Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Минерали – Желязо

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Минерали – Желязо


Желязо – какво представлява и защо е толкова важно?

Вие знаете ли, че желязото защитава планетата от „космически атаки“? Благодарение на огромните натрупвания на този елемент се формира магнитното поле на Земята. Като екран полето я защитава от астероиди.

Желязото играе роля не само в такива глобални неща, но и в нашия ежедневен живот. Стоманата и повечето сплави са създадени именно на основата на този елемент. По този начин всичко, от приборите за маса до автомобилите и микроелектрониката, не би могло да работи без желязо. И накрая, без него би бил невъзможен нашият живот, тъй като този минерал е част от състава на хемоглобина – съдържимото на еритроцитите, благодарение на което тъканите имат възможността да използват кислород. Този забележителен елемент крие в себе си още много полезни свойства.

Желязото е незаменим за човешкия организъм елемент, тъй като участва в състава на кръвта и без него съществуването не е възможно

Съдържанието на желязо в продуктите (на 100 гр):

 • Черен дроб – 10-20 мг;
 • Мая – 18 мг;
 • Морско зеле – 16 мг;
 • Леща – 12 мг;
 • Елда – 8,2 мг;
 • Жълтък – 7,2 мг;
 • Заешко месо – 4,4 мг;
 • Черен хайвер – 2,5 мг.

Какво представлява желязото?

Желязото е метал, който се намира в организма и е необходимо да бъде в оптимални количества за доброто здраве на човекаТова е метал. В състава на органите и тъканите желязото е около от 3 до 5 грама. Това е малко, но на организма му е напълно достатъчно, за да може успешно да продължава да съществува. 4/5 от цялото желязо отива за хемоглобина, останалата част е по организма и е разпределена в черния дроб, мускулите, костите и т.н. Малко от желязото влиза в състава на ензимите. С течение на времето минералът започва да се изгубва по естествен начин и във връзка с това на човек му е необходимо постоянно да постъпват определени дози желязо. То се губи с урината и потта, при жените изразходването на желязото се случва всеки месец по време на менструациите.

Хранителни продукти, богати на желязо

Елементът е толкова разпространен в природата, че желязото присъства в състава на повечето хранителни продукти. Най-добрите източници са животните – месото и черният дроб. В тях желязото е в най-добре усвояващата се форма. В растителните продукти то обикновено е по-малко, отколкото в животинските, но те също са важен източник за постъпването на минерала в тялото. Той присъства в цитрусовите плодове, нара, цвеклото, елдата, бобовите растения, ядките, тиквата, ябълките, морското зеле, райската ябълка.

Дневната потребност от желязо

По правило, при мъжете потребността от витамини и минерали е по-голяма, отколкото при жените, но в този случай това не е така. По-високите дозировки на желязо са необходими на жените. На тях им трябват 18 мг от минерала, докато на мъжете – 10 мг. За децата нормата не е точно определена, може да бъде от 4 до 15 мг.

Увеличаване нуждата от желязо

Желязото при бременни и жени в менструация се губи повече и затова е важно да се приема допълнителноПо-големите нужди от желязо са присъщи за следните групи хора:

 • Жени в периода след менструация. Кръвозагубата, дори и малка, изисква компенсация на съдържанието на хемоглобина в кръвта
 • Бременни и кърмещи жени. В периода на бременността се осъществява значителен разход на желязо за построяването на организма на плода, а кърмещите жени изразходват желязото си за храненето на бебето (то прониква в кърмата). Буквално всяка втора бременна жена има признаци на дефицит на желязо, което говори за значително повишаване потребността от този елемент при бъдещите майки.
 • След травми, кръвозагуби, сериозни хирургични операции.

Желязото е много ценен елемент. Заради това организмът се е научил да го ползва повторно. При естественото разрушаване на старите еритроцити специални белтъци-преносвачи „хващат“ освободилото се желязо и го пренасят в органите за кръвотворение, където то отново се използва.

Но загубите на този минерал все пак са много големи, така че в ежедневието на много хора им трябва допълнителен прием на желязо. Ако Вие имате повишена нужда от този елемент, е хубаво да започнете да приемате добавки със съдържание на желязо.

Имаме някои предложения за Вас, които може обстойно да разгледате в категорията „Здравословни проблеми“ > АНЕМИЯ.

Усвояването на желязото от храната

Желязото присъства в много продукти, но най-добре се усвоява от животинските и в присъствието на витамин СДори и в идеални условия, от храната се усвояват не повече от 10% желязо. Има редица фактори, които още повече понижават тази цифра. А има и определени фактори, които повишават абсорбирането му. Какво определя степента на усвояването на желязо?

