Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Рибофлавин (витамин В2) - антиоксидант и много повече

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Рибофлавин (витамин В2) - антиоксидант и много повече


Рибофлавин (витамин В2) е един от най-важните витамини, необходими за нормалното функциониране на клетките в човешкото тяло. Той е част от ензимите, с участието на които протичат процесите на дишане и участва в процесите на биосинтеза. Следователно липсата на рибофлавин може да доведе до забавяне на растежа и развитието на тялото, до появата на патологии. Рибофлавин е особено необходим в значителни количества за младо развиващо се тяло, за хора, които извършват тежка физическа работа, и при лечението на някои заболявания.

В организма флавиновите коензими се образуват от рибофлавин - флавин мононуклеотид (FMN) и флавин аденин динуклеотид (FAD).

Рибофлавин можем да си набавим главно с месо и млечни продукти. Съдържа се в мая, млечна суроватка, яйчен белтък, месо, риба, ембриони и черупки от зърнени култури и др. Частично човек получава витамин В2 като продукт на чревната микрофлора. Дневната нужда от витамин за възрастен е 2 - 3 mg. Той се увеличава с диета, богата на въглехидрати и с употребата на големи количества ниацин, по време на физическа активност, психоемоционален стрес. Нуждата от рибофлавин е особено голяма в централната нервна система и рецепторния апарат във връзка с интензивните процеси на тъканното дишане. Доказано е, че съдържанието на рибофлавин в различни части на мозъка е право пропорционално на техния дихателен коефициент.

Kак действа Витамин В2?

Рибофлавин можем да си набавим главно с месо и млечни продукти - съдържа се в мая, млечна суроватка, яйчен белтък, месо, риба, ембриони и черупки от зърнени култури и дрРибофлавин (витамин В2) е водоразтворимо биологично активно вещество, което е коензим на много жизненоважни редокс ензими и участва в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати. Съществуват приблизително 15 флавопротеина, които съдържат рибофлавин под формата на флавин мононуклеотид (FMN) и флавин аденин динуклеотид (FAD). Флавиновите ензими окисляват различни киселини, инактивират силно токсични алдехиди и чужди изомери на аминокиселини, участват в синтеза на коензимни форми на витамин В6 и фолацин, поддържат глутатион и хемоглобин в редуцирано състояние, метаболизират триптофан до ниацин и ретинол до ретиноева киселина. Витамин В2 функционира и като кофактор за глутатион редуктазата, увеличавайки неговата активност. Необходимо е за образуването и запазването на целостта на еритроцитите, синтеза на антитела, процесите на растеж, дишането на тъканите. Заедно с витамин А, витамин B2 осигурява целостта на лигавиците. Освен това насърчава усвояването на желязо и витамин В6 от храната, облекчава умората на очите и предотвратява катаракта. Продуктите с рибофлавин се използват при кожни заболявания, бавно зарастващи рани, очни заболявания, диабет, анемия, чернодробна цироза и чревни патологии.

Източник на Рибофлавин, дневна доза, прием и дефицит!

Витамин В2 постъпва в човешкото тяло с храната. Той се съдържа в млякото, билките, зърнените храни, черния дроб, бъбреците, зеленчуците, маята, гъбите, бадемите. Използва се и като E101 оцветител за храна. Рибофлавин не се натрупва в организма, така че има ежедневна нужда от приема му.

Нивото на рибофлавин в кръвта може да се увеличи от високото му съдържание в храни или хранителни добавки, но излишъкът му бързо се отделя през бъбреците. Високата концентрация на витамин В2 в урината я прави ярко жълта. Рибофлавин не притежава токсични свойства дори в големи дози.

Дневната нужда на възрастен от рибофлавин е 1,1-1,3 mg (при бременни жени 1,6 mg). Светлината разрушава рибофлавин в храната, което трябва да се вземе предвид при съхранение и приготвяне на продуктите. Нуждата от рибофлавин се увеличава при интензивна физическа активност и прием на орални контрацептиви.

Дефицитът на витамин В2 (арибофлавиноза) има някои клинични прилики с пелагра (дефицит на ниацин). Неговите прояви могат да бъдат себореен дерматит и груба люспеста кожа (особено по лицето), хейлоза (зачервени, подути, напукани устни), ъглови стоматити (пукнатини в ъглите на устата) и подобни лезии на аналната и вагиналната зони, ставите на лигавици и кожа, глосит (подут, болезнен, червен език "фуксин"), кръвоносни съдове на конюнктивата и конюнктивит, сълзене, фотофобия, кератит и в някои случаи катаракта. В допълнение може да се развие нормохромна нормоцитна анемия, нервни разстройства, мускулна слабост и пареща болка в краката.

