Това не е алергия!
Последиците от непоносимостта са зле поддаващи се на лечение хронични болести, сред които са болести на кожата и храносмилателната система, нервни разстройства и наднормено тегло… Хората се лекуват с години, без да подозират, че коренът на всичките им проблеми е храната.
Имам алергия към млякото (скаридите, яйцата, шоколада) – чуваме го доста често. В днешно време до 30% от населението на планетата страда от алергични болести, сред които значителна част заема хранителната алергия. Но малко хора знаят, че има един такъв термин – "хранителна непоносимост“. Симптомите им са сходни, но механизмите им на развитие са различни. С какво се различава едното от другото?
Защо трябва да правим разлика между тези две патологии?
Много е важно да се постави точна диагноза и хранителната алергия да се различава от хранителната непоносимост, тъй като методите им на лечение и профилактика са много различни. Това се прави много трудно, тъй като и в единия, и в другия случай се наблюдава връзка с храната. При това причината за реакция може да е всеки продукт, а проявите и са еднакви.
Хранителната непоносимост е бавно протичаща реакция към едни или други "съставки“ на ежедневния ни хранителен режим. Сигурно ще се учудите, но от това в една или друга степен страдат около 90% от населението, само че малко от хората знаят за състоянието си. Последиците от непоносимостта са неподдаващи се или трудно поддаващи се на лечение хронични заболявания, сред които дерматологични патологии и болести на храносмилателния тракт, нервни нарушения и затлъстяване.
Какви са симптомите?
Симптомите са много разнообразни, но нито един от тях не е специфичен например за хранителната алергия.
Лекарите отделят системни алергични реакции след въздействие на хранителен алерген и кожни. Към системните прояви се отнасят дерматитът, обривът, изтръпването и/или усещането за раздуване на езика, отичане на лигавицата на устната кухина. Най-тежката проява на хранителна алергия е анафилактичният шок. Това е най-сериозният симптом, тъй като той може да възникне няколко секунди след приема на храна и се характеризира с много тежко протичане, дори може да има летален изход.
Системните прояви също така включват понижаване на артериалното налягане, уртикария, оток на Квинке, повръщане, колики, запеци, диарии, алергичен ентероколит, алергичен ринит.
Кожните прояви при хранителна алергия са най-разпространените както при възрастните, така и при децата. При бебетата до годинка първите признаци за алергия към храна са подсичане, въпреки добрата грижа, дерматит, обрив. За същинската хранителна алергия най-характерните кожни прояви са уртикарията и атопичният дерматит.
Защо е толкова опасна хранителната непоносимост?
Ако продължавате системно да употребявате продуктите, които организмът Ви не е в състояние да преработва, ще възникнат възпалителни процеси. Постепенно те ще станат хронични, ще започнете да страдате от артрит, мигрена, екзема, синдром на раздразненото дебело черво, хронична умора и други. Увеличаващото се натоварване върху бъбреците ще доведе до нарушено извеждане от организма на излишните течности. Оттук ще се появи и наднормено тегло. По-нататък организмът започва да обработва все по-зле продукти, към които преди е реагирал нормално. И накрая каквото и да хапнете, ще се почувствате зле. Ето защо, изключвайки от менюто си "непоносимите“ видове храна, може постепенно да намалите теглото си, без да навредите на здравето си.
Защо симптомите са еднакви, а механизмите са различни?
Когато чуем думата "алергия“, това значи, че в процеса е въвлечена имунната система. Хранителната алергия се развива, когато имунната система по погрешка започва да блокира белтъчините, които се съдържат в храната. Например клетките на имунната система "бъркат“ портокала с инфекция и започват да произвеждат антитела за борба с него. Следващия пък, когато попадне портокал в този организъм, антителата веднага ще го разпознаят и ще мобилизират имунната система да отговори. Разликата с хранителната непоносимост е, че алергията към храна се проявява веднага, дори и при минимално количество от алергена в храната.
Много по-сложно стои въпросът с хранителната непоносимост. При нея имунната система работи нормално, нарушават се процесите по преработването на храната. По принцип това се случва заради болести на стомашно-чревния тракт, на невро-ендокринната и други системи. В някои случаи употребата на някакъв хранителен продукт предизвиква обостряне на съществуваща вече болест.
Например непоносимостта към мляко се предизвиква от дефицит на ензима лактаза, необходим за разграждане на млечната захар. Появява се болка в корема и стомашно разстройство.
Кои продукти предизвикват алергия и кои – непоносимост?
Всеки продукт може да стане алерген или да провокира развитието на непоносимост. Но някои хранителни продукти имат по-изразени алергизиращи свойства, а други могат да предизвикат алергия, но рядко. Изразени алергени са продукти, съдържащи животински и растителни белтъци. Към най-разпространените хранителни алергени се отнасят пшеницата, ръжта, овесът, царевицата, млякото, рибата и рибните продукти, яйцата, месото, бобовите храни, ядките, зеленчуците, чаят, кафето, шоколадът, захарта, хранителните оцветители и консерванти, маята, цитрусовите плодове, алкохолът.
Как да разберем какво можем да ядем и какво не можем?
За доказването на алергична реакция има много изследвания – от проста проба от кожата до обстойно кръвно изследване, при което се определя нивото на антителата към най-различни хранителни продукти. Наистина, резултатите от тези изследвания не винаги позволяват да се постави окончателно заключение, тъй като се срещат както лъжливо-положителни, така и лъжливо-отрицателни резултати. Затова трябва да се разработи индивидуална система за хранене, за съжаление, по метода "проба-грешка“. Детето трябва да се наблюдава от най-ранна възраст, да се откриват и изключват нежеланите алергени. Между другото, при симптоми на повишена активност или хиперактивност понякога е достатъчно да се изключат от менюто на детето продуктите, които съдържат изкуствени оцветители или хранителни добавки.
Но е най-добре да се направи консултация с професионален диетолог. Това помага да се решат много проблеми със здравето и при възрастните. Добре е да се храним с домашни сезонни продукти, всеки ден да внасяме разнообразие в менюто си и скоро проблемите, предизвикани от хранителната непоносимост, ще останат в миналото. При нормално храносмилане и здрава имунна система не възникват проблеми с алергия и непоносимост към храни.