Кокосовото масло е суперхрана. Много хора мислят, че кокосовото масло не е толкова вкусно, колкото фъстъченото. Макар че много хора са израснали с вкуса на фъстъченото масло, ще се изненадате, че кокосовото масло всъщност е много по-здравословно, много вкусно и много приложимо в ежедневието. Най-ясно казано, кокосовото масло представлява пюре от сърцевината от така нареченото кокосово месо. Когато се съхранява при стайна температура или в хладилник, кокосовото масло е в твърдо състояние.

Защо кокосовото масло е толкова полезно?

Кокосът е истинска супер храна. Според проведените проучвания 1/3 от световното население се докосва до кокоса в дадена част от живота си и го консумира. Кокосовото месо има много нисък гликемичен индекс, макар че има сладък вкус; съдържа протеини (3 гр. в една чаша); истинска бомба от фибри; много здравословни мазнини, които ще Ви поддържат сити за дълъг период от време. Освен това кокосовото масло съдържа лауринова киселина, която му придава силни антивирусни, антибактериални, антигъбични свойства, които силно стимулират имунната система.

Как да използваме ежедневно кокосовото масло?

Както вече уточнихме, кокосът е супер храна, а кокосовото масло е много полезно за организма. И макар за мнозина то да звучи като много екзотична супер храна, всъщност то може да се прилага при много поводи, вижте как по-долу. Винаги можете да разтопите твърдото при стайна температура кокосово масло, като просто потопите буркана, в който го съхранявате, в топла вода.

  • Директно от буркана. Кокосовото масло е толкова вкусно, само трябва му дадете шанс. Започнете деня си с леко екзотичния и маслен вкус на кокос, като си подарите една лъжичка здраве директно от буркана, в който съхранявате своето кокосово масло.
  • Използвайте го в печива. Винаги, когато добавяте ядки към своите сладки или сладкиши, кокосовото масло ще пасне чудесно. Може дори да заместите ядките, когато приготвяте печива за хора, които са алергични към ядки.
  • Намажете си филийка. Вместо да си подарявате една доста вредна порция маргарин, намажете сутрешната си филийка с кокосово масло. То ще я подслади и ще направи деня Ви от самото си начало по-здравословен.Кокосовото масло се прилага във вегански рецепти.
  • Комбинирайте кокосово масло с тъмен шоколад и натрошени бадеми. Един бърз и здравословен десерт ще Ви накара да блеснете сред гостите си – начупете тъмен шоколад в чашка, натрошете бадеми върху тях и добавете няколко лъжици кокосово масло.
  • Кокосово масло върху плодове – друг много ефектен, вкусен, лесен и здравословен десерт може да приготвите, като разтопите кокосово масло при ниска температура и полеете с него любимите си плодове. Аранжирайте ефектно и ще получите лесен десерт за Вашите гости и семейство.

Здравословни рецепти с кокосово масло

Суров шоколадов кейк с кокосово масло и малини

Необходими продукти:

  • 80 гр. малини
  • 3 с. л. какао на прах
  • 4 с. л. кокосово масло
  • Една щипка сол
  • Подсладител – 5 гр. агаве или друг по избор (придържайте се към здравословния вариант и избягвайте захарта)

Начин на приготвяне:

Кокосовото масло с плодове е много вкусно. Разтопете кокосовото масло и добавете малините – може да използвате и замразени, но когато са налични и сурови, е добре да добавите сурови тези така полезни малки плодчета. След това добавете и останалите продукти и разбъркайте добре до пълна хомогенност. Може да се използва и блендер по желание. Получената смес поставете в подходяща форма и замразете. Тези продукти са напълно достатъчни за една порция, тъй като кейкът е много насищащ и няма да Ви е нужна голяма порция.

Хляб с кокосово масло

Хлябът с кокосово масло е изключително вкусен и полезен – можете спокойно да дадете на децата си. Децата в повечето случаи изключително много харесват вкуса на кокосовото масло, затова не се колебайте да им предложите това вкусно и здравословно изкушение.

Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • ¼ ч. ч. разтопено кокосово масло
  • 1 ч. ч. и 2 с.л. кокосово масло
  • ½ с. л. морска или хималайска сол
  • ¾ с. л. сода за хляб

Начин на приготвяне:

Като за начало, поставете чашата с кокосово масло в съд с топла вода, за да се разтопи леко. Това може да отнеме около 20 минути, в зависимост колко е топъл домът Ви.

Изберете тавичка с размери около 12/22 см. и я намажете леко с масло. Загрейте фурната предварително до 150º.

Поставете всички съставки в блендер и разбийте до хомогенна смес. Сместа трябва да изглежда като смес за кекс. Изпечете сместа за 40-50 минути, като използвате клечка за зъби, за да пробвате готовността. Хлябът трябва да изстине напълно преди да се реже. Насладете се на маслото с така приготвения хляб.

Диетичен ягодов мус с кокосово масло

Необходими продукти за 2 порции:

  • 1 ч. ч. кокосово мляко
  • 2 с. л. био желатин
  • 1 чаша ягоди – сезонът им е в момента, така че се възползвайте от ползите на сезонното хранене
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 2 с. л. мед
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

В тиган смесете кокосовото мляко и желатина. Оставете за около 5 минути, за да бъде желатинът малко по-мек. След това включете котлона на средна температура, за да се разтвори желатинът. Оставете сместа да се охлади.

Направете ягодите на пюре в блендер. След това добавете в блендера охладеното кокосово мляко с желатина, кокосово масло, меда и солта. Направете сместа хомогенна с помощта на блендера и опитайте, ако е по вкуса Ви, може да добавите още малко мед. За около 4 часа приберете приготвената смес в хладилник. Аранжирайте с прясна мента и цяла ягода в красиви чаши и се насладете на вкусния и здравословен десерт.