Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Видове токофероли - алфа-, бета-, гама- и делта-

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Видове токофероли - алфа-, бета-, гама- и делта-


Какво представляват токоферолите, колко вида има и какво ги различава от токотриенолите?

Витамин Е е събирателен термин за осем естествено срещащи се съединения, четири токоферола (α-алфа, β-бета, γ-гама и δ-делта) и четири токотриенола (α-алфа, β-бета, γ-гама и δ-делта), които качествено проявяват биологичните активности на α-алфа токоферол.

Осемте форми на витамин Е не са взаимосвързани при хората. Концентрациите на α-токоферол са по-високи в масло от пшеничен зародиш, бадемово и слънчогледово масло; γ-токоферолът е основната форма на витамин Е в царевичното масло и соевото масло; токотриенолите са с високо съдържание в оризови трици, ечемик, овес и палмово масло.

Какви са ползите за здравето на смесените токофероли?

Токоферолите са семейство от съединения, които заедно съставят различни форми на витамин Е. Когато купувате хранителна добавка, която съдържа "смесени токофероли", купувате смес от няколко различни вида витамин Е.

Можете да откриете голямо количество токофероли в зеленолистните зеленчуци.

Както вече споменахме, има осем естествени форми на витамин Е, включително четири токоферола: алфа-токоферол, бета-токоферол, гама-токоферол и делта-токоферол. Всeки има различна химическа структура. Тези токофероли често се комбинират в добавки с токотриеноли, подобни съединения на витамин Е, които също се предлагат в алфа, бета, гама и делта форми.

 • Смесените токофероли се намират в масла (включително зехтин, слънчогледово масло и соево масло), ядки, семена и в някои листни зелени зеленчуци като спанак.
 • Витамин Е е мастноразтворим витамин, който служи като антиоксидант в тялото Ви, който пречиства потенциално вредните свободни радикали, които могат да увредят клетките Ви.
 • Витамин Е играе ролята на стимулатор на имунната система, предотвратрява запушени артерии, предпазва от някои видове рак, помага за предотвратяване на загубата на зрение и дори за предотвратяване на слънчеви изгаряния.
 • Алфа-токоферолът е формата на витамин Е, която е изследвана най-обстойно, а хранителните добавки, които съдържат "витамин Е", обикновено означава, че съдържат само тази форма на витамина.

Проучванията предполагат, че другите форми на токофероли имат допълнителни ползи за здравето и добавки със смесени токофероли са препоръчителни.

Кои са по-важните ползи, които трябва да знаете, от хранителните добавките с витамин Е?

Правени са редица проучвания на витамин Е и ползите от неговия прием, в следващите редове бихме искали да Ви запонаем с по-значимите от тях, за да можете да разберете сами, че този витамин е от голямо значение за Вашето здраве.

Например едно проучване сравнява ефектите от алфа-токоферола в комбинация със смесените токофероли в модел на епруветка, предназначено да разгледа как различните токофероли могат да помогнат при сърдечно-съдови заболявания. Изследователите установили, че смесените токофероли се представят по-добре от алфа-токоферола сами по себе си, като премахват процеса, който води до запушване на артерии.

В допълнение, друго изследване разглежда дали различните токофероли могат да окажат благоприятен ефект при забавяне на прогресията на болестта на Алцхаймер. То открива, че изглежда, че всички различни видове токофероли оказват влияние върху процеса, който води до болестта на Алцхаймер, и предполагат, че са необходими повече изследвания върху смесените токофероли.

Хранителните добавки, които се състоят от смесени токофероли, са сравнително нови и трудни за откриване. Можете да попаднете на голямо разнообразие от комбинации, като например;

 • Алфа-токоферол с някои смесени токофероли;
 • Продукти, които включват и четирите форми на токоферол в приблизително равни количества;
 • продукти, съдържащи главно гама-токоферол, но и други смесени токофероли
 • комплексни продукти с витамин Е, които включват смесени токофероли и смесени токотриеноли.

Може би се чудите защо някои произведени хранителни продукти - особено печива - включват смесени токофероли в техните състави. Те функционират като консервант в тези храни, защото предотвратяват изгарянето на мазнините. Токоферолите също се използват в храната за кучета като консерванти.

Нека разгледаме по-обстойно алфа-токоферилацетатът (ATA) и какво представлява токоферилацетат?

Алфа-токоферилацетатът (ATA) е специфична форма на витамин Е, който често се среща в продукти за грижа за кожата и хранителни добавки. Известен е още като токоферилацетат, токоферол ацетат или витамин Е ацетат.

Направени са редица проучвания за ползите от приема на токоферолите с Витамин Е за здравето.

Витамин Е е известен със своите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите помагат да защитите тялото си от увреждащите съединения, наречени свободни радикали. Обикновено свободните радикали се образуват, когато тялото Ви преобразува храната в енергия. Въпреки това свободните радикали могат да дойдат и от UV светлина, цигарен дим и замърсяване на въздуха.

В природата витамин Е идва под формата на токоферил или токотриенол. Алфа-токоферилът (AT) е най-активната форма на витамин Е при хората.

