Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Хронична умора или Астения? Как да се справите с преумората?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Диети, Новини, Здравословно хранене, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 762 прегледа на този пост

Съдържание на Хронична умора или Астения? Как да се справите с преумората?


Всички се уморяват по една или друга причина, липсата на сън, а понякога и мързелът си казва думата. Има хора, които се сриват изтощени в края на деня, а други се събуждат с мисълта, че нямат достатъчно енергия да издържат до вечерта. Умората е трудна за диагностициране, но още по-трудно е просто да признаете, че е време за почивка (и да я приемете възможно най-сериозно). Но как да различим обикновената умора от болезненото състояние, което може да повлияе негативно на всички сфери от живота ни? Днес може би за първи път ще чуете за термина астения: ще разберем какво е това, защо се появява и как да се справим с нея?

Мнозина биха искали да знаят дали са „достатъчно уморени“, за да започнат лечение. Ако сте си задали този въпрос, това е достатъчно. Ако се чувствате уморени, наистина сте уморени - и Вашата умора може бързо да образува порочен кръг: ще почувствате, че нямате достатъчно сила, за да преминете през деня (или нощта), така че ще започнете да изтривате едно нещо от Вашия списък със задачи за днес. след това още едно. Като правило първо се зачеркват различни начини за самообслужване: спирате да ходите на фитнес, да планирате и купувате здравословни храни, просто да правите нещо, което Ви помага да се отпуснете, да получите положителни емоции или да се забавлявате. В резултат се чувствате все по-съкрушени, нивото на стреса Ви се повишава, по-трудно Ви е да заспите и да успеете да си навкасате със съня, умората продължава да се натрупва. Разстройството на съня е следствие от почти всяко хронично заболяване, от сърдечни заболявания и инсулт до диабет тип II; също разкри връзката си с преждевременната смъртност от каквато и да е причина. Това е опасен път, който води само надолу и не към добро. 

Как се получава преумора?

Астенията и хроничната умора могат да окажат значително влияние върху качеството на живот. Астения в превод от древногръцки означава „безсилие“. В това болезнено състояние умората, липсата на сън, отсъствието и други симптоми може да не са изразени, но продължителни. С други думи, астенията е фоново състояние, което оказва значително влияние върху качеството на живот. Има много причини, поради които може да възникне.

  • Първата голяма група предпоставки са хроничните и прогресиращи заболявания: инфекциозни, неврологични, ендокринни и други, както и нарушения във функционирането на имунната и храносмилателната системи.
  • Втората - по-остри състояния, често от психически характер: тежък стрес, неврози, депресивни епизоди, както и следродилният период. Често симптомите на астения се бъркат с банална умора и не им придават значение. Но има няколко важни фактора, които ще помогнат да се разграничи едното от другото.

На какво да обърнем внимание?

За обикновената умора най-често има конкретна причина - физически или психически стрес. Добрата почивка (например дълъг сън) и народните стимуланти като кафе или ободряващ душ помагат да се справите с нея. Умората се причинява от проста липса на енергийни ресурси и попълването им може да реши проблема. Астенията, от друга страна, възниква поради нарушение в регулирането на използването на тези ресурси на нивото на центровете на мозъка. Ежедневен, спокоен почивен ден едва ли ще Ви помогне да се справите с нея.

Симптомите на астения могат да бъдат общо намаляване на работоспособността, когато са необходими много повече време и усилия за извършване на обичайните неща; нервно изтощение с промени в настроението, повишена раздразнителност и симптоми на претоварване; постоянно главоболие с умерена интензивност, всяко продължително нарушение на съня и дори намалено либидо - всичко това, особено когато се комбинира, може да е признак на състояние, по-сериозно от обикновената умора.

Защо това състояние е опасно?

В допълнение към забележимо намаляване на работоспособността и влошаване на общото физическо състояние, астенията носи със себе си и голяма психологическа тежест. В допълнение към забележимо намаляване на работоспособността и влошаване на общото физическо състояние, астенията носи със себе си и голяма психологическа тежест. Можете да започнете да се обвинявате за липсата на воля, да пиете литри кафе, да четете статии за повишаване на ефективността и да ставате все по-погребани в собственото си безсилие. Искрените, приятелски съвети от другите могат само да изострят и без това упадъчното настроение. Препоръки като „Занимавай се със спорт!“ или „Просто си вземи отпуска“ не работят при астения. Коренът на проблема се крие в нарушаването на работата на определени части на мозъка, поради което систематичен интегриран подход може да го реши.

Как да се върна към нормалното?

Първо, установете общ режим - добавете физическа активност и разходки към ежедневието си, опитайте се да ставате и да си лягате по едно и също време. Основното нещо е да не се преуморявате и постепенно да увеличавате интензивността на натоварванията. На второ място, коригирайте диетата си. Правилната диета е един от ключовите елементи в борбата с преумората. Достатъчно е да се придържате към основните принципи на здравословното хранене: разнообразете максимално менюто, добавете повече зеленчуци и плодове, богати на витамини и минерали (в идеалния случай зеленчуците трябва да заемат половин чиния при всяко хранене), яжте често и на малки порции, не прекалявайте с кафето и захарта. При астения не трябва да изпадате в крайности - да се подлагате на твърди и драстични диети или да се възползвате от умората с много сладкиши. Но да се поглезите с парче шоколад или чаша хубаво вино е напълно възможно.

Как да разберете, че не просто сте уморени и трябва да посетите лекар?

Списъкът на потенциалните симптоми на CFS е впечатляващо разнообразен. Много от тях, могат да приличат на заболявания от съвсем различно естество, което превръща процеса на поставяне на диагнозата в задача с повишена сложност.

