Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Грип – интересни факти, които трябва да знаете!

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 1652 прегледа на този пост

Съдържание на Грип – интересни факти, които трябва да знаете!


Всичко за грипа

Вече сме в сезона на грипа. Ето няколко интересни неща, свързани с тази болест.

1. Няма грип без висока температура

Отличителният признак на грипа е температура 38,5-39 градуса в първите часове на заболяването. Ако при Вас не е така, по-скоро става дума за инфекция, предизвикана от друг вирус.

Температурата при грип винаги е висока

2. При грип няма хрема

През първите дни от болестта често носът се запушва, което е свързано с интоксикацията на организма и отока на заразените тъкани, но няма хрема. Едва на 3-4 ден може да се появи класическа хрема, причината за която е не вирус, а бактерии, които са се възползвали от временното отслабване на имунитета Ви.

При грип няма хрема, тя се появява след няколко дни като индикатор за вторична бактериална инфекция вследствие отслабения имунитет от грипа

3. При кихане и кашляне частичките слюнка с вируса на грип летят със скорост 16 км/час

Митът, че инфекцията се разпространява по-бързо – със 180 км/час, не е научно потвърден.

Разпространение на вируса на грип чрез кихане и кашляне

4. Вирусът на грип не се страхува от студа

При температура около нулата вирусът се запазва около месец. Точно затова пикът на заболеваемост е при затопляне. Но пък обикновеният сапун убива вируса, по същия начин действа върху грипа изсушаването и температурата над 70 градуса.

Вирусът на грип е устойчив на ниски температури

5. Можете да се заразите с грип дори когато теглите пари от банкомат

Учените са доказали, че хартиените пари са отличен развъдник на инфекции. Вирусът на грип се запазва по тях до две седмици. Затова в някои страни парите се печатат върху хартия с антисептични свойства. В Япония парите се перат при 200 градуса в специални перални машини.

Хартиените пари могат да заразят с вируса на грипа

6. Най-добрия лек срещу грип за бебето е млякото на майка му

Ако кърмачката се е разболяла от грип, не трябва да отбива бебето си. При кърмене от майчината кърма се предават антитела на бебето. Затова малкото не се заразява с грип при кърменето.

При кърмене бебето не може да се зарази с грип от кърмата на заразената си майка

7. Средствата за понижаване на температурата помагат на грипа да се разпространява по организма

Нормалната или леко повишената телесна температура е рай за вируса. При удовлетворително здраве при възрастните се препоръчва температуропонижаващи да се използват само при температура над 39°С, при децата – 38,5°С.

Лекарствата за понижаване на температурата влошават състоянието на болния от грип

8. Аспирин при грип може да доведе до смърт, особено при децата

При съчетанието на вирусна инфекция и ацетилсалицилова киселина, която се съдържа в аспирина и някои други препарати, може да се развие тежко състояние – синдром на Рей.

Приемът на аспирин е опасен за болните от грип

9. Най-добрият инкубатор за „бактериологичното оръжие“ е домашното прасе

Това животно боледува както от свински, така и от птичи грип, а също и от всички видове „човешки“ грип. Няколко различни вируса, попадайки в този „инкубатор“, могат да обменят признаци, да мутират. В крайна сметка, птичият грип може да стане заразен при предаването му от човек на човек.

Домашното прасе боледува от всички видове грип, включително и от птичи и от човешки грип

10. „Грипната епидемия“ се прогнозира от интернет

В последните години интернет е толкова здраво стъпил в ежедневието ни, че учените-биолози са започнали да предсказват настъпващата епидемия и скоростта и на разпространение в света по броя търсения по отношение на грипа от ползвателите на световната мрежа.

Най-точната прогноза за грипна епидемия дава интернер

11. Няма смисъл да лекувам грип: болестта не е опасна и ще мине от само себе си???

