Повишеното образуване на газове, болките и другите признаци за дискомфорт в корема, които се появяват след употреба на млечни продукти, може да свидетелстват за лактозна непоносимост (нетърпимост). Какви са причините за това заболяване, как да го разпознаем и, най-важното, как да живеем с това, ще разкажем за Вас в тази статия.
Лактозата е вид натурална захар, която се съдържа в млякото и неговите производни продукти. Разграждането на този природен въглехидрат става в тънкото черво с участието на ензима със съзвучното име лактаза. Именно при понижената активност на лактазата се развива лактозна непоносимост. При това лактозата преминава в дебелото черво непроменена, като така предизвиква нарушения от страна на храносмилателната система. Основните причини за непоносимост към лактозата са:
Като цяло лактозната непоносимост клинично се проявява при подрастващите и големите. Рядко симптомите и присъстват при новородени. Недоносените деца може да имат временна лактозна непоносимост заради неспособността на организма им да продуцира необходимото количество лактаза.
Характерните симптоми за нетърпимост към лактоза може да се проявят както веднага след прием на млечни продукти, така и половин до два часа след това. Всичко зависи от това доколко изразено се проявява нетърпимостта към този въглехидрат. Така някои пациенти може да изпитват подуване, болки, къркорене в корема след чаша мляко, при други дори малко парче сирене може да предизвика повръщане, диария и силни болки. Ще отбележим, че при хора с така наречената лека лактозна непоносимост с възрастта симптоматиката и особеностите на клиничните прояви на заболяването може да се усилят.
Често, говорейки за непоносимост към лактоза, хората я бъркат с алергия към млякото. Но това са две различни патологии, които се различават по причините за развитие и особеностите на проявите им. Лактозната нетърпимост е следствие от недостига или цялостната липса на ензима, който отговаря за разграждането на този вид захар в тънкото черво. Алергията към мляко е патологична реакция на имунната система към белтъка, който се съдържа в него. Ако лактозната непоносимост се проявява с нарушение от страна на храносмилателните органи, то към симптомите на алергията може да се отнесат и кожните обриви, затрудненото дишане, отокът в гърлото и носоглътката, сълзене на очите. Най-често алергична реакция предизвиква кравето мляко, но и другите млечни продукти могат да провокират ненормална реакция на имунната система.
При съмнения за лактозна нетърпимост трябва да се обърнете към лекар. Има три основни начина за определяне на това нарушение в лабораторни условия:
Основното лечение на нетърпимостта към лактозата е да се ограничи употребата на мляко и млечни продукти. Колко трябва да ограничите менюто си, зависи от степента на тежест на въпросното нарушение.
Не е много трудно да се откажете от млечните продукти. Но е важно да помните, че абсолютната им липса в менюто Ви може да доведе до недостиг на калций в организма Ви. За да избегнете това, може да включите в хранителния си режим продукти като броколи, карфиол, бадеми, зелена ряпа, а също и съдържащи калций зърнени култури, сокове и соеви продукти. За пълноценен калциев обмен не бива да забравяте и за необходимостта на организма от витамин D. Тук на помощ идват соевото мляко, маргаринът, маслото, говеждият черен дроб и жълтъците на кокошите яйца. При нужда лекарят може да Ви посъветва да използвате допълнителни комплекси от витамини и минерали.
Също така за страдащите от непоносимост към лактозата има препоръки как да разнообразят менюто си, без да навредят на здравето си и без да се отказват напълно от млечните продукти:
Освен това са добри и непастьоризираните кисели млека, които, според данни на някои изследвания, помагат да се разгради лактозата.
Учените от Университета Лунд предполагат, че хората, чийто организъм не понася лактоза, са с по-малък риск от развитие на рак на гърдата, яйчниците и белите дробове. Изследване, проведено върху почти 23 хиляди души, доказва, че при лактозна нетърпимост рискът от онкологични патологии и много по-нисък. Причината, преди всичко, е диетата, която са принудени да спазват изпитваните. Но не може да се каже, че млякото и другите съдържащи го продукти повишават риска от възникване на рак. За изясняване на причините за тази закономерност са необходими допълнителни изследвания.
Изследователите от Института на мумията и ледения човек в Болцано в хода на изучаването на ДНК на мумия на 5300 години открили мутация в гена МСМ6, който отговаря за обработването на млечния белтък. Това дава основания да предполагаме, че дори и онези наши далечни предци са страдали от това нарушение.
Науката напредва и днес вече хората с диагноза „непоносимост към лактозата“ може да си похапнат сладолед. Просто трябва да е такъв, в който не се съдържат млечни продукти.
Изключването на млечни продукти от менюто на детето застрашава от дефицит на витамин Д и калций. По заявление на Американската Академия по Педиатрия не е желателно напълно да се премахват млечните продукти от храненето на децата и подрастващите. Кои точно продукти са допустими в тяхното меню и колко като количество е безопасно за тях, се определя предимно от степента на изразеност на състоянието.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: