Гъбите Шийтаке са известни с това, че могат да подсилят имунната система. Гъби Шийтаке (Shiitake)

Тези месести китайски гъби се отглеждат в продължение на повече от 1000 години. Известни са с това, че освен като храна, могат да се използват и като лекарство. Гъбите Шийтаке са известни с това, че могат да подсилят имунната система. Това си свойство гъбите дължат на един вид въглехидрати, наречени бета-глюкани. Бета-глюканите се различават от другите хранителни вещества, тъй като нито създават, нито регулират клетки на имунната система. Техните ползи за организма се изрязяват в това да действат като примамка, повишавайки имунната защита на организма. Когато консумирате гъбите шийтаке, имунната Ви система реагира така, сякаш налице са вредни вещества и се активира, за да Ви предпази.

Други храни, богати на бета-глюкани: мая, майтаке гъби, ечемик, овес (по-специално трици).

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки обещават да подобрят цялостното ви здраве, благодарение на богатия си състав. Слънчогледовите семки обещават да подобрят цялостното Ви здраве, благодарение на богатия си състав. Две супени лъжици белени слънчогледови семки, добавени към салатата Ви например, Ви осигуряват 1/3 от необходимата дневна доза витамин E. Този витамин подобрява работата на организъма, за да може той да се справи с грипа и респираторните инфекции на горните дихателни пътища. Това става благодарение на това, че се засилва производството на Т-клетки, вид бели кръвни клетки, които се борят с инфекцията.

Други източници на витамин E: ядки, бадеми, пшеничен зародиш, лешници, фъстъци.

Стриди

Стридите съдържат много протеини, желязо и калций.Тези соленоводни мекотели, обвити в тежки черупки, се харесват на много хора, а други упорито ги избягват. Ако сте от вторите, сега е моментът да размислите по този въпрос. Стридите съдържат много протеини, желязо и калций. Те са една от най-екологичните видове морска храна, богата на цинк. Само 6 стриди Ви осигуряват 32 мг. от този важен микроелемент, което е четири пъти повече от препоръчителната дневна доза. Цинкът има важна роля в целия организъм и затова недостигът на този елемент може да окаже негативно влияние върху тялото Ви.

Храни, богати на цинк: говеждо месо, раци, свинско, пилешко, кашу, боб, зърнени каши.