Изолираният не усложнен дефицит на витамин В2 е рядък. Обикновено се комбинира с други хранителни разстройства и промени в биохимичните параметри.

Използва се за профилактика на катаракта и много заболявания. Рибофлавинът играе важна роля в метаболизма на мазнините. Това подпомага образуването на енергия и дишането в клетката. По-специално, той поддържа използването на кислород в тъкани като кожа, коса и нокти.

Как може да ни помогне Витамин В2 (Рибофлавин)?

 • Осигурява усвояване на протеини.
 • Осигурява усвояване на мазнини.
 • Осигурява усвояването на въглехидратите.
 • Предпазва нервната система.
 • Вашата щитовидна жлеза защитава вашето здраве.
 • Предпазва от рак и левкемия.
 • Предотвратява стареенето на клетките и органите.
 • Необходим за производството на червени кръвни клетки.
 • Лошо понижава нивата на холестерола.

Ползи за здравето от Витамин Б2:

Здрава нервна система

Витамин В2 е витамин, който има пряк ефект върху нервната и мозъчната тъкан. Следователно трябва да обърнете внимание на приема на В2 за здрава и функционираща нервна система.

Среща на енергийните нужди

Витамин В2 обикновено служи като витамин, който осигурява на тялото необходимата енергия, като разгражда молекулите на протеини, въглехидрати и мазнини, за да отговори на енергията, от която се нуждае тялото.

Антиоксидантен ефект

Витамин В2 обикновено служи като витамин, който осигурява на тялото необходимата енергия, като разгражда молекулите на протеини, въглехидрати и мазнини.Рибофлавинът действа като антиоксидант. Той активира производството на ензими, които ни помагат да се отървем от вредното въздействие на свободните радикали. Натрупването на последните ускорява процеса на стареене и допринася за развитието на рак и други заболявания. Антиоксидантът е компонент, от който тялото се нуждае, особено за отстраняване на токсични токсични вещества от тялото и поддържане на здрава и жизнена структура на тялото. С антиоксиданта, открит във витамин В2, той осигурява основната съставка за обновяване на клетките, премахване на отрови и токсини и поддържане на здравето и жизнеността им.

Формиране на червени кръвни клетки

За образуването на червени кръвни клетки тялото се нуждае от витамин В2. Витамин В2 осигурява на клетките енергията и подкрепата, необходими за образуването на тези клетки. Играе важна роля в метаболитните процеси в организма и е важен за нормалното функциониране и растежа на всяка клетка в нашето тяло. Той насърчава усвояването на желязото, което е изключително важно за образуването на червени кръвни клетки. Липсата на рибофлавин води до анемия.

Сърдечно здраве

Предотвратява развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система. Отбелязана е способността на витамин В2 да понижава кръвното налягане, както и нивото на хомоцистеин, аминокиселина, чието повишено съдържание може да причини съдови увреждания. Производството на хомоцистеин се увеличава при възрастни хора и по време на бременност.

Рибофлавинът има съществено значение по време на бременност. Витамин В2 не само увеличава плодовитостта, но също така помага на плода да наддаде на тегло и да получи адекватни нива на кислород.

Предпазва черния дроб

Препоръчваме да се грижите за ежедневния си прием на B2, за да поддържате косата и кожата си здрави. Рибофлавин може да се използва като защитно средство срещу токсични ефекти върху черния дроб на различни вещества. Той също така намалява нивото на увреждане по време на исхемия и последваща реперфузия на черния дроб.

За здрави очи

Друг отговор на въпроса какво прави витамин В2 е, че В2 е витамин, който има пряк ефект върху здравето на очите. Витамин В2 намалява риска от развитие на очни заболявания, включително катаракта и глаукома. Достатъчната му консумация през целия живот прави възможно запазването на зрението в напреднала възраст.

Здрави коси и кожа

Те се нуждаят от витамин В2, за да регенерират косата и кожата и да поддържат здрава структура. Препоръчваме да се грижите за ежедневния си прием на B2, за да поддържате косата и кожата си здрави. Рибофлавин поддържа нива на колаген, необходими за поддържане на младостта на кожата и косата, забавяне появата на бръчки и гънки и предотвратяване на стареенето. Освен това насърчава ранното зарастване на рани, възпаления, пукнатини. Също така ускорява растежа и възстановяването на косата, ноктите, съединителните тъкани, нервните окончания, помага в борбата с екзема, дерматит, артрит и други заболявания.

