Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Желязодефицитна анемия – симптоми и лечение – 2 част

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Желязодефицитна анемия – симптоми и лечение – 2 част


Диагностика на желязодефицитна анемия

Към >>ПЪРВА ЧАСТ<< на статията, където разгледахме по-подробно какво представлява това състояние и кои са неговите симптоми.

Диагностика на желязодефицитна анемия чрез изследване и преглед на болнияЕтапите на откриване на това състояние са:

 • Установяване на анемичен синдром самостоятелно;
 • Потвърждаване на анемия с желязодефицитен характер;
 • Търсене на причината за заболяването, лежащо в основата на железния дефицит при болния.

Нивото на хемоглобина в плазмата на кръвта се установява в хода на клинично изследване. При анемия то е по-малко от 120 гр/л при жените и по-малко от 130 гр/л при мъжете.

Също така в рамките на клиничните изследвания се определя броят на еритроцитите, тромбоцитите, ретикулоцитите, левкоцитната формула, разчита се цветният показател (при анемия е по-нисък от 0,85 при норма 1,0) или средното съдържание на хемоглобина в еритроцитите (при патология е по-малко от 24).

При анемия се променя и външният вид на еритроцита, възниква така наречената хипохромия. Променените еритроцити приличат на пръстени с широк вътрешен просвет. В кръвта преобладават микроцити – по-малки от нормалното еритроцити.

При биохимичен анализ на кръвта се определя концентрацията на серумно желязо, а също и нивото на феритин в кръвта. При норма на серумно желязо 13-30 единици за мъжете и 12-25 единици за жените при анемия този показател е занижен понякога много сериозно. При това трябва да се има предвид, че този показател се колебае сериозно през деня, а също и при жените –по физиологични причини. Нивото на феритин в кръвта също намалява и е по-малко от 15-20 мкг/л.

Особености на лечението на анемия при възрастни и деца

Някои хора смятат, че ако на пациента му е открита анемия, трябва първо да се коригира начинът на хранене: да се увеличи употребата на месо, червени ябълки, елда, да се пие сок от нар. Но храненето едва ли ще помогне да се попълни дефицитът на желязо. Ако той е вече налице, трябва да се приемат специални препарати, тъй като усвояването на желязото от тях се случва много по-добре, отколкото на това от храната.

На третата седмица от лечението се изследва нивото на хемоглобина. Обикновено към края на първия месец нивото на Fe и хемоглобин се стабилизира, но лечението трябва да се продължи още един или два месеца за попълване на запасите.

Лекарствена терапия при анемия

Препаратите с желязо се изписват за вътрешен прием, тъй като този елемент се абсорбира предимно в червата. Инжекциите са необходими само в случай на чревна патология или непоносимост към перорални препарати. Лекарите изписват дву- или тривалентно желязо, което се отличава по степен на абсорбиране (двувалентното се усвоява по-добре в червата). За да се прецени дневната доза, се използва формула:

Препарати с двувалентно желязо:

Лекарства с желязо срешу анемия за деца и възрастни

 • За деца под 3 години – 5-8 мг желязо на кг телесна маса на ден;
 • За деца над 3 години – 100-120 мг на ден;
 • За възрастни – 200 мг желязо дневно.

Не се изписват при нарушена абсорбация на желязото, патологии на стомашно-чревната система, при склонност към развитие на кръвоизливи или при алергични реакции към железните соли.

Препарати с тривалентно желязо:

 • За недоносени деца – 2,5-5 мг на килограм телесна маса на ден;
 • За деца до 1 годинка – 25-50 мг дневно;
 • За деца от 1 до 12 години – 50-100 мг;
 • За деца над 12-годишна възраст – 100-300 мг;
 • За възрастни – 200-300 мг на ден.

Тези препарати се понасят добре, приеманата храна не влияе върху абсорбирането им (може да се пият със сок или мляко например). При нарушено усвояване на желязото и при индивидуална непоносимост този вид препарати не се изписват.

Лечение на ЖДА с диета

За да се проведе ефективна профилактика на това състояние и да се поддържа постигнатият след лечението резултат, трябва да се обърне специално внимание на хранителния режим.

Хранителни добавки с желязо и витамини при желязодефицитна анемияОбикновено употребяваме с храната 5-15 мг желязо, но то не се усвоява цялото, а около 10-15% от него. Основният му източник е месото (говеждо, агнешко, черен дроб), в което се съдържа хемово желязо. В растителните продукти присъства нехемово желязо, но то се усвоява доста по-лошо. Основните източници на този важен елемент са елда, бобовите растения, цвеклото, доматите, чушките, морковите, нарът, касисът, ябълките, сливите, кайсиите, гъбите. Абсорбирането му се усилва от витамин С, а се отслабва от таниновата киселина, която се съдържа в чая.

Прием на витаминно-минерални комплекси

Често освен препаратите с желязо на пациентите с анемия се изписват витаминно-минерални добавки, които съдържат компоненти за подобряване на неговото усвояване. Това са добавки с цинк, мед, фолиева киселина, витамин В12. Усвояването му се подобрява и от аскорбиновата, кехлибарената и ябълчената киселини. Често като профилактично средство се изписва хематоген, който съдържа желязо и стимулира кръвотворението. Също така служи и за ефективен източник на белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Дефицитът на желязо в организма оказва комплексно негативно влияние върху много органи и системи. Въпреки битуващото мнение, няма как желязодефицитната анемия да се излекува само с диета: спазването на правилен хранителен лежим трябва да се съчетава с прием на съответните препарати. А след приключването на лечението трябва да се провежда профилактика на повторно развитие на ЖДА. В съвременните условия на живот, когато имаме голям избор от витаминни и минерални добавки, това не е трудно. Трябва само да изберем правилните за себе си и децата си.

Профилактика на желязодефицитната анемия

Профилактиката на желязодефицитното състояние при децата е много важна. Но сигурно много родители знаят колко е трудно да убедим едно малко дете да пие хапчета. И тогава си спомняме, че от много време се произвеждат хранителни добавки, които помагат да попълним железния дефицит. Biomall.bg Предлага много такива добавки – в различни разфасовки, на различни доказали се в света на добавките производители. Може да ги разгледате >>ТУК<<.

Желязодефицитна анемия – симптоми и лечение – 2 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™