За видовете мляко, които не консумираме всеки ден
От ранно детство хората пият мляко, тъй като то е важен източник на ценни хранителни вещества: белтъчини, незаменими аминокиселини, полезни мазнини и въглехидрати, а също и биологично активни вещества. По принцип ние пием краве мляко. Но има и други видове на този полезен продукт. Кои са те и с какво са полезни?
Козе мляко
Козето мляко е богато на витамин А и ниацин, съдържа малко повече желязо и магнезий от кравето. Мазнините в козето мляко са по-малко и се отличават от мазнините в кравето с по-високо съдържание на незаменими мастни киселини. Някои мастни и биологични компоненти оказват целебно действие върху чревната лигавица и понижават активността на алергичните реакции. Козето мляко помага при лечението на болести на щитовидната жлеза. Суровото козе мляко е по-малко опасно от суровото краве такова, защото козите са по-устойчиви към болести. От козе мляко се правят сирена.
Камилско мляко
На териториите на някои страни от Средна Азия, а също и в Обединените Арабски Емирства млякото от камила не се смята за нещо необикновено и диво – това е редовен хранителен продукт на трапезите на тези народи. При това не само е приятно като хранителна напитка, но се използва и с кулинарни цели. Най-често камилското мляко се използва като основа за правенето на местни видове сирене. Освен това често от това мляко се правят вкусни сладоледи и какаови напитки.
Млечните продукти повишават интелекта!
Камилското мляко, за разлика от млякото на другите селскостопански животни, може да се съхранява дълго в свеж вид, което позволява да се превозва на големи разстояния. Установено е, че млякото от камили съдържа аминокиселини, способстващи образуването на червените елементи на кръвта, затова е добре да му обърнат внимание хората, които страдат от анемия.
Овче мляко
То е с богат и нежен, малко сладък вкус. Общата плътност на овчето мляко е по-висока, отколкото на кравето или козето, а минералите (калций, фосфор, цинк) в него са два пъти повече. В него присъстват също и всички важни витаминни групи. Алергични сте към краве и козе мляко? При непоносимост към лактоза овчето мляко е идеална алтернатива. Важно предимство на овчето мляко е и това, че продуктите от него се получават много нежни на вкус и са изключително полезни за здравето. Така че на тези, които никога не са яли сирене, ще им е приятно да пробват аналога му, приготвен от млякото на овцете.
Нискомаслените млечни продукти понижават риска от инсулт!
Овчето мляко е и жизнено необходимо на болните от астма и тежки кожни заболявания. То пречиства кръвта отлично и съдържа много цинк в състава си.
Биволско мляко
В света има само 4 вида биволи: филипински, африкански, индийски и бивол със загадъчното име аноа. Всички те са "много-много диви“, с изключение на индийския бивол, който в древността са успели да го опитомят. Този опитомен вид се е разпространил в Азия, Африка и Южна Европа. Млякото от домашен бивол се отличава от кравето мляко с високото си съдържание на всичките му основни съставни части, особено на мазнини и протеини, следователно – на суха маса. По-просто казано, то е много по-гъсто от кравето. Маслеността на това мляко е 8-14%. Това го прави незаменимо в лечението на пневмония, тежки бронхити и много други заболявания на дихателните пътища. Известни са случаи на излекуване на възпаление не белите дробове с това мляко без използването на антибиотици. Казват, че точно така са лекували белодробните заболявания в древността.
Кобилешко мляко
Млякото от кобили е традиционен хранителен продукт за страните от Изтока. То представлява бяла течност със синкав оттенък, която е с малко тръпчив вкус. Цял свят знае кисело-млечния продукт с името кумис, който се приготвя точно от този вид мляко. Кобилешкото мляко се отнася към диетичните и лечебни продукти и притежава приятен, освежаващ, кисело-сладък вкус. Млякото от кобила е полезно при метаболитни разстройства, нерегулярни изхождания, къркорене на червата, при чревни инфекции, метеоризъм, гадене, киселини. Действа благоприятно при слаб тургор на кожата, обрив, псориазис, слънчево изгаряне, немощ и слабост в старческа възраст. Също се препоръчва да се пие кобилешко мляко за бързо възстановяване след операция.
Еленско мляко
Това е най-калоричното мляко: в него има три пъти повече белтък и пет пъти повече мазнини в сравнение с кравето. Разбира се, не всеки стомах може да го преработи, затова еленското мляко обикновено се разрежда с вода. Жителите на Финландия правят от еленско мляко вкусно сирене, а тувинците и алтайците правят арак – млечна ракия.
Мляко от лос
Млякото на лосовете е сходно по вкус с кравето, но е по-мазно и по-малко сладко. Използва се в лечебното хранене. Замразява се с цел консервация. Лосовото мляко е великолепен хранителен продукт, който има уникални лечебни свойства. Установено е, че употребата на мляко от лос в продължение на месец напълно възстановява имунната система на човек и лекува различни болести на паренхимните (вътрешните) органи (язва, гастрити). Освен това се справя великолепно с дисбактериоза, избавя от алергии, стабилизира лимфната система и подобрява състоянието на болни от левкемия.
Магарешко мляко
За най-полезно се смята млякото от магаре. Древните римляни се миели и даже се къпели с него: смятали този продукт за еликсир на младостта. За съжаление, магарето дава само около два литра мляко на ден, докато кравата – до 40. Затова магарешкото мляко е рядко и скъпо. Засега се продава само в просветената Западна Европа, но се надяваме някой ден да го видим по рафтовете на българските магазини.