Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Ваксини за деца: за и против ваксинирането?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 1551 прегледа на този пост

Съдържание на Ваксини за деца: за и против ваксинирането?


Да бъде или да не бъде ваксинирано детето?

Да правим или да не правим ваксини на детето? Кои ваксини да изберем? Този въпрос предизвиква много ожесточени спорове по родителските форуми. Все пак, здравето на детето е най-важното нещо за мама и татко. Решението на въпроса за ваксините е само Ваше, а ние ще Ви дадем необходимата информация, ще споделим мненията и на привържениците, и на противниците на ваксинирането и ще Ви дадем практични съвети по темата.

Да правим ли ваксини на детето?

Споровете за ваксините се водят от много време и няма еднозначен отговор на този въпрос. И от едната, и от другата страна има ясни аргументи, провеждат се научни изследвания и доказателства. Трябва да решат родителите и в тази статия ще намерите информация, върху която да помислите.

По закон в България родителите имат право да откажат ваксинирането на детето и да изберат коя ваксина да му се направи и коя не. И родителите носят пълната отговорност за това решение. Днес действа закон за имунизациите, който регламентира тези манипулации, а родителите трябва съзнателно, доброволно и образовано да приемат или да не приемат този вид помощ. Родителите трябва да се поинтересуват колкото се може по-подробно и всестранно по този въпрос. Точно затова сме Ви подготвили този материал.

Кога е добре да премислим два пъти?

Противниците на ваксинациите предупреждават, че всяка ваксина е сериозна манипулация за детския организъм, съпоставят го с операция. Не бива да го приемаме все едно говорим за употреба на витамини и да се съгласяваме на това, без да премислим. Размишлявайки върху това може ли да направите ваксината, се запознайте със състава на ваксината, с противопоказанията и, със страничните и ефекти и възможните усложнения след ваксиниране.

Лекарите-имунолози, учените-изследователи, опитните педиатри и други специалисти, които се отнасят към ваксинациите предпазливо, дават факти, които трябва да се имат предвид, когато вземате решение за ваксинирането на детето:

Ваксините са превенция на опасни заболявания, но не гарантират 100% предпазване от това заболяване

 • Нито една ваксина не гарантира защита от заболяване. Вероятността човек да се разболее точно от тази болест, срещу която е ваксиниран, може да достигне до 20%.
 • Ваксината е комбинация и чужди на човека и често отровни вещества и микроорганизми. Освен възбудителя на заболяването в състава на някои ваксини влизат и живачни соли, формалин, алуминиев хидроксид, дори микроби. Този коктейл може да предизвика в организма нежелана и опасна реакция към ваксината: от повишена температура след ваксинирането до тежки алергични реакции, разстройства на нервната система и автоимунни заболявания. При това специалистите-имунолози наблюдават реакции, които се развиват 20 години след поставянето на ваксина.
 • Много невролози, имунолози, хомеопати препоръчват да не се поставят ваксини на детето, докато не навърши една година, дори две. Ваксините пречат на установяването на вроден имунитет и на нормалното развитие на имунната система. Освен това новородените може и да не се срещнат с болестта, срещу която ги ваксинират.
 • Понякога няма нужда от ваксини. Тъй като имунитетът към „ваксинните“ болести често възниква по естествен път. Здравото дете може да преболедува заушка или рубеола почти незабелязано (със слаби симптоми, като на лека настинка).
 • Ваксините „не работят“ при 20-25% от децата, след въвеждането на ваксината нивото на антитела към съответната болест не се променя. В този случай ваксинацията не дава защита и е безполезно да се продължава ваксинирането, дори може да е опасно. Някои детски болести, срещу които се правят ваксини, сами по себе си не са опасни и се прекарват леко от децата. При това имунитетът след естественото преболедуване става доживотен. Имунитетът от ваксините след време изчезна, а възрастните боледуват от същите „детски болести“ по тежко, често с усложнения.

Противниците на масовата ваксинация смятат, че общоприетата схема не е подходяща за всички и винаги. Родителите имат право да откажат напълно ваксинирането или да приемат да се поставят само някои ваксини на детето. Повечето хора и много лекари вярват, че при отказ от ваксинации детето може да бъде беззащитно срещу инфекциите. Но основната защита за всеки човек е здравият имунитет, първичното здраве, укрепването чрез правилен начин на живот на детето. Преди въвеждането на общите планови ваксини не всички деца са се заразявали дори и при големи епидемии. Често разболелите се са оздравявали лесно и без последици.

Кога ваксината е спасение?

Почти всички специалисти-имунолози са на едно мнение, че в живота има ситуации, когато ваксинирането е необходимо и ползата му е по-голяма от негативните последици от ваксините:

 • Ако заминавате в район с реална опасност да се заразите с опасна инфекция, например енцефалит от кърлежи, тропическа треска.
 • Ако Вас или детето Ви Ви е ухапало диво или бездомно животно със симптоми на бяс.
 • Ако Вие или Вашето дете сте получили дълбока рана, ако раната е замърсена и трудно се промива, ако сте се наранили в селска местност, има опасност да се заразите с тетанус.
 • Ако в населено място е обявена епидемия на опасна инфекция и Вие знаете, че става дума за епидемия, а не е слух.
 • Ако детето Ви е било в контакт с болни от сериозно инфекциозно заболяване (дифтерия, морбили).
 • Ако детето живее в неблагоприятни антисанитарни условия, в обществен дом, на места с повишена миграция от неблагоприятни по инфекциозна заболеваемост региони.
 • Ако детето е родено от майка с хепатит В, е необходима ваксина срещу хепатит В.

