Гъби Шийтаке (Shiitake)
Тези месести китайски гъби се отглеждат в продължение на повече от 1000 години. Известни са с това, че освен като храна, могат да се използват и като лекарство. Гъбите Шийтаке са известни с това, че могат да подсилят имунната система. Това си свойство гъбите дължат на един вид въглехидрати, наречени бета-глюкани. Бета-глюканите се различават от другите хранителни вещества, тъй като нито създават, нито регулират клетки на имунната система. Техните ползи за организма се изрязяват в това да действат като примамка, повишавайки имунната защита на организма. Когато консумирате гъбите шийтаке, имунната Ви система реагира така, сякаш налице са вредни вещества и се активира, за да Ви предпази.
Други храни, богати на бета-глюкани: мая, майтаке гъби, ечемик, овес (по-специално трици).
Слънчогледови семки
Слънчогледовите семки обещават да подобрят цялостното Ви здраве, благодарение на богатия си състав. Две супени лъжици белени слънчогледови семки, добавени към салатата Ви например, Ви осигуряват 1/3 от необходимата дневна доза витамин E. Този витамин подобрява работата на организъма, за да може той да се справи с грипа и респираторните инфекции на горните дихателни пътища. Това става благодарение на това, че се засилва производството на Т-клетки, вид бели кръвни клетки, които се борят с инфекцията.
Други източници на витамин E: ядки, бадеми, пшеничен зародиш, лешници, фъстъци.
Стриди
Тези соленоводни мекотели, обвити в тежки черупки, се харесват на много хора, а други упорито ги избягват. Ако сте от вторите, сега е моментът да размислите по този въпрос. Стридите съдържат много протеини, желязо и калций. Те са една от най-екологичните видове морска храна, богата на цинк. Само 6 стриди Ви осигуряват 32 мг. от този важен микроелемент, което е четири пъти повече от препоръчителната дневна доза. Цинкът има важна роля в целия организъм и затова недостигът на този елемент може да окаже негативно влияние върху тялото Ви.
Храни, богати на цинк: говеждо месо, раци, свинско, пилешко, кашу, боб, зърнени каши.