Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Топ продукти за Ново ! Промоции

Бавното хранене – една нова и интересна тенденция

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки, Отслабване, Веганство и вегетарианство, Бременност и раждане | Все още няма коментари. | 1530 прегледа на този пост

Вече отдавна за мнозина е ясно, че бързото хранене е това, което не искаме да причиним на организма си. Всъщност в борбата срещу бързото хранене съвсем логично се изправя така нареченото бавно или осъзнато хранене. Това не е само вид хранене, а отношение към храната, което все повече се завръща в иначе натоварения ни и стресов живот, който ни предразполага към емоционално хранене и прекаляване.

Какво представлява бавното и осъзнато хранене?Забравете за храненето пред компютъра.

Корените на този тип хранене се коренят в изкуството Дзен и в Будизма. Това е начин, може да се каже дори изкуство на хранене, който ни кара да бъдем концентрирани във всеки момент от процеса на хранене и неговия ефект върху организма. Когато се храним осъзнато и в пълна концентрация, храната има още по-голям ефект върху организма, поправяме отношението си към нея и дори можем да отслабнем.

Проучване на Харвардския университет действително доказва, че осъзнатото хранене може да помогне в загубата на килограми. Причината е, че когато се храним бавно, ние даваме възможност на мозъка си да осъзнае процеса на хранене и да даде на тялото сигнал, че е сме сити. Този тип хранене освен това дава възможност на човека да контролира апетита си и най-вече да не се поддава на емоционално хранене и пристъпи на внезапен глад най-вече за въглехидрати.

Осъзнатото хранене се асоциира и със значително вслушване в желанията на организма: кога сме наистина гладни, с какво количество храна точно сме сити, какъв тип храни предпочитаме.

Как да практикуваме осъзнатото хранене ежедневно?

Задавайте си правилните въпроси, когато искате да установите дали се храните правилно и в правилните количества:

  • Наистина ли съм гладен/-на? Защо чувствам глад сега – физическа необходимост ли е или просто задоволяване на емоция?
  • Има ли някой, който ме кара (психически) да преяждам и да злоупотребявам с неправилни и нездравословни храни?
  • С какво се храня – здравословни храни или повече обработени храни? Завишената консумация на силно обработени храни може да Ви накара да се чувствате недоволни и разочаровани от себе си, да чувствате занижени енергийни нива. Обратното ще изпитате при по-честа консумация на растителни и необработени храни.
  • Какво количество храна консумирам?

Осъзнатото хранене в стъпкиСдъвквайте храната и се абстрахирайте от всички фактори.

  • Отделяйте достатъчно време за хранене – поне 20-30 минути. Не използвайте телефони, не гледайте телевизия и не проверявайте пощата си, докато се храните. Така ще осъзнаете храната и нейната хранителна стойност и със сигурност няма да преядете. Малки техники за бавно хранене са да се използват пръчици или да се държи вилицата с неактивната ръка (ако по принцип използвате дясната, да се пробвате с лявата). Тези необичайни ситуации за мозъка Ви ще Ви помогнат да се храните бавно и осъзнато.
  • Продължителното сдъвкване на храната е задължително.
  • Мислете за това, с което се храните: от къде произлиза, каква е хранителната му стойност, с какво е полезно за организма Ви. Важно е да имате положителна нагласа към това, с което се храните, а не да мислите, че то ще Ви направи дебели.
  • По възможност винаги приготвяйте сами храната си или избирайте добри места за хранене.
  • Наслаждавайте се на нови вкусове и експерименти.
  • Пийте само вода по време на хранене.

Тези стъпки ще Ви направят много по-осъзнати и ще придобиете пълен контрол върху това, което правите и слагате в чинията си. Нека не забравяме, че храната е лекарство. По този начин и доста неусетно ще свалите натрупаните излишни килограми, натрупани вследствие на преяждане и злоупотреба. С изненада ще установите и с колко по-малки количества храна можете да се храните.

Бавното хранене – една нова и интересна тенденция Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™