За всяко очно заболяване е необходимо да се яде храна, която лесно се усвоява в тялото ни. Най-добре е да се яде естествена храна, която не е минала термична обработка. Ежедневната диета на човек трябва да се състои от поне 60% от растителни продукти.
Има много причини, поради които зрението ни се влошава. Зрителната острота намалява не само поради лоши навици, но очите ни са измъчвани от заболявания като глаукома, катаракта и макулна дегенерация. Няколко продукта за здрави очи могат да помогнат за предотвратяване на тези заболявания. Най-добре е да консумирате различни храни.
Моркови за здрави очи
Този зеленчук е богат на много витамини, които са полезни за очите. Благодарение на бета-каротина, морковите помагат за поддържане на зрителната острота. Морковите съдържат и витамини като С, В, D, Е, както и калий, калций, натрий, фосфор, желязо, цинк, мед, флуор. Можете да направите салата с моркови и заквасена сметана, или можете да ги задушите с добавка на сметана. Този метод на готвене подобрява усвояването на мастноразтворимия каротин.
Витамин А подобрява зрението. Морковите са богати на високи нива на бета-каротин и витамин А, които са полезни за очите и невероятен източник на витамини за предотвратяване на дегенерация на макулата и развитие на катаракта. Недостигът му може да доведе до сухота на роговицата, нарушено цветово възприятие.
Морковите също са богати и на родопсин. Родопсинът е червен визуален пигмент, който Ви помага да виждате при слаба светлина. При недостиг на родопсин трудно бихме могли да видим през нощта, дори при безоблачно небе и ярко пълнолуние.
Няколко основни продукта за добро зрение:
Боровинка. Тези плодове помагат за поддържане на зрителната острота и намаляват умората на очите. Боровинките перфектно запазват свойствата си, когато са замразени, и дори мижете да си направите сладко от тях. Боровинките са с високо съдържание на антиоксиданти. Съдържа киселини, микроелементи и витамини като А, С, В и РР. Боровинките също съдържат лутеин, пигмент, който помага за запазване на зрението. Малките лилави плодчета са много полезни за зрението. Веществата, които са в тях, повишават зрителната острота, облекчават умората на очите и изострят нощното виждане. Те са много полезни за пилоти, шофьори, програмисти. В допълнение към всичко това боровинките съдържат вещества, които понижават кръвната захар.
Броколи. Тези зеленчуци поддържат зрението благодарение на съдържанието на лутеин, зеаксантин и каротин. Броколите помагат за подобряване на зрението и предпазват от очни заболявания като катаракта. Също така, каротините в броколи предпазват очните клетки от свободните радикали.
Спанак. Тези зеленчуци са богати на лутеин и помагат в борбата катарактата. Спанакът съдържа рекордни 12 198 мкг лутеин на 100 грама продукт. Той също така съдържа лутеиновия изомер зеаксантин, който намалява риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата, водеща до замъглено зрение. Това беше потвърдено от проучване на Националния очен институт на САЩ през май 2013 г. Следователно, благодарение на спанака, можете значително да намалите риска от очни заболявания. Той съдържа компонент като лутеин, който от своя страна предпазва очите ни от катаракта. Спанакът е много хранителен и съдържа витамини А, С, Е, К, В2, В6, както и мед, цинк, фосфор, калий, магнезий, протеини и мастни киселини. Тези хора, които обичат и често ядат спанак, имат почти 90% по-нисък риск от очни заболявания. Като цяло спанакът отдавна е признат от учените като най-ефективният продукт, помагащ за подобряване на зрението.
Плодове. Зелените и оранжеви плодове са особено полезни за очите: киви, лимони, портокали, мандарини, грозде, праскови, кайсии и др. са много богати на витамин С. Те умело укрепват кръвоносните съдове. Кайсиите и пъпешите са богати на бета-каротин, антиоксидант, който синтезира витамин А в човешкото тяло.
