11 навика и храни за дълголетие

Кои са най-здравословните храни и навици, които водят до качествен и дълъг живот – може да се запознаете по-долу.

Зехтинът е една от най-полезните мазнини.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са чудесно средство за борба със свободните радикали и отличен антиейджинг агент. Антиоксиданти лесно можем да си набавим от пресните плодове и зеленчуци и най-вече от ярко оцветените такива като боровинки, цвекло, домати. В диетата, която се бори със заболявания като рак или сърдечно-съдови такива, добавяйте възможно повече порции пресни плодове и зеленчуци ежедневно.

Повече зехтин

Зехтинът съдържа полезни ненаситени мастни киселини, които са изключително полезни за паметта, сърцето и талията ни. Съединението олеокантол, което се съдържа в екстра върджин зехтина, има дори натурални болкоуспокояващи свойства. Редовната консумация на екстра върджин зехтин освен това балансира нивата на "добрия" и "лошия" холестерол, като нивата на "добрия" значително се покачват. Този холестерол се грижи мастните натрупвания да се изчистват от клетките и да не се стига до отлагания, които са причини за заболяването атеросклероза.

Горски плодове

Горските плодове могат спокойно да се нарекат еликсирът на младостта, тъй като са истинска бомба от антиоксиданти. Тези плодчета са източник и на полифеноли, които са друга причина да ги добавяме по-често към менюто си, тъй като полифенолите се грижат за здравето на мозъка и предпазват от рак. Може целогодишно да ги добавяме към менюто си, като просто си ги купуваме замразени – този вариант на малките плодчета е също толкова полезен.

Рибата е храна за мозъка

Рибата е източник на омега-3 мастни киселини. Добавяйте възможно по-често риба към дневното си меню, препоръчителното количество е поне 2 пъти седмично. Рибата е храна за мозъка, тъй като съдържа омега-3 мастни киселини, които са истински мехлем за мозъка и нервната система. Омега-3 мастните киселини са също така доста полезни при отслабване или при поддържане на здравословно тегло, затова следващия път добавете не пиле, а сьомга към салатата си.

Бобови храни

Добавяйте бобови храни поне 3-4 пъти седмично, за да си осигурите от техните много полезни фибри. Фибрите намаляват нивата на "лошия" холестерол, подобряват храносмилането и метаболизма и се грижат за тънката ни талия. Бобовите могат да се добавят както в ястия, така и в салати. Бобовите храни са препоръчителни и за хората, страдащи от диабет, тъй като съдържат комплексни въглехидрати.

Повече сурови зеленчуци

Зеленчуците съдържат фибри, фитонутриенти, витамини и минерали, което ги прави една от най-полезните храни, които можем да сложим в чинията си. Тъмнозелените храни съдържат витамин К, който е важен за здравето на костите. Сладките картофи и морковите съдържат витамин А, който е особено важен за очите и кожата. Доматите съдържат важния антиоксидант ликопен, който има и антиракови свойства.

Средиземноморската диета – диета на дълголетието

Средиземноморската диета, която всъщност е начин на живот за хората, живеещи в тези части на света, включва най-полезните елементи в себе си: риба, маслини и зехтин, много пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, червено вино, вместо сол се използват много подправки. Този начин на живот подобрява изключително здравето, особено на сърцето, общото състояние на организма, предпазва от рак и от заболявания на мозъка и нервната система.

Ядките

Независимо дали ги предпочитате цели или смелени до масло, ядките са пълни с нутриенти: протеини, фибри, витамини и минерали. Може да избирате между различните ядки: кашу, бадеми, пекани, орехи, но ги похапвайте в разумните граници от 30 грама на ден, тъй като са доста калорични.

Млечните продукти

Избирайте повече пресни храни за ежедневието си. Млечните продукти са източник на калций, витамин D и протеини, което ги прави много добър вариант за поддържане на здравето. Млечните продукти са много полезни за костите, зъбите и в същото време предпазват от развиване на различни видове рак.

Пълнозърнести храни

Ако заместим белите брашна, които консумираме, с пълнозърнести такива, можем да намалим значително риска от рак, диабет и заболявания на сърцето. За щастие, вече всички "бели" храни имат своите по-тъмни аналози: пълнозърнест хляб, пълнозърнесто тесто за пица, пълнозърнеста паста, черен ориз. В пълнозърнестите храни освен повече протеини, се съдържат и фибри, което ги прави много полезни.

Здравословно тегло

Понякога отслабването не е само каприз, а и въпрос на по-добро здраве. Когато говорим за наднормено тегло и неговата загуба, то има значителни ползи върху организма: по-малко натиск върху ставите, по-малко стрес за сърцето и по-занижен риск от някои видове рак. Когато искате да отслабнете, заложете отново на балансиран и здравословен режим, а не на лишения. Включете повече бяло месо и риба, зеленчуци, бобови храни, ядки, пълнозърнести храни, семена и плодове. Така ще получавате всички необходими нутриенти за организма, като в същото време ще се чувствате сити.

Още съвети за поддържане на здравословно тегло:

  • Не гладувайте, защото забавяте метаболизма си
  • Яжте 3 нормални и засищащи ястия на ден с една до две (в зависимост от натовареността на деня Ви) междинни здравословни закуски
  • Намалете приема на наситени мастни киселини от месо, тъй като те ненужно завишават нивата на холестерола