Грипът е много опасен. Заболяването от грип може да приключи със смърт, особено при малките деца и възрастните хора. Освен това болестта може да предизвика различни усложнения. Най-често грипът действа пагубно върху сърдечно-съдовата система, като намалява с няколко години продължителността на живота.

Вирусът на грип е сериозно заболяване, което дава много усложнения, затова трябва да се лекува на време

Ироничното изказва „без лечение грипът продължава седмица, а с лечение – седем дни“ донякъде е правилно. Но не и в случай че лечението е започнато навреме. Своевременното лечение не само съкращава срока на болестта, но и намалява вероятността от развитие на усложнения.

12. Може ли да лекуваме грип с антибиотици?

Антибиотиците действат само върху бактериите. Вирусите нямат нищо общо с бактериите, следователно е безполезно да лекуваме вирусните заболявания с антибиотици, включително и грипа. Понякога на фона на отслабения имунитет към вирусната инфекция може да се присъедини вторична бактериална инфекция. И само в този случай лекарят (и само лекарят!) може да изпише антибиотичен курс.

При грип лечението с антибиотици е безполезно, освен ако не се е проявила вторична бактериална инфекция при отслабването на имунитета вследствие на вируса

13. За да не се разболеем от грип, е достатъчно да приемаме витамини и да ядете повече лук, чесън, кисело зеле и лимони???

Витаминната профилактика има общо укрепващ характер и не действа непосредствено върху вируса. Оптималното решение е комплексната профилактика, която се изразява в каляване, имуностимулиращи препарати, ваксинация и, разбира се, витамини.

Много е важно профилактиката срещу грип да е комплексна

14. Противогрипната ваксина не дава 100% гаранция

Рискът от заразяване с грип след ваксинация остава, но намалява съществено. Средно ваксината защитава на 80-90%.

Ваксината срещу грип не дава 100% гаранция, че няма да се заразите с грип

15. Може ли ваксината срещу грип да предизвика заболяване?

Нито една ваксина не предизвиква типично заболяване. В процеса на ваксинация в организма се въвеждат или отслабен вирус, или негови части. Вирусът, който се съдържа във ваксината, не може да предизвика заболяване, но може да стимулира организма да произвежда антитела. Затова, когато в организма попада „дивият“ вирус, не е необходимо време за изработването на антитела – тях вече ги има след ваксината. Антителата се свързват с вируса и така предотвратяват инфектирането на клетките и размножаването на вируса. Благодарение на това болестта се предотвратява още в самото и начало.

Противогрипната ваксина не може да предизвика заразяване с грип

Съвременните ваксини се понасят леко и след ваксинация няма никакви симптоми. Само при някои хора може да се появи зачервяване на мястото на ваксината или незначително повишаване на температурата. Това са най-неприятните последици от ваксината.

16. Вирусите на грипа мутират постоянно. Това значи, че няма как да се предвиди кой от тях ще е „на мода“ и да се направи ваксина, която да защитава точно от него???

Световната Организация по Здравеопазване постоянно изследва разпространението на вирусите по целия свят и на основата на тези изследвания дава предложение на разработчиците на ваксините. Дори и прогнозата да не е оправдана на 100%, ваксината все пак действа, тъй като повечето вируси на грип са с общи антитела.

Не винаги ваксините против грип са ефективни, особено при силно мутирал вирус

17. След началото на епидемията е късно да се ваксинираме???

Оптималното време за провеждането на ваксинация срещу грип е есенният период – от септември до ноември месец. Най-добре е да се ваксинирате 2-3 седмици преди началото на епидемията. Ако по някакви причини не сте се ваксинирали навреме, може да го направите и след началото и, при това може да използвате ваксини само с неживи вируси. Но ако ваксината е направена, когато човекът вече е бил инфектиран с вируса на грипа, а клиничните прояви още не са започнали, ваксинацията може да се окаже неефективна.

Най-добрият период за поставяне на противогрипна ваксина е преди да е настъпила грипна епидемия

Грип – интересни факти, които трябва да знаете! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™