Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Анафилактичен шок – кои са симптомите и как да окажем навременна помощ?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 1057 прегледа на този пост

Съдържание на Анафилактичен шок – кои са симптомите и как да окажем навременна помощ?


Какво представлява алергичният шок и какво трябва да правим?

Анафилактичен шок е бърза реакция на имунната реакция, причинена от алерген

Алергията е хиперреакция на имунната система, която възниква в отговор на проникващи в организма алергени. По принцип алергията се асоциира с обрив, зачервени очи, хрема. Но има случаи, в които тя може да застраши живота на човека. Тогава става дума за реакция от бърз тип, например за анафилактичен шок. В тази статия ще Ви разкажем за симптомите на анафилактичния шок, за особеностите на проявите му и за формите, а най-важното – ще се спрем на правилата за оказване на първа помощ, защото, ако не помогнем на човек в такова състояние навреме, той може да загине.

Причини за развитието на алергии

Всеки алерген може да предизвика алергия: определени хранителни продукти, полените от растенията, частички животинска кожа, лекарства и много други неща. След проникването им в организма имунната защита стартира верижни реакции, но много активни, прекалени. По-просто казано, организмът се престарава. Така се формира алергия.

Ако разглеждаме анафилактичния шок, то най-често причината за него е въвеждането на лекарствени препарати: анестетици, антибиотици и други. На второ място са ухапванията от насекоми: оси, стършели и други.

По-рядко анафилактичният шок се развива при контакт с хранителни алергени, пример при алергия към фъстъци, цитруси, екзотични продукти. Много рядко – към растителни полени.

Анафилактичен шок: основни характеристики

Съгласно медицинския речник анафилактичният шок е алергична реакция с бързо протичане, която може да застраши живота на пациента. Независимо от причините за алергията и от агента, който я е предизвикал, анафилактичният шок се развива в първите минути след неговото проникване, дори и концентрацията му да е минимална. Ако причината за шока е анастетик, реакцията може да се развие буквално „на мига“.

За анафилактичния шок са характерни устремените и бурни прояви. Симптомите се развиват бързо и ако не се окаже първа помощ, рискът от смърт расте с всяка минута или дори секунда. Съгласно данни от лекари, независимо от формата на анафилактичен шок, при несвоевременно оказана медицинска помощ смърт може да настъпи след 5-30 минути.

Нарушено дишане, ниско налягане и други симптоми

Всеки трябва да знае как точно се проявява анафилактичният шок, защото никой не е застрахован в бъдеще и всеки може да се сблъска с него. Първите симптоми на шок започват с появата на тревожност, страх, безпокойство. Тези чувства се сменят бързо с главоболие, шум и звънтене в ушите, често се появява световъртеж.

Анафилактичният шок причинява затруднено дишане

Буквално за броени секунди се развива обща слабост, гърдите се свиват, появява се кашлица, нарушава се дишането. При анафилактичен шок издишването се удължава, задухът се усилва, което може да доведе до задушаване.

При преглед на пациента се забелязва зачервяване на лицето, но след това то става бледо, придобива зеленикав оттенък, кожата около носа и устата посинява.

За анафилактичния шок е характерна уртикарията, отокът на Квинке на различни места и с различна степен на изразеност.

В пика на развитие на шока се появява обилно потене, буквално като вода, може да се случи неволно изпускане на урина и дефекация.

При анафилактичен шок се наблюдава остра сърдечна недостатъчност, заради развитието на която се понижава артериалното налягане, развива се тахикардия. Това състояние може да завърши с развитие на колапс със загуба на съзнание. Не е изключено да се появят гърчове: тонични и клонични.

При вече развиващ се анафилактичен шок пулсът на пациента се учестява. В някои случаи не може и да се „долови“. В редица случаи се развива белодробен оток, при това дишането става давещо, появява се кашлица с отделяне на розов секрет с пенлив характер.

Форми на анафилактичен шок

В клиничната практика има няколко варианта на клинична проява на анафилактичен шок. В основата на тази условна класификация са изразеността и преобладаването на едни или други симптоми:

Шок с поразяване предимно на сърдечно-съдовата система

Анафилактичният шок поразява сърцето, дихателните органи, лигавицитеПри тази форма на алергична реакция се понижава рязко кръвното налягане, развива се загуба на съзнание. Може да се случи неволно уриниране или дефекация. При някои пациенти може да се появи оток на Квинке, кожен обрив, но това не е правило и не е класически симптом;

Шок с поразяване на дихателните органи

По принцип започва с кашлица или кихане, постепенно се покачва температурата на цялото тяло. Заради това, че дихателните органи са поразени, се развива бронхоспазъм, задухът става все по-изразителен, постепенно започва да задушава човека. По кожата се появяват обриви, които приличат на уртикария. Анафилактичният шок, който поразява органите на дихателната система, се характеризира и с развитие на сърдечно-съдова недостатъчност: понижено ниво на налягането и повишена честота на сърдечните съкращения;

Шок с увреждане на лигавиците

Започва реакция на сърбеж, уртикария и оток на Квинке. Ако алергията се развива след анестезия, например при лечение на зъби, се усеща сърбеж точно където е въведен анестетикът. Буквално след няколко минути започва да се развива поражение на белите дробове: оток на гърлото и напълно спиране на дишането.

Независимо от формите на анафилактичния шок най-важното е правилно своевременно да окажем първа помощ!

Първа помощ при анафилактичен шок

При оказване на първа помощ трябва да следваме следния алгоритъм от действия:

При анафилактичен шок е много важно да се реагира бързо, без паника

  • Да поставим пациента така, че краката му да са по-нагоре от главата;
  • Да проследим жизнените му показатели: пулс, честота на дишане, кръвно налягане и да правим това на всеки няколко минути;
  •  
  • Да въведем вътремускулно 0.1% разтвор на адреналин. Дозата се изчислява 0.01 мл./1 кг. телесно тегло, но максималната доза не трябва да е повече от 0.2-0.5 мл.;
  • Да се даде на пострадалия кислород: да отворим прозореца, да отпуснем вратовръзката, яката и други;
  • Вътремускулно диметрол 1% – 2-4 мл.;
  • Мястото на проникването на алергена, независимо дали става дума за ухапване или инжекция, трябва да се инжектира с адреналин: 0.1% в доза от 0.13 мл.;
  • Едновременно с оказването на помощ трябва да извикаме Бърза помощ, за да бъде пациентът хоспитализиран;
  • За да се спре понижаването на налягането, трябва да се въведат солеви и колоидни разтвори (например допамин 5 мкг./1 кг. на минута);
  • За спиране на бронхоспазма се използва еуфилин 5 мг./1 кг. под формата на интравенозна инжекция.

Във всеки случай, независимо от формата анафилактичен шок, пациентът трябва да бъде хоспитализиран, за да могат лекарите да проследят жизнените му показатели и да му помогнат по надлъжния ред.

Анафилактичният шок е опасно и застрашаващо живота на човека състояние, което изисква оказване на бърза, навременна помощ. Най-важното при такива случаи е да запазите хладнокръвие и да действате бързо и точно!

Анафилактичен шок – кои са симптомите и как да окажем навременна помощ? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™