Имунна система

Ползите от витамин В2 включват подпомагане на имунната система. Поддържайки идеалния брой Т клетки в имунната система В2, той Ви помага да се предпазите от болести и да се борите с болестта за по-кратко и лесно време.

Лек противовъзпалителен ефект

При сериозно увреждане на тялото, всички системи и органи, независимо от местоположението на фокуса на лезията, се включват в отговора (така нареченият синдром на системния възпалителен отговор на тялото). Това се дължи на наличието на специален протеин, наречен HMGB1 (амфотерин). Рибофлавин може значително да намали производството му, като по този начин проявява противовъзпалителни свойства.

Предотвратява когнитивния спад. B2 подобрява абстрактното мислене, речта, въображението, възприятието както при възрастни, така и при деца.

Помага за борба с главоболието и мигрената

Рибофлавин може да се използва като естествено средство за облекчаване на симптомите, интензивността и продължителността на главоболието. С тяхната хронична проява лекарите предписват витамин В2 в големи дози (до 400 mg).

Намалява нивото на депресия

Приемът на витамини от група В помага за преодоляване на пристъпите на униние и лошо настроение, както и следродилна депресия. Рибофлавинът е в състояние да успокои нервната система и да регулира нивото на хормоните, които контролират съня, апетита, температурата и настроението. По-големият ефект, според изследванията, се постига при жените.

Риск от рак

Помага за борба с рака. Със своя антиоксидантен ефект рибофлавинът предотвратява образуването на ракови тумори. Положителният ефект се отбелязва главно при лечението на рак на храносмилателната система, червата, гърдата и простатната жлеза.

Витамин В2 е витамин, който има пряк ефект върху нервната и мозъчната тъкан.

Храни, съдържащи витамин В2 (рибофлавин)

 • Телешки черен дроб - 80 грама: 3 милиграма (168 процента DV)
 • Натурално кисело мляко - 1 чаша: 0,6 милиграма (34 процента DV)
 • Мляко - 1 чаша: 0,4 милиграма (26% DV)
 • Спанак - 1 чаша, варен: 0,4 милиграма (25 процента DV)
 • Бадеми - 30 грама: 0,3 милиграма (17 процента DV)
 • Сушени домати - 1 чаша: 0,3 милиграма (16 процента DV)
 • Яйце - 1 голямо: 0,2 милиграма (14 процента DV)
 • Фета сирене - 0,2 милиграма (14 процента DV)
 • Агнешко - 85 грама: 0,2 милиграма (13 процента DV)
 • Киноа - 1 чаша, сготвена: 0,2 милиграма (12% DV)
 • Леща - 1 чаша, сварена: 0,1 милиграма (9% DV)
 • Гъби - 1/2 чаша: 0,1 милиграма (8% DV)
 • Тахан - 2 супени лъжици: 0,1 милиграма (8% DV)
 • Дива сьомга - 85 грама: 0,1 милиграма (7 процента DV)
 • Фасул - 1 чаша, варен: 0,1 милиграма (6% DV)

Потенциални рискове за здравето

Функциите на витамин b2 са толкова важни, че липсата му, дори в продължение на няколко дни, води до проява на характерни симптоми:

 • пукнатини в ъглите на устата;
 • напукани устни;
 • суха кожа;
 • възпаление на лигавицата на езика;
 • язви в устата;
 • обща умора, летаргия;
 • промени в настроението, повишени нива на тревожност;
 • възпалено гърло;
 • възпаление на лигавиците;
 • повишена фоточувствителност, замъглено зрение, сърбеж и зачервяване на очите;
 • дерматит и алергични кожни реакции;
 • намалена когнитивна способност.

В случай на продължителен недостиг на рибофлавин, рискът от анемия, катаракта, метаболитни нарушения и хормонален дисбаланс се увеличава рязко. За съвременния човек, който спазва правилната пълноценна диета, хроничната липса на витамин В (наричана още арибофлавиноза) не е много често явление - около 2% от населението е изложено на него. Независимо от това, проявата на основните симптоми на арибофлавиноза трябва да бъде тревожна, тъй като това винаги показва липса на други важни и по-малко достъпни витамини.

Рибофлавин (витамин В2) - антиоксидант и много повече Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™