Как подправят храната в различните национални кухни?

Красотата на храната се крие в нейното богатство от вкусове.

Различните народи имат индивидуални традиции в кулинарията, както и специфично виждане за вкуса на храната, комбинирането на съставки и най-вече овкусяването. Понякога всичко, от което се нуждае едно ястие, за да измени свояте визия, аромат и вкус, са правилните подправки. Ето някои характерни вкусове, които отличават различните национални кухни.

Характерното подправяне на китайската кухня я отличава от всяка друга - тя е пикантна, пържена и много вкусна.1. Китайската кухня

Характерното подправяне на китайската кухня я отличава от всяка друга – тя е пикантна, пържена и много вкусна.

  • Звезден анасон – Това е красива подправка със звездовидна форма, която се добива от китайското вечнозелено растение. Тя се характеризира с много наситен вкус и аромат, което я прави идеална за подправяне на супи, яхнии и топли ястия.
  • Лютива горчица – Тя е доста кисела и остра на вкус и се използва като студен сос, в който се потапят бисквити и сурови зеленчуци.
  • Пастет от чили – Това представлява пикантна трапезна подправка, която добавя лютив вкус към всяка храна.
  • Пет подправки на прах – Това е смес от резене, канела, звезден анасон, карамфил и съчуански пиперени зърна. Този микс от подправки се използва за маринати, овкусяване на супи, яхнии и пържени ястия.
  • Соев сос – Соевият сос е най-разпространената добавка към ястия в цяла Азия. Той се прави от ферментирала соя и има различни разновидности, които притежават своите специфики във вкуса, текстурата и солеността – светъл соев сос, тъмен соев сос, китайски черен соев сос и японският сос тамари.
  • Сос хойзян – Този сос е гъст, сладък и пикантен, а се използва за овкусяване на пържени ястия или като подправка.
  • Сусамово олио – Сусамовото олио има лек, едва доловим вкус на орехи. Някои негови разновидности, като тъмното сусамово олио, се отличават с по-наситени вкус и аромат. В малки количества може да се използва и като подправка, но основно се ползва за готвене и пържене.

2. Френската кухня

Френската кухня се отличава със своята изисканост и дълбоката връзка между храната и виното. Ако търсите традиционни вкусове, французите няма да могат да Ви помогнат в изготвянето на меню, ако обаче искате да приготвите гурме ястие – френските ястия са идеални за целта.

  • Горчица – Най-известна сред горчиците е тази, която се произвежда в областта Дижон. Може би всеки почитател на пикантните вкусове е опитвал дижонска горчица, която се отличава с остър и умерено лютив вкус. Тя се използва за овкусяване на различни ястия с месо, салати, а може да се сервира и като сос към някое блюдо.
  • Пиперени зърна – Във френската кухня е много популярно пиперените зърна със зелен и розов цвят да се използват като поправка към изтънчени ястия, подхождащи си с лекия вкус на тази разновидност на пипера.
  • Пюре от кестени – Кестените се използват за подправяне на различни сосове, печено месо, както и зеленчуци.
  • Масла от ядки – Ядковите масла са характерна част от овкусяването във френската национална кухня. Те се използват в течна форма за подправяне на салати, но не и за готвене, тъй като термичната обработка унищожава характерния им наситен вкус на ядки.

3. Гръцката кухня

Гръцката кухня се отличава със своя специфичен и омайващ средиземноморски дух, който я прави любима на мнозина. Ето кои са и най-характерните особености в подправянето на гръцките ястия.

  • Зехтин –Може би най-класическата съставка за гръцката кухня е зехтинът екстра върджин. Неговият наситен вкус го прави идеален в овкусяването на зеленчуци, както и задължителна съставка във винегретите.
  • Маслинова паста – Пастетът от маслини "Каламата" е страхотен специалитет от гръцката кулинария, който е идеален за овкусяване на ястия, както и за консумация в чист вид – намазан върху сухари.
  • Сос от нар – Сиропът от нар е идеален за подправянето на месо и салати.

4. Индийската кухня

Индийската кухня е изключително пикантна и специфична на вкус. Индия се е прославила със своето многообразие от подправки, което прави националната и кухня една от най-интересните.

