Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Катаракта - какво трябва да знаем?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 1040 прегледа на този пост

Съдържание на Катаракта - какво трябва да знаем?


Абсолютно всички процеси в тялото Ви се контролират от мозъка. Клетките на мозъка Ви получават информация от всички органи и системи, анализират тази информация, развиват желаната реакция и предават подходящите нареждания на различни органи на тялото Ви чрез нервните клетки.

Катарактата (както всяко друго заболяване) възниква от комбинация от различни фактори. Тези фактори водят до неправилно функциониране на определени части на мозъка и нарушаване на невронните връзки. С други думи, мозъкът спира да дава "правилните" заповеди за ясната работа на вашата зрителна система, което води до катаракта и след това до по-сериозни последици.

Катарактата е патология на органа на зрението, характеризираща се с частична или пълна непрозрачност на лещата, която се намира между стъкловидното тяло и ириса на окото. Лещата играе ролята на анатомична леща, основната й задача е пречупването на лъчите с последващата им проекция върху ретината. Ако лещата стане мътна, естественият процес на пречупване на лъчите се нарушава, поради което зрителната острота намалява или човекът напълно ослепява.

Причини за развитие на катаракта и рискови групи

Катаракта може да се развие:

 • при възрастни хора - свързана с възрастта катаракта (90% от всички случаи на катаракта);
 • при хора след травма - травматична катаракта (4%);
 • след облъчване - лъчева катаракта (3%);
 • при новородени - вродена катаракта (3%).

Развитието на катаракта се повлиява от ендокринни нарушения (метаболитни нарушения, захарен диабет), недостиг на витамини, някои очни заболявания, неблагоприятни условия на околната среда, продължителна употреба на някои лекарства. През последните години е доказано, че активното пушене също може да причини катаракта.

Симптоми на катаракта

Древните гърци наричали катарактата "водопад" - катарактас. Човек вижда сякаш през воал, замъглено стъкло. Това е основният симптом на катаракта, което показва, че непрозрачността вече е засегнала централната зона на лещата и е необходимо хирургично лечение.

Сред другите симптоми на катаракта, офталмолозите включват:

 • Катарактата е патология на органа на зрението, характеризираща се с частична или пълна непрозрачност на лещата, която се намира между стъкловидното тяло и ириса на окото.Замъглено зрение;
 • цветовете изглеждат скучни и измити;
 • около източниците на светлина се появяват кръгове;
 • фоточувствителност - чувствителност към слънчева или ярка светлина;
 • влошаване на зрението през нощта;
 • голяма нужда от по-ярко осветление при четене;
 • намаляване на контраста или появата на "размазване" на изображението;
 • двойно виждане на обекти и изображения;
 • усещане за трептене на петна пред очите;
 • разсейване на светлината (появата на ореоли, наблюдавани около източника на светлина);
 • влошаване на възприемането на цветовете;
 • появата на светкавици или отблясъци, особено през нощта;
 • трудност при работа с малки детайли (например бродерия, шиене, плетене);
 • намалена зрителна острота, която не може да бъде коригирана с очила.

Катаракта при възрастни хора

Най-честата свързана с възрастта катаракта. Според статистиката на Световната здравна организация в 70-80% от случаите катаракта се развива при хората след 70 години. Въпреки това, свързаната с възрастта катаракта може да се развие и по-рано, на възраст 45 - 50 години. Често свързаната с възрастта катаракта се нарича старческа, но това име не може да се счита за правилно.

Основната причина за развитието на свързана с възрастта катаракта е промяна в биохимичния състав на лещата, причинена от свързаните с възрастта процеси в организма. Замъгляването на лещата от гледна точка на функционирането на човешкото тяло е напълно естествено явление, следователно никой не е имунизиран от катаракта.

Вродена катаракта при дете

Вродената катаракта представлява повече от половината от всички вродени дефекти в органа на зрението. Катарактата при новородените се причинява от генетични промени в структурата на протеините, необходими за прозрачността на лещата. Причините за катаракта при деца под една година могат да бъдат захарен диабет при майката, инфекциозни заболявания на майката през първия триместър на бременността, прием на някои лекарства. Основното в случая е ранната диагностика на вродената катаракта. Ако локализацията и размерът на непрозрачността в лещата не пречат на правилното развитие на органа на зрението, тогава такава катаракта не изисква спешно хирургично лечение.

