Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Храни и напитки, предизвикващи мигрена

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 782 прегледа на този пост

Кои храни и напитки трябва да избягвате, ако страдате от мигрена?

Мигрената е често срещан здравословен проблем, разпространен из цял свят, който се изразява в силна, пулсираща болка в главата. Това състояние почти винаги е придружено от замаяност, замъглено зрение и чувствителност към светлина. 

Интензивната болка може да трае само няколко минути, въпреки че в повечето случаи тя продължава няколко часа или дори дни. Появата на мигрена е свързана с генетични фактори, както и с постоянен стрес, хормонални промени и някои външни дразнители.

Установено е, че близо 30% от случаите на заболяването са свързани с нездравословни хранителни навици. Разберете кои храни и напитки трябва да избягвате, ако страдате от мигрена.

Фъстъченото масло може да е причинител на главоболие и мигрена, понеже съдържа вазоактивна аминокиселина, наречена тирамин, която предизвиква подобни реакции. 1. Фъстъчено масло

Фъстъченото масло може да е причинител на главоболие и мигрена. То съдържа вазоактивна аминокиселина, наречена тирамин, която предизвиква подобни реакции. 

2. Бира

Бирата, освен че е вкусна и освежаваща, притежава и лечебни свойства, доказани през годините. Консумацията на бира обаче може да причини интензивно главоболие поради съдържанието на тирамин и алкохол. И двете вещества са стимуланти и могат да причинят възпаление на различни тъкани на тялото Ви. Заедно с факта, че прекомерната консумация засяга метаболизма, това обяснява защо бирата влошава симптомите на мигрена.

3. Червено вино

Чаша вино на ден набавя на организма Ви антиоксиданти и дори помага за подобряване на кръвообращението. Въпреки това не е препоръчителна напитка за хора, склонни към мигрена и главоболие, защото съдържа тирамин, феноли и други съединения, които влошават тези проблеми.

4. Сирене

Макар да е вкусно и с уникална текстура, сиренето е продукт, който хората, склонни към мигрена и главоболие, трябва да избягват.

Макар да е вкусно и с уникална текстура, сиренето е продукт, който хората, склонни към мигрена и главоболие, трябва да избягват. Намалената консумацията на сирене е необходима, тъй като то съдържа съединения, които често влошават симптомите. Белтъчините и мазнините в сиренето увеличават възпалението и правят по-трудно контролирането на главоболие и проблеми със зрението.

5. Силно обработени меса

За всеки, който страда от мигрена, всякакъв вид силно преработени меса, както и месото за обяд, не са добър избор. Тези храни съдържат добавки като нитрити и нитрати, които освен че повишават риска от рак, повишават възпалението и притока на кръв към мозъка, което води до интензивно главоболие.

6. Пържени храни и храни с високо съдържание на мазнини

Пържените храни и храните с високо съдържание на наситени мазнини предизвикват възпаление в определени тъкани и често са причина за симптомите на мигрена. И двете повишават нивата на холестерол и триглицеридите, като по този начин увеличават риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови усложнения. В допълнение, този тип храни забавят метаболизма и забавят транспортирането на кислород към клетките.

7. Твърде много кафе

Знаете ли, че прекомерната консумация на кофеин може да предизвика главоболие и мигрена? Ако обаче сте свикнали с кофеиновата напитка, не бива да я спирате изведнъж, защото това може да доведе и до определени проблеми.

8. Шоколад

Малкото количество шоколад на ден дава на тялото ви полезни антиоксиданти и оказва ползи за кръвообращението, както и когнитивното здраве.

Малкото количество шоколад на ден дава на тялото Ви полезни антиоксиданти и оказва ползи за кръвообращението, както и за когнитивното здраве. Въпреки това хората, които го консумират в големи количества, имат по-висок риск от мигрена, тъй като шоколадът засяга вазодилатацията поради съдържанието на тирамин.

9. Рафинирано брашно

Рафинираното брашно и други източници на глутен са свързани с влошаване на симптомите на мигрена. Този трудно смилаем протеин води до дисбаланс във възпалителните, стомашно-чревните и метаболитните процеси при тези, които имат непоносимост към глутена.

Докато горепосочените храни не са единствените причини за мигрена, разумно е да се ограничи консумацията им, за да се избегне влошаване на симптомите. Здравословното хранене и почивка могат да бъдат много полезни в борбата с този неприятен и болезнен здравословен проблем.

Храни и напитки, предизвикващи мигрена Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™