  • Къри на прах – Кърито е подправка, характерна за индийския вкус, която се прави от смес от различни семена и сухи подправки. То се използва за овкусяване на леща, меса, птици, сосове и зеленчуци.
  • Сос чътни – Той е сладък и много ароматен, а приложенията му са многобройни. Сосът чътни се използва за подправяне на ястия, добавка към разядки и намазване върху хляб. Този сос се отличава с много интересен вкус, тъй като обикновено се прави от: фурми, мента, кориандър, манго и лимон.
  • Гарам масала – Тази подправка има специфичен вкус, който пасва добре на картофи, месо, ориз, боб и патладжан. Подправката представлява смес от канела, кардамон, карамфил, кимион, черен пипер и кориандър.

Италианската кухня е една от най-познатите по цял свят национални кухни.5. Италианската кухня

Италианската кухня е една от най-познатите по цял свят национални кухни. През вековете се е прославила с неустоимите си разновидности на пастата. А кои са най-разпространените сред италианските майстори-готвачи средства за подправяне на ястия?

  • Балсамов оцет – Балсамовият оцет се приготвя от концентриран гроздов сок, отглеждан в дървени бурета, които му придават специален вкус и аромат. Той е много разпространена подправка за риби, меса, зелени салати, дори някои плодове като: малини, къпини и цитруси.
  • Зехтин екстра върджин – Италианският зехтин се характеризира с тъмно зелен цвят и много наситени вкус и аромат, които го правят идеален за подправянето на ястия с паста, салати, както и варени зеленчуци.
  • Пастет от сладки чушки – Пюрираните печени червени чушки са идеални за комбинация със зехтин, оцет и сирене, и се използват като класическа италианска разядка.

6. Японска кухня

Когато чуем японска кухня, веднага се сещаме за суши и екзотични рибни специалитети. Ето как се подправят те, за да придобият своя отличителен вкус.

  • Мисо – Мисото представлява ферментирала паста от соя, която се използва в супи, маринати и салатни заливки и придава много характерен за японската кухня вкус.
  • Уасаби – Почитателите на японската кухня добре знаят, че уасабито има запомнящ се лютив и пикантен вкус.
  • Соев сос тамари – Тази разновидност на соевия сос е по-тъмна и наситена като вкус и аромат и идеално се комбинира с рибните специалитети, характерни за японската национална кухня.

7. Корейската кухня

Корейската национална кухня притежава много отличителни особености, които обаче не са така добре познати на повечето хора. Сладко-киселите комбинации са много характерни при подправянето на корейските ястия.

  • Чили сос – Чили сосът в корейската кулинария се приготвя на основата на чесън и се използва като популярна заливка на салати, както и като марината.
  • Корейски сос за барбекю – Неговият апетитен сладък вкус е много добра подправка към месо и зеленчуци, които в последствие ще бъдат гриловани.

8. Виетнамската кухня

Виетнамската кухня се счита за една от най-здравословните. Тя се уповава на принципа на петте елемента, като във всяко ястие присъстват именно те: пикантност, киселинност, горчивина, соленост и сладост.

  • Рибен сос – Тази подправка се приготвя от ферментирал сос от аншоа и се характеризира със силно солен вкус. Използва се за подправяне на супи, яхнии и пържени ястия.
  • Сладък соев сос – Соевият сос е характерен за азиатската кухня. Във виетнамската национална кухня се използва такъв с гъста текстура и сладък вкус, които го правят идеален за овкусяване на супи.

Голяма част от славата си, латиноамериканската национална кухня дължи на богатството на подправки, с което разполага региона.9. Латиноамериканската кухня

Голяма част от славата си латиноамериканската национална кухня дължи на богатството на подправки, с което разполага регионът. Ето кои са най-разпространените подправки в латиноамериканската кулинария.

  • Адобо – Тази подправка представлява смесица от шарена сол, чесън, риган, пипер и куркума. Характерно за нея е, че има различен състав, който варира спрямо региона на приготвяне.
  • Анато – Тази подправка се приготвя от семето на растението ачиоте и се смесва с чесън, оцет и други подправки, за да се получи пастет за овкусяване на зеленчуци, супи и меса.
  • Пикантен сос – Пикантният сос е подправка, която притежава силен аромат и лютив вкус. Употребява се за овкусяване на всякакви ястия.
  • Софрито – Подправката софрито се приготвя от смесването на семена ачиоте, лук, чушки, чесън и други подправки.

Впуснете се в междусветско кулинарно пътешествие, като започнете да изучавате подправките, характерни за различните национални кухни – звучи примамливо предизвикателство нали!