Важни правила: ако отказвате ваксинирането

Спазвайте 3-те правила, за да опазите неваксинираното си дете от инфекции и за да му помогнете по-леко да се справи с болестта.

 1. Постоянно се интересувайте от епидемичната обстановка. Изпращайки детето си около други деца (детска градина, училище, ясла, на гости), разберете дали всички са здрави и дали няма обявена карантина.
 2. Изучете симптомите на детските инфекции, за да може навреме да забележите болестта и да се обърнете към лекар.
 3. Водете здравословен начин на живот цялото семейство, хранене се правилно и се калявайте. Изучете и използвайте оздравителни програми и методи за повишаване естествените защитни сили на организма.

Важни правила: ако изберете ваксините

Ако сте решили да се поставят ваксини на детето Ви, спазвайте правилата за грамотна и безопасна ваксинация:

 1. В много страни ваксините се поставят на деца над 1 година, за да се даде възможност за изграждане на собствен имунитетАко можете, откажете ваксинирането на детето до годинката.
 2. Преди всяка ваксина се препоръчва да се изследва имунитета и нивото на антитела в кръвната плазма към инфекциозния агент, срещу когото се предполага, че ще се ваксинира детето. Ако нивото на антитела е висок, няма нужда от тази ваксина.
 3. Месец след ваксинирането направете повторно изследване на антитела, за да се убедите, че ваксината е „сработила“. Пак повтаряме, че 20-25% от хората не могат да изградят имунитет към един или друг микроб. Тогава ваксинирането е безполезно и дори е много вредно. Консултирайте се с лекар-имунолог, може би детето Ви има нужда от други начини за имунна профилактика.
 4. Искайте от лекаря инструкцията на ваксината и я прочетете внимателно, прегледайте състава и, противопоказанията и нежеланите ефекти. В състава на ваксината не трябва да има живачни соли, формалин и т.н. Типът на ваксината също е важен. Живите ваксини се понасят от децата доста тежко. Те по-често предизвикват усложнено протичане на процеса на ваксиниране. По-безопасно е да се избере синтетичният аналог, а не жива ваксина, макар генно-инженерните ваксини също да си имат особености.
 5. Ваксина се поставя само на здраво дете (нормална температура, изхождания, да няма признаци на простуда, немощ) и ако всички в семейството му са здрави. След всяка простуда, ОРВИ или обостряне на хронично заболяване трябва да мине поне месец и половина преди ваксинирането. Също така не трябва да се прави ваксина в самото начало на детската градина, училище и т.н.
 6. Здравословният начин на живот ще помогне на организма на детето по-леко да понесе изпитанието от ваксините. Укрепете здравето, имунитета, калявайте цялото семейство.

Добро решение

Освен ваксините и заедно с тях има и други ефективни начини за имунопрофилактика, много по-безопасни за организма.

Каляването, правилното хранене, свежият въздух, хигиената, режимът и други елементи от оздравителните програми – това е наистина мощно оръдие срещу инфекциите. Учените-имунолози наблюдават семейства, отказващи ваксинацията, в продължение на много години. Децата им са пораснали и не са преболедували нито една детска инфекция, даже и варицела, сред тях няма алергични. Но родителите са поели отговорността да им осигурят правилен начин на живот – кърмене до 2-3 години, захранване с пресни, а не консервирани продукти, каляване чрез прости и достъпни методи.

Може да не се прилага ваксина на деца, но е задължително да се спазват определени правила за начин на живот и отглеждане на детето

Постепенно физиологичното развитие на имунната система в съчетание с такъв начин на живот е оформило здрав организъм, който без проблем е преминал пред бебешкия период, детството, юношеството и е встъпил във възрастта на възрастните.

Тази радостна картинка е по-скоро изключение от правилата. При младите хора на 25-30 години се наблюдава „букет“ от хронични възпаления. Имунната система в тази възраст вече е „износена“. Противниците на ваксинацията смятат, че причината за това е неправилният начин на живот от детинство и многобройните ваксини, особено тези, поставени преди годинката. По-късно балансът на адаптационните системи води до често боледуване, все по-сериозно.

За щастие, това може да бъде поправено. Може да се подобри начинът на живот, не е толкова трудно, а ползата от това ще е неоценима. В общата картина на здравето на семейството Ви трябва да претегляте всички за и против. Не трябва да бързате. Внимателно проучете въпроса, консултирайте се с различни лекари и вземете решение като родител.

Каквото и решение да вземете, нека то да е осъзнато и с подготовка. Учените разработват нови, по-безопасни ваксини, изследователите дават нови данни за последиците от ваксините. Не е лесно да се научите на всичко относно тази тема, но е важно. Във всеки случай, здравословният начин на живот, движението, каляването, свежият въздух ще са Ви надеждна опора за укрепването на имунитета и за защита от инфекции. Здравето на семейството и децата Ви е във Вашите ръце.

Ваксини за деца: за и против ваксинирането? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™