Синдромът на раздразненото черво – симптоми
Раздразненото черво е състояние, при което се наблюдава нарушение в работата на храносмилателната система на фона на психоемоционално разстройство. По статистика от него страдат около 15-20% от населението на планетата. Най-склонни към това състояние са хората на възраст 20-45 години, при това жените боледуват от него по-често.
Причини за този синдром
Всъщност това е хронично разстройство на червата с нарушени функции без явни причини. Дори и многобройните изследвания не са помогнали на учените да изяснят етиологията на болестта. При повечето пациенти не са се наблюдавали други патологии, които биха могли да предизвикат проблеми с червата.
В резултат на изследвания е установено, че развитието на този синдром провокира съвкупност от проблеми с физиологичното и психическото здраве на човека. Най-явно се проследява зависимостта на синдрома на раздразненото дебело черво от психологичните фактори. Във връзка с това изследователите са предположили наличието на психо-неврогенни фактори за развитието на болестта. Синдромът се предизвиква от:
- Некачествени храни;
- Употреба на много газирани напитки;
- Прекалено много кофеин;
- Злоупотреба с алкохол;
- Недостиг на фибри в хранителния режим;
- Преяждане;
- Чревни инфекции;
- Нарушена чревна моторика;
- Продължителни стресове;
- Повишена чувствителност;
- Бактериален гастроентерит;
- Старческа възраст;
- Синдром на излишен бактериален растеж (дисбиоза);
- Наследственост;
- Менструация (при жените);
- Депресия.
Симптомите
Повечето пациенти отбелязват, че пристъпите на синдрома на дразнимото черво продължават 2-4 дни, след което симптомите стават по-слабо изразени. По статистика около 60% от болните страдат от психически разстройства като депресия или тревожност.
Половината от пациентите имат вегетативни разстройства, включително мигрена, треперене на ръцете, неудовлетворено вдишване. Признаците на раздразненото черво зависят от характера на протичането на патологията:
Типове
1. С диария – течни изпражнения до 2-5 пъти на ден. Диарията възниква често сутрин, а нощем не се проявява често. Други характерни симптоми:
- Чести позиви за дефекация по време или след хранене;
- Болки в корема след прием на храна, предимно в долната и страничните части на корема;
- Стомашни болки след изхождане;
- Затруднено уриниране.
2. Със запек – изхожданията са по-малко от веднъж на 3 дни. Други симптоми на този тип синдром са:
- Разсейваща се болка с неясна локализация;
- Пристъпите на болката се сменят с постоянни болки;
- Гадене;
- Метеоризъм;
- Горчив вкус в устата.
3. Смесен – пристъпите на диария се сменят със запеци. Водещите симптоми са:
- Повишено образуване на газове;
- Спастични болки в корема, които минават след изхождане;
- Бяла или прозрачна слуз в изпражненията;
- Подут корем;
- При позиви за дефекация се появява усещане, че не можете да се сдържите.
Диагностика
Специфичен тест за определяне на този синдром към момента на съществува, тъй като болестта не предизвиква никакви патологични изменения в стомашно-чревния тракт. Поради това диагностиката включва процедури, които помагат да се изключи наличието на други заболявания:
- Изследване на изпражнения – целта е да се открият паразити, които могат да предизвикат патологии, сходни по симптоматика на синдрома на дразнимото дебело черво. Материалът трябва да се предостави в лабораторията до 2 часа след изхождането. Ако в изпражненията има слуз или кръв, те също трябва да са в контейнера.
- Обща кръвна картина за определяне на качествения и количествения състав на кръвта, по които може да се открие инфекция. Пациентът трябва да даде кръв от пръста сутрин на гладно.
- Кръвно изследване за целиакия – потвърждава или отхвърля целиакия – болест, при която се наблюдава имунна реакция към белтъка глутен. Изследването включва биохимичен анализ на кръвта и имунни проби.
- Колоноскопия – изследва се състоянието на правото черво. В аналното отверстие се въвежда специална гъвкава тръба с видеокамера в края. По време на процедурата също може да се вземе материал за биопсия.
Правилното хранене е най-важното условие за елиминиране на функционалните нарушения, към които се отнася дразнението на лигавицата на червата и прекаленото отделяне на газове. Изборът на продукти зависи от тежестта на състоянието, но при съставянето на менюто е важно да се придържате към основните принципи.
