Независимо дали го осъзнаваме или не, много пъти сме опитвали какаово масло в ежедневието си, както и сме го нанасяли на кожата си. Какаовото масло представлява натурално, разтопимо масло, което се извлича от какаовите зърна. Това е мастният източник, който представлява основата за едно от най-изкушаващите удоволствия – шоколадът.
Какаовото, кокосовото и маслото от ший са едни от най-полезните натурални масла за кожата, тъй като съдържат полезни мастни киселини. Прилагат се и лекуват успешно суха и чувствителна кожа. Включват се по тази причина в състава на качествената козметика за тяло, устни, лице.
Какаовото масло се корени в Централна и Южна Америка и както може да се предположи, на екзотични места, като Карибите, жените използват това ароматно масло за красота от хилядолетия. Маслото лесно се включва в състава на козметичните продукти, тъй като има мека консистенция, гладка структура и много лесно попива в кожата.
Източникът на какаовото масло, а именно какаовите зърна имат високо антиоксидантно съдържание, което се дължи на съдържащите се в тях големи количества полифеноли и флаваноидни антиоксиданти. Някои от тези антиоксиданти остават в състава на какаовото масло дори след като то е отделено от какаовите зърна. Това прави какаовото масло още по-полезно за кожата – предпазва я от вредно въздействие на свободните радикали върху нея.
Какаовото масло по своя състав представлява предимно наситено масло, което го прави, заедно с кокосовото масло, най-полезното масло в света, чийто състав е от наситени мастни киселини (57-64% наситени мастни киселини в състава на какаовото масло).
Най-полезният вид какаово масло е така нареченото суров вид, което също се нарича чисто какаово масло. Този тип масло не е загрявано до много висока температура по време на производствения процес, което го прави изключително полезно.
И двете масла имат сходни качества и приложения върху кожата. И двете масла хидратират много добре кожата, борят се напуканите устни и предпазват от сухота и раздразнение на кожата. Прилагат се ефективно и върху кожни участъци, страдащи от псориазис и екзема.
Някои от разликите са ароматът и това как могат да се прилагат. Много хора предпочитат по-екзотично, силно и тропически ухаещото какаово масло. Докато маслото от ший е с по-лек и деликатен аромат, за което се харесва на хората, желаещи именно по-неутрален аромат. Поради деликатния си аромат, маслото от ший може да се прилага успешно заедно с други масла – за още повече ползи. Друга разлика е, че какаовото масло може да се използва за готвене и най-вече в приготвянето на сладкиши. Докато маслото от ший се прилага само локално върху кожата.
Това са две от най-ефективните натурални масла в света. Имат сходни свойства за кожата и ползи, с тази разлика, че кокосовото масло има допълнителни антибактериални свойства. Кокосовото масло по тази причина има изключително много приложения в кухнята и банята (повече може да прочетете тук), а не само върху кожата и косата.
Кокосовото масло съдържа много полезни мастни киселини като капринова, лауринова и каприлинова киселина. Това са киселини, които поддържат кожата чиста, здрава и блестяща. Това масло също се стопява лесно при допир с кожата и лесно попива в нея. В същото време то ухае също много екзотично, силно и приятно. Какаовото и кокосовото масло много добре се комбинират по консистенция, свойства и ползи и затова не се колебайте да ги използвате заедно върху косата и кожата.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: