Макът е растение, което намира приложение в най-различни сфери на живота. Едрите му ярки цветове са прекрасна основа за букети, семената много отдавна се използват в кулинарията, а от сока му се изготвят медицински препарати.
Макът представлява тревисто растение с право стебло, покрито с пух и перести листа. Цветчетата са едри, най-често червени, но се срещат също бели, розови или жълти. Семената са малки черни зрънца, които съзряват в кръгли кутийки. Макът произвежда бял горчив сок. Най-много мак расте в страните с умерен или субтропичен климат. По промишлено производство на макови семена първите места заемат Чехия, Турция и Франция.
В химичния състав на семената влизат витамин Е и РР, калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, сяра, желязо, цинк, мед, кобалт.
Полезни свойства:
- Има сънотворен ефект;
- Оказва анестезиращо действие;
- Нормализира храносмилането;
- Тонизира;
- Счита се за добро глистогонно средство;
- Снема възпаления.
Вреда:
- Има в състава си наркотични вещества;
- В големи количества може да предизвика поражение на централната нервна система.
Противопоказания:
- Нарушение на функциите на черния дроб и бъбреците;
- Склонност към запек;
- Заболявания на дихателната система;
- Белодробен емфизем.
Масло
От маковите семена се приготвя масло, което се използва в парфюмерийната и козметичната промишленост, а също така за приготвяне на лекарствени препарати. Маковото масло има приложение и в кулинарията – обикновено подхожда на зеленчукови салати и студени предястия.
Сок
Сокът, получаван от растението, е известен под названието "опиум“. Той се счита за силно действащ наркотик и се прилага в медицинската промишленост за производството на някои болкоуспокояващи лекарствени средства.
Приложение
В кулинарията
- Традиционно семената на мака се използват в качеството на пълнеж и украшение за сладкиши и сладкарски изделия;
- Макът се съчетава добре с гъби;
- С добавяне на мак се приготвят различни пикантни и сладки сосове;
- В италианската кухня с цветовете на растението се украсяват супи и други блюда;
- Със зърната му се подправят салати;
- В индийската кухня семената се използват като сгъстител.
Кулинарни рецепти
Кифлички с макова плънка
В дълбока купа се наливат няколко супени лъжици загрято мляко, в което се разтварят 15 гр. прясна мая и се добавят 40 гр. захар. Купата се покрива и се оставя на топло за 20-30 минути.
Докато сместа втасва, в друг съд се сипват 0,5 кг пресято брашно, 250 гр. нарязано на парчета краве масло, 40 гр. захар и кора от лимон на вкус.
Всичко се смесва до еднородна консистенция и се прибавя към втасалата смес. Разбърква се внимателно още веднъж, като при необходимост се долива мляко. Накрая трябва да се получи еластично тесто, което не залепва за ръцете. То се оставя в дълбок съд, покрива се и се оставя да втасва на топло около час.
Към 200 мл затоплено мляко се добавят 2 с. л. мед и половин чаша маково семе. Сместа се вари на бавен огън няколко минути, след което се охлажда.
Втасалото тесто се разделя на еднакви части. Правят се топки, които се покриват с кърпа, и се оставят за 10-15 минути. Всяка топка се разточва на ленти, върху които се поставя от маковия пълнеж, който се изравнява, и лентите се навиват на ролца. Рулата се намазват с разбит жълтък. Фурната се загрява на 200 градуса, като в долната част се поставя съд с гореща вода. Кифличките се пекат около половин час. Когато се извадят от фурната, се напръскват с вода.
Салата с пиле
Смесват се 250 гр. майонеза, 4 ч. л. ябълков оцет и 6 ч. л. мед. Добавя се 1 ч. л. маково семе и се смесва, като се добавят сол и черен пипер на вкус.
От сварено и охладено пилешко бутче се отстраняват кожата и костите, а месото се нарязва на малко парчета. 60 гр. орехи се изпичат леко на сух тиган и се накълцват. Два стръка целина се нарязват и добавят към месото, където се слагат орехите и чаша червено грозде. Салатата се овкусява с приготвения сос.
В медицината
Лекарствените средства, изготвени на основата на семена, сок или листа от мак, се използват като спомагателно средство за борба със следните здравословни проблеми:
- Силни болки;
- Мигрена;
- Чревни колики;
- Тревожни състояния;
- Нарушения на съня;
- Кашлица;
- Стенокардия;
- Повишено артериално налягане;
- Атеросклероза;
- Язва на стомаха;
- Язва на дванадесетопръстника;
- Ухапвания от насекоми;
- Кожни обриви.
Рецепти от народната медицина
- Млякото от мак се употребява при възпаления на белите дробове, кашлица и простуда. Семената на кулинарния мак се разтварят в топла вода в пропорция 1:10 и се стриват до получаването на еднородна течност с млечен цвят. Възрастните могат да приемат по половин чаша 3-4 пъти на ден.
- Отварата от макови цветове е отлично средство против диария и има потогонни свойства. При заболявания на черния дроб е необходимо да се направи смес от макови семена и мед. За приготвянето еднакви пропорции от двете съставки се разтриват в хаванче.
- При болести на стомаха се приготвя отвара от стрити на прах листа от растението. Отварата се приготвя с вода или мляко, като се добавя и мед.
- Настойка от цветове на основата на водка се използва при безсъние, тревожни състояния и нервно претоварване. На 10 грама сухи цветове е нужен половин литър водка, като места се оставя да престои на тъмно две седмици. Готовата настойка се приема по 15 капки половин час преди сън.
- Макът с мед е много полезен при гастрит.