Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Желязодефицитна анемия – симптоматика и лечение – 1 част

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Желязодефицитна анемия – симптоматика и лечение – 1 част


Какво е анемия заради железен дефицит?

Не е тайна, че много хора, при които е открита анемия, са склонни да оставят състоянието си без внимание. Между другото, опитът на лекарите сочи, че това състояние може сериозно да застраши здравето, например да влоши протичането на различни кардиологични патологии. Какво се случва в тялото при анемия, какво крие това състояние и както трябва да направите, за да се избавите от него?

Симптом или болест е?

В тялото на възрастния човек се съдържат само 4-5 грама желязо, което е едва част от общия процент на масата на тялото. Между другото точно този елемент подсигурява процесите на дишането, синтеза на колагена, позволява на различни клетки на кръвта да изпълняват функциите си и т.н. Основната част от този елемент влиза в състава на хемоглобина – белтък в кръвта, който може да се съединява с кислорода и да го пренася в тъканите. Всеки ден човек трябва да употребява около 1 мг желязо, за да попълва естествените му загуби (за жените това число е малко по-високо  1,4 мг на ден). В противен случай се развива ЖДА.

Анемията не е болест. Както гласи определението на СЗО, това е състояние, при което количеството кръвни телца (и следователно възможността им да пренасят кислорода) е недостатъчно за удовлетворяване физиологичните нужди на организма. Именно дефицитът на желязо е най-честата (макар и не единствената) причина за анемия.

Този елемент се съдържа в нашето тяло в две форми. Хемовото желязо влиза в състава на хемоглобина, а ние го получаваме само от продуктите с животински произход. Точно затова лекарите съветват при анемия да употребяваме повече червено месо. Нехемовото желязо влиза в състава на другите тъкани, а го получаваме от зеленчуците, плодовете и зърнените храни. Имаме и запас от желязо, който се съдържа в специален белтък – феритин.

При анемия хемоглобинът, тоест количеството на желязото в кръвта е понижено

Към основните причини, поради които в организма се формира дефицит на желязо, се отнасят следните:

  • Хронична кръвозагуба с различна локализация;
  • Донорство;
  • Висока потребност от желязо (бременността, кърменето, периодът на интензивен растеж);
  • Влошено абсорбиране на желязото (ентерити, резекция на тънкото черво и други);
  • Хронични болести на черния дроб;
  • Небалансирана диета, храносмилателно разстройство;
  • Тумор.

За наличието или отсъствието на анемия при човека може да се съди по резултатите от кръвните изследвания. Световната здравна организация дава следните данни, по които се установява анемия и се определя нейната степен.

Група Норма Анемия
Деца от 6 месеца до 5 години 110 и повече

Лека (100-109)

Умерена (70-99)

Остра (по-малко от 70)

Деца 5-11 години 115 и повече

Лека (110-114)

Умерена (80-109)

Остра (по-малко от 80)

Деца 12-14 години 120 и повече

Лека (110-119)

Умерена (80-109)

Остра (по-малко от 80)

Небременни жени (над 15 години) 120 и повече

Лека (110-119)

Умерена (80-109)

Остра (по-малко от 80)

Бременни жени 110 и повече

Лека (100-109)

Умерена (70-99)

Остра (по-малко от 70)

Мъже (над 15 години) 130 и повече

Лека (100-129)

Умерена (80-109)

Остра (по-малко от 80)

*Мерни единици – хемоглобин в грамове на литър.

Жените са с по-голям риск от възникване на желязодефицитна анемия от мъжетеЖените, във връзка с ежемесечната кръвозагуба по време на менструация, са с риск към развитие на анемия повече, отколкото мъжете. Рискът се увеличава по време на бременност, когато натоварването върху организма е съществено по-голямо. Също така в рискова група са и децата (особено капризните към храна с неустановен хранителен режим), хората, преминали през сериозни травми или страдащи от болести на стомашно-чревния тракт. Това може да пречи за правилното усвояване на желязото (Fe).

Анемията не се появява веднага, първо е в скрита (латентна) форма. В този период в организма се понижават запасите от желязо, но наличието му в кръвта и тъканите остава в нормални нива. Дефицитът на желязо обаче прогресира и води до формирането на опасен симптом.

Когато съдържанието на Fe, значи на хемоглобин, е по-ниско, това води до влошаване снабдяването на тъканите с кислород. В резултат на ЖДА на първо място страда имунитетът, централната нервна система, влошава се работата на сърдечно-съдовата система, жлезите на вътрешна секреция. Хората с анемия понасят много по-зле физическите усилия, по-бързо настъпва изтощение. Ако бременна жена страда от анемия, това може да доведе до хипоксия и забавяне в развитието на плода.

Външни прояви на анемия

Част от симптомите на желязодефицитна анемия са умора, слабост, сънливостПри недостатъчно хемоглобин (а това е основният признак на анемия) се появяват субективни оплаквания за влошено състояние и се наблюдават обективни клинични признаци на анемия. Пациентът се оплаква от бързо изморяване, сънливост, понижаване на работоспособността, влошено понасяне на физически натоварвания. Може да възникне шум в ушите, мушички пред очите, задух. При пациентите с исхемична болест на сърцето зачестяват пристъпите на стенокардия.

Външните признаци за развитие на анемия могат да се бледността на кожата, появата на отоци предимно на глезените и лицето, а също и тахикардия, промяна в ЕКГ-то.

При недостиг на желязо в тъканите възниква така нареченият „сидеропеничен синдром“. Човек забелязва промяна на вкуса (може да се появи желание да яде глина например), влошава се състоянието на кожата, възникват цепнатини в ъглите на устните, косата започва да цъфти повече, ноктите губят блясък, бялата част на очите придобива синкав оттенък.

При кърмачетата един от симптомите на анемия може да е оригването, а при по-големите деца – храносмилателните разстройства, диарията. При прогресиране на състоянието може да се увеличат черният дроб и далакът, да се повиши възбудимостта.

Във >>ВТОРА ЧАСТ<< на тази статия ще разгледаме как се диагностицира, как се лекува и как се провежда профилактика на желязодефицитна анемия.

Желязодефицитна анемия – симптоматика и лечение – 1 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™