Диагностика на катаракта

Aнатомия на окото - какво е важно да знаем за катарактата - заболяване на очите.В началния стадий на развитие на катаракта човек може дори да не знае за наличието на болестта, но биохимичният процес вече е започнал, лещата постепенно ще загуби прозрачност и човек ще загуби зрението. Много хора бъркат катарактата с друга свързана с възрастта промяна, сходна по симптоми, но различна по характер - свързана с възрастта хиперметропия. Точна диагноза може да бъде поставена само от офталмолог с помощта на специални устройства.

За да се установи диагнозата на катаракта, е необходимо да се проведе широко офталмологично изследване, включително:

 • визометрия (определяне на зрителната острота)
 • офталмометрия (измерване на радиусите на кривина на предната повърхност на роговицата и нейната пречупваща сила в различни меридиани)
 • рефрактометрия (определяне на оптичната сила на окото - пречупване)
 • периметрия (дефиниция на периферно зрение)
 • тонометрия (определяне на вътреочното налягане)
 • биометрични данни (определяне на дълбочината на предната камера, дебелината на лещата, дължината на очите)
 • биомикроскопия (изследване на тъкани и околната среда с помощта на цепка лампа)
 • офталмоскопия (изследване на фундуса)

Тези изследователски методи дават възможност да се диагностицира степента на зрялост на катаракта, да се определят съпътстващи очни заболявания, да се разработят тактики на лечение, да се изчисли силата на изкуствената леща по време на нейната подмяна и да се определи прогнозата на зрителните функции в ранен и дългосрочен план след лечение.

Единственият ефективен начин да се отървете от катаракта е хирургичното лечение, по време на което помътнената леща се заменя с прозрачна изкуствена, която е максимално близка до естествената по своите свойства.

Признаци на катаракта

Основният и най-чест клиничен признак на катаракта е зрителният дефект, който се характеризира като воал пред очите. Този симптом директно показва замъгляване на лещата, той е придружен от намаляване на зрителната острота. Повечето пациенти описват този симптом така, сякаш гледат на света през мъгливо стъкло, мъгливо було. Често пациентът дълго време не забелязва, че зрението му се е влошило, тъй като окото, което вижда по-добре, компенсира разликата във зрението. За самодиагностика лекарите препоръчват да затворите очите си едно по едно и да проверявате зрението си с всяко око поотделно.

Основните причини за развитието на катаракта:

 • диабет;
 • нараняване на очите;
 • неправилно използване на лекарства, които засягат зрението;
 • известни причини като отлепване на ретината, проблеми с очната ябълка, малария;
 • поради възрастта може да започне и развитието на болестта;
 • поради късогледство с висока трета степен може да премине усложнение под формата на катаракта.

Всъщност има още повече причини, защото болестта може да се развие дори след най-често срещания грип или случайно изгаряне на трудно работно място. Не трябва да забравяме за генетиката, ако някой от семейството е имал това заболяване, тогава най-вероятно ще се предаде, анемията също може да причини болестта. Това се случва индивидуално за всеки, но най-често заболяването се проявява при възрастните хора поради излагане на слънце и други фактори.

Етапи на старческа (възрастова) катаракта

При първоначална катаракта непрозрачността на очната леща се появява по периферията, а оптичната зона е прозрачна.

Незряла катаракта - непрозрачността започва да засяга оптичната зона. Това води до вече осезаемо намаляване на зрителната острота.

Зряла катаракта - замъгляване се появява в цялото вещество на лещата. Зрителната острота е значително намалена, може да остане само възприемането на светлината.

Презряла катаракта - на този етап настъпва разпадане на влакната на лещата, веществото на лещата се втечнява и лещата придобива млечнобял оттенък.

Всички етапи на катаракта, с изключение на „началния“, изискват хирургично лечение.

Катаракта - какво трябва да знаем? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™