Принципи на храненето при дразнимо черво
Нарушената дейност на храносмилателния канал се случва заради понесен стрес, неправилно хранене, активиране на патогенна микрофлора. Изпълнението на основните препоръки ще Ви помогне да възстановите храносмилането си. Диетата при синдром на дразнимо дебело черво с метеоризъм съответства на следните принципи:
- Спазвайте строго режима на хранене. Почивките между храненията трябва да са не повече от 3 часа.
- Употребявайте прясно приготвена топла храна, лека за храносмилане и усвояване (особено вечер).
- Варенето, задушаването, готвенето са основните начини за приготвяне на ястията.
- За предпочитане е да се храните разделно (най-добре 5-6 пъти).
- В периода на обостряне се препоръчва да рендосване храните, в период на ремисия – да готвите както обикновено.
- Задължително пийте по около 8 чаши вода на ден. Пийте билкови чайове.
- Ограничете количеството на продуктите, напитките, които съдържат кофеин.
- Изключете от менюто си мазните, пушените, пържените ястия.
- В режима не се допускат продукти, които усилват образуването на газове, стимулират прекаленото секретиране на жлъчка и стомашни сокове.
Полезно би било да си водите дневник, в който да записвате всички продукти, които ядете през деня.
Това помага да откриете причината за чревната дисфункция. Диетата при раздразнено черво трябва да е насочена към възстановяване функционалността на храносмилателния канал. Тя има много варианти, изборът зависи от клиничната картина.
Разрешени и забранени продукти при дразнимо черво
В името на това функционално нарушение неслучайно присъства думата "раздразнено“, затова трябва да откриете продуктите, които предизвикват патологичното състояние на червата и да ги изключите от хранителния си режим по време на лечението. В период на ремисия ограничете употребата им до минимум. Храненето при раздразнено дебело черво не е разнообразно, но е пълноценно.
Забранени продукти:
- Бобови
- Ечемик;
- Ръжен хляб;
- Ядки, сухи плодове;
- Продукти, съдържащи соя (колбаси);
- Полуфабрикати, бързи храни;
- Картофи, зеле, репички, ряпа;
- Лук и чесън;
- Сурови ябълки, круши, грозде, банани;
- Гъби;
- Мазни сортове месо и риба;
- Маринати
- Пушено месо, риба, мас;
- Пълномаслено мляко и ястия на неговата основа;
- Печива с мая;
- Газирана вода;
- Пакетирани сокове (особено гроздов);
- Спиртни и енергийни напитки;
- Заместители на захарта и сладко;
- Майонеза, горчица, хрян.
Разрешени продукти
- Немазни месни бульони, зеленчукови супи;
- Постно птиче месо;
- Заешко;
- Говеждо;
- Зърнени храни (освен ечемик и пшеница);
- Кефир, кисело мляко;
- Сухари;
- Тиква и всякакви ястия с тиква;
- Рохко сварени яйца, омлет;
- Задушени зеленчуци (освен забранените).
Меню
Списъкът от разрешени продукти преди съставянето на диетично меню трябва да се коригира, задължително се взема предвид непоносимостта към някои от тях. Ориентировъчното хранене при този синдром изглежда по следния начин:
Първи ден
- Закуска – оризова каша, извара, билков чай;
- Втора закуска – айран, печена ябълка;
- Обяд – пилешки бульон, варени пилешки гърди със задушено цвекло, компот;
- Следобедна закуска – запеканка с извара;
- Вечеря – рибни котлети на пара, задушена тиква.
Втори ден
- Закуска – овесена каша, кефир, отвара от касис;
- Втора закуска – кисело мляко;
- Обяд – зеленчукова супа, пуешко филе със задушени тиквички, компот;
- Следобедна закуска – извара;
- Вечеря – омлет, задушени зеленчуци.
Трети ден
- Закуска – 1 рохко яйце, филийка препечен бял хляб, шипкова отвара;
- Втора закуска – кефир;
- Обяд – зеленчукова крем супа, задушено телешко с ориз, компот;
- Следобедна закуска – печена рендосана ябълка;
- Вечеря – печена риба с домати и сладък пипер.
Оставете коментар