ATA е по-стабилен от AT, което означава, че издържа по-добре на влиянието на околната среда като топлина, въздух и светлина. Това го прави идеален за употреба в добавки и обогатени храни, тъй като има по-дълъг срок на годност.

Къде можете да намерите токоферилацетат?

Ще намерите ATA в различни продукти за грижа за кожата. Антиоксидантните свойства на витамин Е могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на кожата, причинено от свободни радикали от излагане на UV. Витамин Е може също да има противовъзпалителен ефект върху кожата.

Поради по-високата си стабилност ATA се използва и в хранителни добавки с витамин Е. Когато се приема перорално, ATA се превръща в AT в червата. Витамин Е е в повечето мултивитамини, така че не забравяйте да проверите какво количество е в мултивитаминът, ако приемате такъв.

В допълнение към хранителните добавки и козметичните продукти, можете да намерите витамин Е в следните храни:

 • Зеленолистни зеленчуци като броколи и спанак;
 • Масла като слънчогледово масло, масло от пшенични зародиши и царевично масло;
 • Слънчогледови семки;
 • Ядки като бадеми и фъстъци;
 • Плодове като киви и манго.

Витамин Е се добавя и към обогатени храни като зърнени култури и плодови сокове. Можете да проверите етикетите на храните, за да видите дали е добавен витамин Е. Ако искате да увеличите приема на витамин Е, трябва да започнете, като първо увеличите приема на тези храни.

Кои са най-големите ползи от алфа-токоферилацетатът (ATA) и алфа-токоферилът (AT)?

Използването на AT върху кожата, особено в комбинация с витамин С, помага да се предотврати увреждането на UV лъчите.

Въпреки че има много проучвания за потенциалните ползи от AT, проучванията за ползите от ATA са ограничени. Резултатите от тези изследвания върху ATA са смесени. ATA обикновено трябва да се използва с други витамини и минерали, за да има благоприятен ефект.

АТА е форма на витамин Е, който често се включва в козметични продукти и хранителни добавки поради по-високата си стабилност в сравнение с АТ. Когато се приема перорално, ATA се превръща в активен AT в организма. Ефективността на ATA в козметичните продукти изглежда е ограничена, тъй като ATA не се разгражда ефективно до AT в горните слоеве на кожата.

Ако искате да получите повече витамин Е, опитайте да добавите към храната си храни като зеленолистни зеленчуци, ядки и масло от пшеничен зародиш.

За витамин Е и свободните радикали

Вероятно сте виждали ръжда по мотора или колата си. Подобен процес на окисляване и ускорено стареене протича в тялото Ви, когато клетките са изложени на молекулите, наречени свободни радикали. Свободните радикали отслабват и разграждат здравите клетки. Тези молекули могат също да предизвикат сърдечни заболявания и рак.

Свободните радикали се образуват в резултат на нормални процеси в тялото. Те причиняват щети, които съкращават живота на Вашите клетки. Витамин Е е мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на увреждането на свободните радикали и забавяне на процеса на стареене на Вашите клетки, според Националните здравни институти.

Изследователите са проучили използването на витамин Е за лечение на различни дегенеративни заболявания, включително:

 • Втвърдяване на артериите;
 • Високо кръвно налягане;
 • Сърдечно заболяване;
 • Рак.

Витамин Е може да помогне на хората с навици, които се характеризират като по-високи рискови фактори, както и с начин на живот, излагащ ги на такива. Свободните радикали се увеличават с:

 • Пушене на цигари;
 • Излагане на замърсяване на въздуха;
 • Високо излагане на ултравиолетови лъчи от слънчева светлина.

Витамин Е може да помогне за възстановяване на увредените клетки. Трудно е да консумирате твърде много витамин Е чрез нормалния си начин на хранене. Не е нито рисковано, нито вредно да получавате витамин Е от хранителни източници.

Храни, които са добри естествени източници на витамин Е:

 • Печени слънчогледови семки са 7,4 мг витамин Е;
 • Печени лешници осигуряват 4,3 мг витамин Е;
 • Печени фъстъци осигуряват 2,2 мг витамин Е;
 • Печени бадеми осигурява 6,8 мг витамин Е;
 • Спанак, варен, около една чаша - осигурява 1,9 мг витамин Е;
 • Броколи, нарязани и варени, 1/2 чаша, която осигурява 1,2 мг витамин Е;
 • Киви, 1 бр., среден размер, осигурява 1,1 мг витамин Е;
 • Манго, 1/2 чаша, осигурява 0,7 мг витамин Е;
 • Домат, суров, 1 брой, среден размер, осигурява 0,7 мг витамин Е.

Един лесен начин да получите достатъчно витамин Е в диетата си е да добавите супена лъжица масло от пшеничен зародиш към рецепта. Това ще осигури над 20 мг витамин Е. Направете салата от къдраво зеле или спанак и добавете към нея печени лешници, за да получите хрупкав и вкусен витамин Е. Проявяването на креативност ще Ви помогне да извлечете много ползи от витамин Е в диетата си.

Видове токофероли - алфа-, бета-, гама- и делта- Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™