакомство.
Вкуснo с шам фъстък
Световно известното име на шам фъстъка е измислено не от ботаниците, а от готвачите. Често се използват неосолени, изсушени на слънцето ядки в различни направления:
- В сладкарството
- За правенето на колбас
- Като добавка в периода на "зрялост“ на твърдите сирена.
Шам фъстъците може да се ядат солени или с овкусяващи добавки. Но имат противопоказания за хора с бъбречни заболявания, тъй като могат да предизвикат отоци. С лечебна цел се препоръчва да се консумират сурови.
Най-често се използва шам фъстъкът за салати. Например вземете авокадо, рукола и домати. Нарежете всички съставки на половинки. Добавете месо от скариди и шепа солени шам фъстъци. Подправете със сос от зехтин и лимонов сок. Това ястие ще се хареса и на мъжете, и на жените.
Противопоказания и възможна вреда от използването на шам фъстък
Ядките шам, както и маслото от тях, не се препоръчва при хора:
- Склонни към напълняване
- Страдащи от затлъстяване в която и да е степен
- С отоци и непостоянно кръвно налягане
- Под 16 годишна възраст (често ядките предизвикват алергия именно при тази категория хора)
- С бъбречна патология
- Които кърмят.