Риба. Тя е източник на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за доброто зрение. Най-богатите в тях са сьомга, сардини, херинга и скумрия. А консумацията на рибено масло ще предотврати дегенерацията на макулата и други очни заболявания. Рибата е основният източник на омега мастни киселини, които са отлични за зрението. Най-скъпата и полезна риба от семейството на сьомгата съдържа омега киселини. Тези киселини са много важни за предотвратяване на много очни заболявания. Липсата на тези киселини може да доведе до сухота в очите. Омега киселини се срещат също в риба тон, сардина и херинга. Ако не консумирате често риба, тогава можете да закупите рибено масло под формата на капсули.
Мастните киселини подобряват проводимостта на нервните влакна и участват в образуването на сълзотворна течност, което предотвратява сухотата на очите. Повечето от омега-3 мастните киселини се намират в черния дроб на треска - понякога си струва да се поглезите!
Бобови растения. Леща, боб, нахут, грах за по-добро зрение - това е всичко. Бобовите растения са богати на цинк. Той поддържа здравето на ретината, помага да се поддържа лещата чиста за по -дълго време и предотвратява риска от развитие на катаракта. Фасулът помага на витамин А от черния дроб да проникне директно в ретината на окото, произвеждайки меланин, който е много важен за окото, тъй като достатъчното количество меланин в окото го предпазва от ултравиолетовите лъчи и също така помага да се вижда по-добре на тъмно.
Магданоз. 100 грама магданоз съдържа 5561 мкг лутеин. Това е каротеноид, който естествено абсорбира излишната слънчева светлина и предотвратява увреждането на растенията. В организма лутеинът действа като антиоксидант и предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Сокът от магданоз е особено ценен, можете да го пиете по чаена лъжичка на ден или да добавяте пресни билки към готови ястия.
Извара и млечни продукти. Изварата съдържа витамин В2 (рибофлавин), който стимулира и подпомага метаболизма на роговицата и лещата. Витамин В12 (цианокобаламин) подобрява притока на кръв към очите. А млечните продукти съдържат голямо количество калций, който е част от клетките и тъканната течност на окото, използва се за предаване на нервни сигнали и контролира свиването и разширяването на кръвоносните съдове.
Тиква. Този оранжев зеленчук съдържа специални вещества и витамини, които са много полезни за зрението ни: лутеин и зеаксантин, витамини С, А, В1, В2 и цинк. Можете да готвите много различни ястия от тиква: салати, супи, зърнени храни и дори десерти.
Лук и чесън. Като консумирате тези продукти, ще помогнете на зрението си да запази или възстанови яснотата. Тези зеленчуци са богати на сяра, която предотвратява образуването на кръвни съсиреци и подобрява зрителната острота. Цвеклото ще почисти съдовете, включително и най-малките, които подхранват очите. Ами авокадото? Това е признат шампион по количество растителни мазнини.
Тъмен шоколад. Този продукт предпазва кръвоносните съдове на очите благодарение на флавоноидите, които укрепват роговицата и защитават кръвоносните съдове. Намаляването на количеството на свободните радикали намалява риска от глаукома.
Яйцата са богати на витамин А (ретинол) и лутеин. Витамин А участва в създаването на визуални пигменти, които предават визуалния сигнал. Това са чувствителни към светлина вещества, концентрацията на които намалява на светлина и се възстановява на тъмно. Опсиновият протеин, съдържащ се в фоточувствителните клетки на ретината, участва в превръщането на светлината в електрохимичен сигнал. Ретинолът също е от съществено значение за синтеза на родопсин, който е отговорен за зрението в здрач - способността да вижда при условия на слаба светлина.
Кейл. Зеленото "къдраво“ или лилаво "тосканско“ зеле съдържа витамини от група В, както и А, С, К, РР. Той е богат на минерали, включително калий, манган, желязо, калций, натрий, селен, цинк и фосфор. Зелето се консумира най -добре сурово, но дори и сварено, съдържанието на витамини А, С и К остава високо. Хората с уролитиаза и бъбречни заболявания трябва да контролират консумацията на кейл - в зелето има много оксалова киселина.
