Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Как да се справим с киселините?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 801 прегледа на този пост

Киселините са един от най-честите здравословни проблеми, които могат да се случат в живота на човека. Симптомите са типични и не могат да се сбъркат: парене в областта на хранопровода и гръдната кост, подуване на стомаха и дискомфорт, още по-типично засилващи се в легнало положение.

Защо се проявяват киселините?

Храната е основен причинител на киселини.

Киселините са проблем, който специалистите гастроентеролози обясняват с нездравословно и обилно хранене. Проблемите могат да се отключат и при тютюнопушене, наднормено тегло, твърде често преяждане, прием на много сладки храни, прием на медикаменти. Макар и доста често проявяващ се симптом, не трябва да неглижираме появата на киселини, тъй като те са един от съпътстващите проблеми на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Как да се справим с киселините без да прибягваме към медикаменти, които, както вече посочихме, задълбочават проблема? Кои са навиците при храненето, които могат отключат проявата на киселини? Какъв хранителен режим да спазваме и кои хранителни групи ни помагат да се справим с появата на киселини? По-долу можете се запознаете с един балансиран режим за хора, предразположени към поява на киселини, които според последните проучвания са всеки втори възрастен.

Зърнени храни

В менюто на хората, които се борят с киселините, зърнените храни не са табу. Белите зърнени култури, като бял ориз, жито и лимец, са допустими добре сварени. Могат след топлинната обработка да се пасират. Добре е да се избягват от своя страна (или поне да се консумират по-рядко) бобът, лещата, кафявият ориз. Те обикновено предизвикват подуване и дискомфорт, които от своя страна предразполагат към киселини. Затова е добре да ги накисваме за едно денонощие преди употреба, тъй като този навик ни предпазва от подуване на корема.

Подправки

Подправките са част от суперхраните, макар те самите да не са храна, а по-скоро съпътстващо и овкусяващо средство с 0 килокалории – отлична новина за търсещите отслабване. При честа поява на киселини използвайте пресни подправки като копър, магданоз, чубрица. Добре е да избягвате черен пипер, лют червен пипер, индийско орехче, сух розмарин, бахар, кимион. Това са подправки, които колкото и да са полезни, повишават секрецията на стомашни киселини и значително повишават риска от оплаквания като киселини и нарушен стомашно-чревен комфорт.

Плодове и зеленчуци

Основно правило е да приемате плодове без мъх и да премахвате кората им. Киселинността на цитрусите също дразни чувствителния стомах. От зеленчуците най-подходящи са картофите, морковите и тиквичките. Подходящ метод за обработката на зеленчуците са задушаването и обработката на пара, както и печенето. Пърженето е метод, който трябва да се избягва.

Нездравословното хранене отключва киселините.

Месо

Месото, което избират хората, страдащи от киселини, трябва да е немазно като пилешко, пуешко, риба и заешко. Задължително е да се избягват пържените и панираните меса, както и червените такива.

Мляко и млечни продукти

Млякото е една от най-необходимите съставни части в менюто на хранещите се здравословно хора. То ни набавя ценни нутриенти и трябва да присъства възможно по-често. При чести оплаквания от киселини можем да избираме нискомаслени мляко, сирене и извара. Добре е да се избягват по-екзотични сирена като синьото например, както и кашкавалът и прясното мляко.

Мазнини

Кои са най-здравословните мазнини, с които можем да захранваме организма си, прочетете тук. Приемът на такъв тип мазнини важи и при хранителния режим за хора, които страдат от киселини. Добре е да се приемат много ядки, масла от ядки, както и висококачествен зехтин. Подходящо е да не ги обработвате термично, а да ги добавяте след като сте приготвили ястието си.

Една от най-честите грешки при диетата на хора, които страдат от киселини, е приемът на наситени мазнини след термична обработка.

Здравословните навици за избягването на киселини:

  • Редовни физически упражнения
  • Избягване на тютюнопушене
  • Не прекалявайте с кафето и алкохолните напитки
  • Не се хранете бързо, а дъвчете добре храната
  • Стремете се към намален стрес и уравновесен начин на живот
  • Не преяждайте и се стремете последното хранене да е 2 часа преди сън
Как да се справим с киселините? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™