За да може лекарят да диагностицира синдром на хронична умора с увереност, той трябва да идентифицира набор от следните симптоми.

1. Екстремна умора

Става въпрос за катастрофална липса на енергия. Лекарите официално разпознават патологичната умора, ако човек изпитва трудности при извършване на действия, които изглеждат елементарни и рутинни преди появата на CFS. При CFS умората често продължава 6 месеца или повече.

Важно е да се отбележи, че терминът CFS не се използва за хора, които изпитват умора или липса на мотивация през определени интервали от работния ден: пациентите с CFS не могат да се справят с умората в продължение на месеци. В същото време сънят не осигурява правилно енергията, а в някои особено тежки случаи дори може да влоши ситуацията.

2. Пост-експресивно неразположение

Разликата между обикновената умора и хроничната умора е, че вторите не могат да се справят с умората в продължение на месеци. Друг задължителен CFS маркер. Когато човек с този синдром е изложен на прекалено много физически или психически стрес, гарантирано ще преживее влошаване на състоянието си през следващите няколко часа или дни.

Това може образно да се сравни с нулиране на зареждането на смартфон. Когато хората, които са перфекционисти и работохолици се претоварват със задачи, това може да причини сериозна физическа вреда на телата им. Изход? Хората с CFS трябва да избягват пренапрежение през деня.

3. Нарушения на съня

Хората с CFS имат проблеми със съня - и дори се събуждат уморени след нощна почивка.

Има редица такива нарушения: безсъние, когато е почти невъзможно да се заспи; хиперсомния, която, напротив, е „предозиране“ на съня; апнея, при която човек спира да диша през нощта; плитък сън - разстройство, при което фазата на дълбок сън не настъпва; фрагментарен сън, когато човек постоянно заспива, след това се събужда; фазово изместване, при което е невъзможно да заспите преди изгрев слънце; неволни крампи в краката или ръцете; кошмари; нощно изпотяване.

4. Когнитивно увреждане

Хората с когнитивни увреждания имат затруднения в мисленето и проблеми с паметта. Те може да не си спомнят скорошни разговори, да забравят срещи или да губят нещата си. Дори филмите и книгите могат да бъдат изключително трудни за разбиране от такива хора. Освен това изпитват трудности при запомнянето на имена, прости указания и дори писмени инструкции.

5. Болка

Почти всички хора с CFS изпитват някаква форма на болка, варираща от мигрена до гърчове. Хората с CFS най-често описват болката като общ дискомфорт в мускулите и ставите. В този случай болката може да се появи в една област и след това да мигрира в друга. При CFS често се наблюдава чувствителност към светлина, допир, топлина или студ.

Как да се справим с проблема?

Хората с CFS са склонни да бъдат много чувствителни към химикали и всяко лекарство в техния случай може да предизвика нежелана реакция. Ето защо, когато се предписва лекарствена терапия, е изключително важно лечението да започне с минимални дози, за да се избегнат странични ефекти.

В този случай обаче би било грешка да се разчита само на добавки. Преразглеждането на начина на живот остава най-важният компонент на успеха в борбата срещу CFS.

Страдащите от хронична умора трябва да намерят начин да управляват нивото си на активност и, ако е възможно, да избягват дейности с висок стрес.

Най-простите и очевидни мерки за начин на живот, насочени към неутрализиране на CFS, включват следното:

  • вземете за правило да въвеждате всички важни неща в раздела „Бележки“ на Вашия смартфон или да ги записвате в дневник - паметта Ви ще Ви благодари;
  • отидете на психотерапевт - заедно можете да намерите емоционални и психологически стратегии за преодоляване на проблема;
  • намерете най-добрите методи за релаксация - например дихателни упражнения, медитация или масаж може да ви свършат работа;
  • Не пропускайте храненията и не изключвайте стимуланти като кофеин и алкохол (или ги свеждайте до минимум).
  • добавете специални хранителни добавки към Вашата диета, ако се установи, че имате недостиг на определени витамини или минерали. Спомнете си, че лекарят трябва да ги избере за Вас въз основа на резултатите от кръвен тест и други видове диагностика: неправилно подбраните хранителни добавки могат да влошат ситуацията с дефицита и усвояването на хранителните вещества.

Какво друго да търсите, за да възстановите жизнеността, да бъдете по-малко уморени и да имате по-ефективна почивка?

Спете

Да, тривиално, но абсолютно незаменимо: качественият сън ще помогне за възстановяване на енергията и имунните функции на тялото. Освен това играе важна роля за регенерацията на тъканите и възстановяването на тялото - особено след стрес. Спрете да спестявате часове сън, опитайте се да си легнете не по-късно от полунощ, купете удобни възглавници и матрак.

Нормализиране на микрофлората

Много страдащи от CFS имат проблеми с червата. Възстановяването на баланса на микрофлората на организма ще укрепи имунната система - което означава, че ще помогне да се победи болестта. Също така е важно да запомните, че консумацията на големи количества захар (която се съдържа в газираните напитки, в пакетираните сокове и в алкохола) и неконтролираното използване на антибиотици (със самолечение) води до прекомерно разпространение на гъбички Candida, което също води до нарушения в чревната микрофлора. Намаляването на гъбната популация ще помогне не само да се отървете от хроничната умора, но и да се отървете от хронични заболявания като синузит.

Дозирана физическа активност

И тук, без фанатизъм. Упражненията са много полезни за здравето, но в случай на CFS, натоварванията трябва да бъдат значително по-ниски, а програмата за обучение трябва да бъде по-мека. Твърде високото натоварване може да предизвика влошаване.

Хронична умора или Астения? Как да се справите с преумората? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™