 1. Източникът. В животинските продукти желязото се съдържа в лека за усвояване двувалентна форма. В растителните тя е тривалентна. За да се усвои и да „се пусне“, организмът трябва да изгуби енергия, за да възстанови минерала до двувалентна форма. Именно затова голяма част от желязото, постъпило от елдата или сока от нар, не е в полза за организма.
 2. Здравите храносмилателни органи. При понижена киселинност на стомашните сокове, гастрит и ентерит абсорбирането на желязо намалява съществено. При здрав храносмилателен тракт то е оптимално.
 3. Съставът на храната.
 4. Желязото се усвоява по-добре в присъствието на витамин С, органичните киселини на плодовете и зеленчуците, аминокиселините лизин и хистидин, а също и някои въглехидрати като фруктоза и сорбит. Така че месото и черният дроб винаги трябва да се съчетават със свежи зеленчукови салати.
 5. Желязото се усвоява по-лошо в присъствието на дъбилни вещества, хранителни влакна (те абсорбират в себе си молекулите на желязото и го извеждат от организма), фитин, оксалова киселина. Това значи, че ако Вие се стремите да получите повече желязо, трябва да избягвате прекалено честата употреба на продукти като бобови, киселец, спанак, трици. Много силен антагонист на желязото е калцият. Продуктите, които съдържат калций (най-вече млечните), предотвратяват неговото усвояване.

Биологичната роля на желязото

При недостиг на желязо човек развива хронична умора, анемия и други проблемиФункциите на желязото са такива:

 • Той е незаменим елемент за кръвотворението и основа за образуване на хемоглобина и за формиране на еритроцитите
 • Важен е за синтеза на тироидни хормони
 • Укрепва имунитета, повишава защитните сили на организма
 • Подобрява работата на някои витамини като В6, В12, Б9
 • Подобрява ефекта на редица микроелементи като кобалт, манган, мед
 • Влиза в състава на ензимите, които неутрализират вредните вещества в организма
 • Дава възможност на клетките да дишат, а това не е  просто оздравително, но е и козметичен ефект. При нормално постъпване на желязо в тялото човек остава с добро състояние на дермата, нотките и косата
 • Защитава от преумора и хронична умора
 • Има голямо значение за работата на нервната система.

Признаци за дефицит на желязо

Недостигът на този минерал и необходимостта от регулярно използване на желязо е много разпространено явление. Първият и най-важен признак за дефицит на елемента в организма е анемията.

Намаляването на броя на еритроцитите и нивата на хемоглобина в кръвта води до такива симптоми като: слабост, бързо настъпване на умора, неустойчивост към физически натоварвания, запеци или диария, нарушен апетит и вкус, изтръпване в крайниците и студени крайници, бледа и суха кожа, влошено състояние на ноктите, косопад, отслабен имунитет и други. Често именно тези признаци позволяват да се сетим, че има дефицит на желязо в тялото ни. Обръщаме се към лекар, той ни преглежда и открива анемия.

Признаци на излишък на желязо

Хранителните добавки дават правилните дози да по-добро поддържане на здравето

Дори и да се храним с продукти, които съдържат висока концентрация на желязо, не възниква излишък от този минерал. Това е така, тъй като организмът „филтрира“ самостоятелно излишъка на минералните съединения и си взима точно толкова желязо, колкото му е нужно.

Доста по-трудно му е обаче, да се пребори със свръхвисоки дози на желязо, постъпващи с препаратите. Ако използвате съдържащи желязо средства и хранителни добавки прекалено интензивно, може да се отровите. Това се изразява в повръщане, главоболие, храносмилателни нарушения и други симптоми.

Излишък на желязо се наблюдава и при рядкото заболяване с името хемохроматоза. При тази болест организмът патологично трупа желязо, което се проявява в сериозни нарушения в черния дроб и други органи.

Фактори, влияещи на съдържанието на желязо в продуктите

Ако дълго време продуктите се обработват термично, съдържанието на усвояващото се желязо в тях намалява, тъй като то се превръща в не много достъпна за усвояване форма. Затова, ако купувате месо или черен дроб, избирайте продукти с по-високо качество, които няма да са много жилави и твърди и няма да трябва да се готвят дълго.

Защо възниква железен дефицит?

Причините за недостатък на желязо:

 • Болести на храносмилателните органи
 • Недостатъчно употребяване на животинска храна, строги диети, вегетарианство
 • Остра или хронична кръвозагуба (дори и минималното кръвотечение при хемороиди след време може да стане причина за анемия).

Защо хранителни добавки с желязо?

Доказано е, че ако при човек има дефицит на желязо, който вече е довел до анемия, е безполезно да се поправя хранителния режим. Трябва задължително да подобрим подхранването на организма си с хранителни добавки, които съдържат този микроелемент. Ако Вие искате да предотвратите дефицита на желязо или да се избавите от вече възникнал недостиг на желязо, трябва, без много да му мислите, да си набавите желязо или от витаминно-минерални комплекси, или самостоятелно да започнете да го използвате. Най-добре желязото от хранителните добавки би действало, ако се приема заедно с витамините Б6, Б9 и Б12.

Минерали – Желязо Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™