Ядки. Според препоръката на СЗО те трябва задължително да присъстват в диетата на възрастен. Ядките са богати на фосфор, калий, здравословни мазнини, които са необходими за функционирането на зрителната система.
Орехи например съдържат омега-3 и витамин Е. Съдържанието на витамин Е в лешниците е 20,4 mg, бадеми - 24 mg, а орехите съдържат до 5,8 mg витамин С на 100 грама. Не забравяйте, че това е богата и висококалорична храна. Въпреки че СЗО препоръчва да се включат ядки и семена в ежедневната диета, трябва да ограничите приема им до 30 грама на ден.
Елда и овесени ядки. Тези зърнени храни са богати на витамини и минерали. Поради високото съдържание на калий, магнезий, фосфор и желязо, оздравяването и възстановяването на очните структури става по-бързо, поради което зърнените храни се включват в диетата при очни заболявания.
Медът за зрението е незаменим продукт. Ускорява притока на кръв към окото, подобрява храненето на тъканите, подпомага регенерацията на клетките и запазва зрителната функция.
Правилното хранене е от съществено значение за поддържане на зрението. За да се храните правилно, трябва да се спазват няколко принципа:
- намалете приема на наситени мазнини
- трябва да има умереност в храната
- пълноценна, лесно смилаема храна
- диета, богата на антиоксиданти, с високо съдържание на витамини А, Е и С
Добрите навици за очите и как да подобрим зрението си?
Установете хранене, добавете към диетата повече продукти, които са полезни за очите, сведете до минимум употребата на вредни - съвет от офталмолози по време на профилактичните прегледи. Как иначе можете да се погрижите за зрението си?
- Редовно правете визуална гимнастика. Упражненията ще помогнат за подобряване на кръвообращението, увеличаване на притока на хранителни вещества и за облекчаване на умората на очите.
- Откажете се от пушенето. Никотинът засяга кръвоносната система на човека. Очната ябълка и съседните структури съдържат много артерии, съдове и капиляри. Лошото кръвоснабдяване може да причини катаракта, конюнктивит и дефекти на ретината.
- Носете слънчеви очила. Те предпазват очите от негативните ефекти на ултравиолетовото лъчение.
- Не прекалявайте със сладкото и соленото.
Някои очни заболявания и по-специално загубата на зрителна острота могат просто да бъдат предотвратени. За да направите това, трябва поне да коригирате диетата си и като максимум леко да промените навиците си, ограничавайки времето, прекарано пред компютърен монитор, телевизор или телефон.
И не забравяйте редовно да посещавате кабинета на офталмолога, да се подлагате на цялостна очна диагностика. Колкото по-рано лекарят открие болестта, толкова повече шансове за успешно лечение и запазване на зрението.
Вредни продукти за очите:
Кафе. Кофеинът повишава вътреочното налягане и може да ускори развитието на глаукома. В големи дози напитката намалява притока на кръв към окото и насищането с хранителни вещества.
Сол. Задържа течности в тялото. От това може да се повиши вътреочното налягане и да се увеличи рискът от развитие на катаракта. Следователно - не повече от 5 грама сол на ден, съгласно препоръката на СЗО.
Захарни изделия. Захарта в големи количества влияе отрицателно върху състоянието на ретината и здравето на очите като цяло. Не случайно пациентите с диабет се съветват редовно да се наблюдават от офталмолог.
Алкохол. При злоупотреба с алкохол кръвоснабдяването на хороидеята на окото се нарушава, доставката на хранителни вещества се забавя, може да възникне вазоспазъм и други нарушения на функцията на зрителния орган. Алкохолът забавя доставката на хранителни вещества и може да причини зрителни смущения.
Мазна храна. С повишаване на холестерола може да възникне запушване на кръвоносните съдове. Рискът от тромбоза и очен удар се увеличава.
Очните заболявания често са причинени от стареене на тялото, изтъняване на кръвоносните съдове и общо изчерпване на организма. Яденето на храни, съдържащи антиоксиданти и витамини, ще подобри цялостното здраве на тялото, а следователно и състоянието на очите. Доброто настроение и вярата в успеха са гаранция за ефективността на диетата.